Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

BRCA1 și BRCA2: gene responsabile de apariția cancerelor ereditare de sân şi ovar

$
0
0
brca, testare brca, brca 1 si 2, test genetic cancer, brca gene

Cancerele de sân si ovar sunt cele mai frecvente afecțiuni maligne întâlnite în rândul femeilor, acestea fiind declanșate de dezvoltarea unor celule tumorale maligne, care se vor înmulți în mod incontrolabil. Metastazarea este fenomenul care apare atunci când celulele tumorale se răspândesc și în afara sânului, la distanță, în alte organe.

Cuprins:

Cancer de ovar și sân – care sunt semnele și simptomele?

De regulă, simptomatologia în cancerul de sân apare în stadii avansate. Pot fi observate modificări de aspect și culoare la nivelul mamelonului, poate fi palpat un nodul sau se evidențiază o îngroșare a pielii, la nivelul unei zone a sânului. Se poate constata formarea de cruste cu exfoliarea acestora, sau descuamarea zonei pigmentate din jurul mamelonul (areola mamară). În unele cazuri, pielea sânului afectat poate avea aspect de “coajă de portocală” sau poate fi edemațiată (tumefiată)1.

Simptomele cancerului ovarian sunt inițial nespecifice, fiind percepută o senzație de balonare, sensibilitate sau durere la nivelul abdomenului și/ sau pelvisului, însoțite de inapetență, indigestie, constipație sau diaree, sângerări vaginale, pe fondul unei stări de oboseală cronică2.

Care este asocierea dintre cancer de sân și ovar

Ovarele sunt organe responsabile pentru formarea și eliberarea ovulelor, implicate în procesul de fertilizare. Organe de reproducere feminine primare, ovarele sunt, de asemenea, responsabile de secreția hormonului feminin numit estrogen, pe toată durata perioadei fertile a unei femei. Pe lângă reglarea ciclului menstrual, estrogenul stimulează dezvoltarea sânilor și a altor caracteristici sexuale secundare, în timpul pubertății. Cu alte cuvinte, încă de la pubertate se stabilește o legătură hormonală între ovare și sâni.

Anumite tipuri de cancer de sân apar ca o consecință a unor dereglări hormonale. Celulele tumorale pot avea receptori de care se vor lega hormonii estrogeni, susținând astfel, creșterea și proliferarea celulelor tumorale.

Pentru a împiedica dezvoltarea tumorii în cazurile în care există un exces de estrogen, unele femei aflate la premenopauză, diagnosticate cu cancer de sân – hormon-pozitive – primesc terapie anti-estrogenică, sau vor suporta îndepartarea chirurgicala a ovarelor, stopând astfel influența negativă a sursei/ producției de estogeni, la nivel tumoral.

Ovarele și glandele mamare sunt “interconectate” în subsidiar printr-o componentă genetică. Cercetătorii au arătat că mutațiile apărute în genele BRCA1 și 2 pot crește riscul atât de cancer de sân, cât și de cancer ovarian. Prin urmare, consilierea și testarea genetică pot fi recomandate unei femei, pentru gestionare riscului de cancer mamar și/ sau ovarian.

De asemenea, testarea genetică și consilierea pot fi recomandate unei femei diagnosticate cu cancer de sân, care are un istoric familial cunoscut de cancer de sân sau ovarian, pentru a o ajuta în managementul riscului de cancer ovarian.

Ce ar trebui să știi despre mutația genei BRCA?

Mutațiile (modificarile) în structura genei BRCA pot apărea atât la femei, cât și la bărbați și pot fi moștenite de copii de la părinții biologici sau pot apărea de novo. Bărbații care prezintă mutații ale genei BRCA sunt mai susceptibili de a fi purtători “silențioși” (asimptomatici), riscul cumulat de cancer mamar până la vârsta de 80 ani fiind estimat la 6.9%. Cancerul mamar la bărbaţi a fost observat în familiile cu mutaţii BRCA2, unele dintre acestea prezentând în exclusivitate afectarea persoanelor de sex masculin.

La femeile cu mutaţii BRCA1 sau BRCA2, riscul de cancer ovarian este de 39-46% şi, respectiv, de 12-20%.

