Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Deficit de vitamina D: relevanța testării și implicațiile sale

$
0
0
deficit de vitamina d, 10 semne ca ai lipsa de vitamina d, carenta de vitamina d, vit d, analiza vitamina d

Deficitul de vitamina D este o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume se confruntă cu deficit de vitamina D. Prevalența pacienților cu o carență de vitamina D este mai mare la persoanele în vârstă, la pacienții obezi, la rezidenții din căminele de bătrâni și la pacienții spitalizați.1

Cuprins:

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, despre care se știe de mult timp că joacă un rol important în absorbția calciului și fosforului (esențiale pentru formarea și menținerea sănătății oaselor)2. De asemenea, studiile indică faptul că vitamina D poate reduce dezvoltarea celulelor tumorale, ajută la controlul infecțiilor și reduce inflamația. Multe dintre organele și țesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugerează și alte roluri importante dincolo de sănătatea oaselor.

Există două forme majore de vitamina D3:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol): Aceasta se regăsește în alimente precum drojdia sau ciupercile. Este, de asemenea, disponibilă sub formă de supliment și în alimente îmbogățite.
  • Vitamina D3 (colecalciferol): Aceasta este produsă la nivelul pielii prin expunerea la soare. Se găsește, de asemenea, în unele alimente de origine animală și în anumite alimente îmbogățite sau suplimente alimentare.

Ambele forme de vitamină D suferă în organism modificări chimice pentru a ajunge la forma în care pot fi utilizate de acesta în procese celulare. Aceste modificări au loc în ficat și rinichi, transformând vitamina D în anumite substanțe a căror prezență în organism poate fi detectată: 25-hidroxivitamina D (25(OH)D) și 1,25-dihidroxivitamina D (1,25(OH)2D).

  • 25-hidroxivitamina D – În ficat, vitamina D este transformată în 25(OH)D, forma masurată pentru a evalua nivelul de vitamină D.
  • 1,25-dihidroxivitamina D – În rinichi, 25(OH)D este transformat într-un metabolit numit vitamina D activă sau 1,25(OH)2D. Determinarea nivelului de 1,25(OH)2D este utilizată când există suspiciunea de afecțiuni renale sau în hipercalcemie.

Ce reprezintă un deficit de vitamina D??

Deficitul sau carența de vitamina D este asociat cu niveluri scăzute de vitamina D în organism, ceea ce poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi fragilitate osoasă și slăbiciune musculară. Este posibil să nu existe simptome, astfel încât multe persoane prezintă deficit, chiar marcat, de vitamina D și nu-și dau seama de acest lucru. 

În mod obișnuit, oamenii obțin suficientă vitamina D din expunerea la soare. De asemenea, putem obține vitamina D din anumite alimente – inclusiv pește, gălbenuș de ou, lapte, cereale îmbogățite – sau din suplimente alimentare.

Atunci când  există o carență de vitamina D și organismul nu este capabil să absoarbă în mod corespunzător calciul și fosforul, există un risc crescut de dureri de oase, fracturi osoase, dureri musculare și slăbiciune musculară.

10 semne că ai lipsă de vitamina D

Deși deficitul de vitamina D trece de multe ori neobservat, printre simptomele posibile ale carenței de vitamina D se numără: 

  • dureri musculare
  • dureri osoase
  • sensibilitate crescută la durere
  • senzație de furnicături, de “înțepături și ace” în mâini sau picioare
  • slăbiciune musculară la nivelul brațelor și coapselor
  • antecedente de fracturi
  • spasme musculare
  • pierderea apetitului
  • oboseală cronică sau somn agitat
  • picioare arcuite (atunci când deficitul este sever).

Care sunt cauzele deficitului de vitamina D?

În general, cele două cauze principale ale deficitului de vitamina D sunt:

  • Insuficientă vitamina D obținută prin alimentație și/sau prin lumina soarelui;
  • Organismul nu absoarbe sau nu utilizează în mod corespunzător vitamina D.

Mai mulți factori biologici și de mediu diferiți pot, de asemenea, expune la un risc mai mare de a dezvolta deficiență de vitamina D. Există și o serie de cauze specifice ale deficitului de vitamina D, printre care: anumite afecțiuni medicale, pierderea în greutate, intervenții chirurgicale sau anumite medicamente.

