Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Flurona și noul sezon de gripă

$
0
0
gripa, gripa tip a, flurona, simptome gripa, virusul gripal, tratament gripa, gripa tip a simptome

Gripa și modalitatea de supraveghere la nivel global

Virusurile gripale sunt contractate cu ușurință, mai ales toamna și iarna, în perioade de timp cunoscute ca  sezoane gripale. Durata acestora variază, dar gripa începe adesea să își facă prezența în octombrie și atinge un vârf, în perioada decembrie – februarie. Odată cu pandemia produsă de apariția SARS-Cov-2, începutul și durata activității gripale au fost mai puțin previzibile. Impactul general al gripei asupra sănătății (infecții, spitalizări și decese) variază de la sezon la sezon.

CDC (Centrul de Control și Prevenție a Bolilor) analizează informațiile despre activitatea virusurilor gripale pe tot parcursul anului și publică săptămânal un raport de supraveghere – FluView1, precum și FluView Interactive2care permite o explorare mai aprofundată a datelor de supraveghere a gripei. Aceste norme de supraveghere permit CDC să determine perioada și răspândirea gripei, să determine tipurile de virusuri gripale circulante, să detecteze modificări ale virusurilor gripale identificate, să urmărească tiparele bolilor asociate sau determinate de gripă și să măsoare impactul gripei asupra populației.

Flurona: un virus recombinat

Recent, noul termen Flurona este folosit pentru a descrie coinfecția virusului gripal (influenza virus) și SARS-CoV-2. Este important de reținut că Flurona NU este o variantă nouă a SARS-CoV-2, fiind deocamdată o prezență relativ neobișnuită și deci, necunoscută (comparativ cu gripa sau COVID-19). Această terminologie pare să sugereze un virus recombinant cu gene provenite atât de la virusul gripal, cât și de la coronavirus, asemănător cu cel descris în literatura de specialitate, ca Delmicron – constituit din fragmente genice provenite din variantele SARS-CoV-2 Delta și Omicron. Cele doua entități virale, Delmicron și Flurona au fost enumerate în paralel în titlurile unor publicații, iar Flurona a fost sugerat ca fiind „o nouă variantă”.

Lumea medicală consideră însă că este mai corect termenul – Flucovid3, care indică o boală ce manifestă simptome combinate, atât de gripă, cât și de COVID-19. Manifestările clinice ale acestui virus sunt: febra, tusea, oboseala, durerile de cap, dificultățile de respirație și pierderea gustului sau mirosului. Nu sunt însă, prezente simptomele de tipul: strănut, nas înfundat și durere în gât, care sunt, de asemenea, simptome generale specifice unei viroze. În general, pacienții cu Flucovid sunt testați și confirmați ca fiind pozitivi, atât pentru virusul gripal, cât și pentru SARS-CoV-2.

Importanța detectării virusurilor și diferențierea infecțiilor COVID-19 și gripă

În prezent, se pune intrebarea dacă Flurona este o problemă reală de sănătate publică. Deoarece virusurile Influenza și SARS-CoV-2 sunt virusuri respiratorii, infecția cu unul dintre acești agenți patogeni crește, de fapt, susceptibilitatea de infectare și cu cel de-a doilea. Virusurile sunt microorganisme oportuniste, ceea ce înseamnă că, în timp ce activitatea sistemului imunitar al persoane afectate se intensifică, pentru a face față unei infecții virale, un alt tip de virus se poate cantona simultan în organism, situație des întâlnită- coinfecție (infecție dublă).

Coinfecțiile virale nu sunt deci, neobișnuite, dar încă sunt necesare mai multe studii pentru a evalua efectul exact al coinfecției la cazurile cu boală COVID-19 și gripă. Diagnosticul este confirmat exclusiv prin testare specifică pentru ambele virusuri, iar analizele sunt necesare, cel mai adesea, pacienților care necesită spitalizare sau un tratament mai complex. Pentru majoritatea cazurilor cu simptome ușoare, testarea nu este obligatorie.

Gripa este o boală produsă de un virus extrem de contagios al tractulului respirator superior, care se poate transmite prin secreții respiratorii, strănut sau tuse. Aceasta se caracterizează prin variabilitatea antigenului declanșator, sezonalitatea și impactul asupra populației generale. Virusurile gripale A și B sunt formele cele mai frecvente, care provoacă, în mod obișnuit, focare sezoniere.

Detecția virusurilor influenza A și B – antigen reprezintă un test de screening pentru triajul unor potențiale forme virale ce produc infecția gripală. Identificarea prezenței  infecției cu SARS-Cov-2  se face  direct, prin evaluarea prezenței de antigen SARS-CoV-2 sau folosind un test RT PCR (ARN viral SARS-CoV-2) pentru confirmarea statusului de replicare a virusului, precum și indirect, prin detecția de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

După pandemia cu SARS-Cov-2 coinfecția de tip „Flurona” rămâne în prezent un indicator ‘’normal’’ al viitoarelor sezoane de gripă. De aceea, pentru a vă proteja, este recomandată vaccinarea antigripală și anti-SARS-CoV-2 precum și continuarea menținerii bunelor practici de igienă.


Referințe:

  1. https://www.cdc.gov/flu/about/season/flu-season.htm
  2. https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm
  3. https://www.cdc.gov/flu/weekly/fluviewinteractive.htm
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9348440/
  5. https://www.thermofisher.com/blog/clinical-conversations/lets-talk-about-flurona/
  6. https://www.labcorp.com/coronavirus-disease-covid-19/covid-news-education/demystifying-flurona-dual-viral-infection-more
  7. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48