Mutațiile de tip BRCA1 și 2 reprezintă aproximativ jumătate dintre cazurile apărute la familiile ce documentează o predispoziție ereditară. Alte tipuri de cancer de sân moștenite sunt legate de mutații genetice mai puțin frecvente, cum ar fi cele de tip PALB2, ATM, CHEK2, CDH1, STK11, PTEN, TP53 și NF13.

Testarea și colaborarea cu medicul specialist, cu privire la măsurile preventive, pot reduce riscul de a dezvolta cancer, chiar dacă răspunsul este pozitiv pentru BRCA1 sau BRCA2. Formele de cancer ereditar mamar şi ovarian au drept cauză predispoziţia genetică și se caracterizează prin:

  • existenţa familială a mai multor cazuri de cancer mamar, ovarian sau a ambelor forme;
  • asocierea la aceeaşi persoană a ambelor forme de cancer;
  • existența unui tip de cancer mamar/ ovarian într-o fază incipientă pentru care se dorește determinarea cauzei.

Mutaţiile BRCA1 şi 2 asociate şi cu alte forme de cancer

În afara cancerului ereditar de sân şi ovar, mutaţiile BRCA1 şi BRCA2 pot fi asociate şi cu alte forme de cancer. Astfel, s-a estimat că riscul de cancer de prostată este de 3 ori mai mare la bărbaţii purtători de mutaţii BRCA1 în comparaţie cu populaţia generală. Mai mult, cazuri de cancer de pancreas, prostată, esofag, laringe, stomac, colon, vezică biliară, duct biliar, melanom au fost raportate în familiile cu mutaţii BRCA2.

Testare BRCA – pentru identificarea persoanelor cu risc semnificativ de cancer de sân/ ovar

Testarea genetică este importantă în practica clinică pentru identificarea persoanelor care prezintă un risc semnificativ de cancer de sân sau de ovar şi aplicarea strategiilor adecvate de screening şi prevenţie. Dacă nu este detectată o mutaţie la persoanele cu risc crescut, probabilitatea de apariţie a cancerului de sân, respectiv, de ovar este comparabilă cu cea din populaţia generală.

Prezenţa unei mutaţii în cadrul liniei celulare germinale (celule reproducătoare parentale) la o persoană afectată, conferă un risc crescut de dezvoltare în viitor a unei tumori noi (asociate cu BRCA1 şi BRCA2).

În cazul unui rezultat pozitiv pentru mutaţiile BRCA1 şi BRCA2 ale liniei germinale la o persoană cu risc crescut, este necesar ca medicul să furnizeze toate informaţiile cu privire la opţiunile de monitorizare, screening, chimioprofilaxie sau chirurgie profilactică disponibilă.

Preț promoțional valabil exclusiv la achiziția online. Vezi detalii campanie.
Mutații BRCA1 și BRCA2 – cancer ereditar sân/ovar
1750.00 lei Preț: 1400.00 lei

În SUA, se recomandă ca în cazul purtătoarelor de mutaţii BRCA1 sau BRCA2 să se efectueze un examen clinic semestrial al sânilor împreună cu o mamografie şi RMN al glandei mamare, anual, începând de la vârsta de 25 ani. Rezonanţa magnetică este o metodă mai sensibilă, comparativ cu mamografia, pentru diagnosticul de cancer mamar.

Chirurgia profilactică, prin mastectomie bilaterală, reduce riscul cancerului mamar cu peste 90-95%, în funcţie de tehnica chirurgicală aplicată. Salpingo-ovariectomia profilactică reduce riscul de cancer mamar cu 40-70%, dacă se aplică femeilor aflate la premenopauză. Incidența cancerul mamar este mai mică la femeile purtătoare de mutaţii BRCA2.


Referințe:

  1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-cancer/inherited-cancer-risk-brca-mutation
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470
  3. https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/symptoms/
  4. ACOG Practice Bulletin. Clinical Management Guidelines for Obstetrician-Gynecologists. Hereditary Breast and Ovarian Cancer, No.103, April 2009.
  5.  Nancie Petrucelli, Mary B Daly, Julie O Bars Culver, Gerald L Feldman. BRCA1 and BRCA2 Hereditary Breast/Ovarian Cancer. Gene Reviews, 2007. www.ncbi.nlm.nih.gov. ReferenceType: Internet Communication.
  6. Welcsh PL, King MC. BRCA1 and BRCA2 and the genetics of breast and ovarian cancer. In Human Molecular genetics, 2001, 10 (7): 705-713.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48