Condițiile medicale care pot cauza deficiența de vitamina D includ4:

  • Anumite afecțiuni digestive precum ciroză biliară, sindrom de intestin scurt, insuficienţă pancreatică exocrină, boala Crohn, fibroză chistică, boala celiacă determină un deficit de absorbţie a vitaminei D la nivel intestinal. Aceste afecțiuni, în special dacă nu sunt diagnosticate și/sau tratate, sunt asociate cu absorbția inadecvată a vitaminei D în intestinul subțire.
  • Afecțiuni renale și/sau hepatice: Acestea reduc cantitatea anumitor enzime din organism (enzima hepatică 25-hidroxilaza din ficat și 1-alfa-hidroxilaza din rinichi) de care acesta are nevoie pentru a transforma vitamina D într-o formă pe care o poate utiliza. Lipsa oricăreia dintre aceste enzime duce la un nivel inadecvat de vitamina D activă în corpul uman. De asemenea, sindromul nefrotic și dializă peritoneală sunt asociate pierderi crescute de vitamina D.
  • Obezitatea: Un indice de masă corporală cu valori de peste 30 kg/m2 este asociat cu niveluri mai scăzute de vitamina D. Celulele adipoase păstrează vitamina D izolată de circulația sanguină, astfel încât să nu fie eliberată și utilizată de către organism. Obezitatea necesită adesea administrarea unor doze mai mari de suplimente de vitamina D pentru a atinge și menține valori optime ale acesteia la nivel plasmatic.

Diagnosticul deficitului de vitamina D sau cum măsurăm nivelul de vitamina D din sânge?

25 hidroxivitamina D, cu un timp de înjumătăţire prelungit (2-3 săptămâni), constituie principalul rezervor circulant şi cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D. Analiza care dozează vitamina D poate fi indicată pentru:

  • Screening, dacă există un factor de risc care crește probabilitatea de a avea un nivel scăzut de vitamina D5.
  • Diagnosticarea unei deficiențe sau a unei insuficiențe de vitamina D dacă sunt simptome care sugerează niveluri scăzute. Analizele pot fi folosite, de asemenea, pentru a diagnostica o toxicitate rară a vitaminei D cauzată de consumul excesiv de astfel de suplimente.
  • Monitorizarea nivelurilor de vitamina D atunci când este instituit un tratament pentru un deficit detectat anterior.

25-OH-vitamina D
Preț: 157.00 lei
1,25-(OH)2-Vitamina D3
Preț: 230.00 lei

Care sunt posibilele complicații ale carenței de vitamina D?

Cele mai grave complicații ale deficienței de vitamina D includ:

  • Hipocalcemie (Niveluri scăzute de calciu în sânge)
  • Hipofosfatemie (Niveluri scăzute de fosfat în sânge)
  • Osteomalacia – este o boală a adultului caracterizată prin demineralizare osoasă care crește riscul de fracturi. Este o tulburare asociată cu dezechilibru între formarea și resorbția osului care are drept rezultat rarefierea matricei osoase6.
  • Rahitism (înmuiere a oaselor în timpul copilăriei). Deși rahitismul este o boală tratabilă și adesea vindecabilă, este important să fie diagnosticată cât mai repede posibil. În caz contrar, pe termen lung, poate duce la leziuni osoase care pot împiedica creșterea corespunzătoare a oaselor, sau, în cazurile severe care nu sunt tratate corespunzător, chiar la convulsii, leziuni cardiace și deces7.

Rolul vitaminei D în alte afecțiuni

  • BOLI CARDIOVASCULARE8

Cercetările sugerează că nivelurile suboptime de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În aceste studii s-a constatat că nivelurile de 25-hidroxivitamină D au fost invers corelate cu următorii factori de risc cardiovascular: tensiune arterială mai mare de 140/90 mm Hg, nivel de glucoză în sânge mai mare de 125 mg pe dL (6,95 mmol pe L) și indice de masă corporală de minim 30 kg/m2.

  • CANCERUL DE COLON

Receptorii de vitamina D au o distribuție tisulară largă, care include țesuturile colorectale. Studiile in vitro au raportat răspunsul cancerelor de colon la efectele antiproliferative ale 1,25-dihidroxi-vitaminei D2. Cu toate acestea, rezultatele studiilor clinice prezintă date contradictorii.

Dovezile din studiul RCT Women’s Health Initiative sugerează că o doză modestă de calciu (1.000 mg pe zi) și vitamina D (400 UI pe zi) nu afectează riscul de cancer colorectal la femeile sănătoase cu risc mediu. În schimb, un studiu caz- control din cadrul Nurses’ Health Study a raportat că riscul de cancer de colon a crescut odată cu scăderea valorilor 25-hidroxivitamina D serică.


Referințe:

  1. Vitamin D Deficiency – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)
  2. Vitamin D | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
  3. Vitamin D Test – Testing.com
  4. Vitamin D Deficiency: Causes, Symptoms & Treatment (clevelandclinic.org)
  5. Recognition and Management of Vitamin D Deficiency | AAFP

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48