Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all 1038 articles
Browse latest View live

Astăzi, 11 martie 2019 se deschide primul centru de recoltare din orașul Călărași

$
0
0

Astăzi, 11 martie 2019, Synevo anunță deschiderea primului centru de recoltare din orașul Călărași.

 

 

 

Adresa: Str. București nr. 117, parter, Călărași, jud. Călărași, în incinta imobilului MedCity
Telefon: 021 9666
Program de lucru: L-V: 07.00 – 16.00
Program de recoltare: L-V: 07.00 – 13.00

Program recoltare probe ginecologice: L-V: 07.00 – 13.00

 


Screening Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA) – tegumente și mucoase

$
0
0

Informaţii generale şi recomandări

Staphyococcus aureus este una din principalele bacterii care colonizeaza diferite zone ale organismului uman. Cel putin 20-50% din populatie generala este colonizata la un moment dat cu Staphylococcus aureus; o parte dintre aceste colonizari sunt determinate de tulpini MRSA (Staphylococcus aureus meticilino rezistent).  Aceste tulpini se caracterizeaza prin rezistenta fata de mai multe clase de antibiotice iar prevenirea raspandirii acestora joaca un rol deosebit de important in sanatatea publica. Acuratetea identificarii acestora revine specialistilor din laborator iar importanta integrarii in contextul clinic al pacientului, respectiv aprecierea necesitatii un tratament local sau sistemic, revine medicului clinician.

Colonizarea cu MRSA poate persista pentru perioade de luni si chiar ani de zile, iar in functie de starea de sanatate sau imunocompetenta persoanei colonizate poate sau nu sa determine o infectie; persoanele contaminate reprezinta cel mai important rezervor de MRSA si pot favoriza colonizarea altor persoane.

Colonizarea reprezinta toleranta organismului uman fata de prezenta bacteriilor, cu lipsa simpomelor si a manifestarilor biologice de reactie inflamatorie (absenta bolii) – nu necesita tratament cu antibiotic.

Infectia se caracterizeaza prin prezenta de semne si simptome de boala insotite de reactie inflamatorie (prezenta unei stari de boala) – necesita cel mai adesea un tratament ce include administrarea de antibiotic.

Clinic infectiile cu MRSA pot fi dificil de tratat si au evolutie severa in cazul pacientilor cu patologii asociate, alternativele terapeutice fiind limitate iar rata deceselor mai ridicata fata de infectiile cu Staphylococcus aureus meticilino sensibil (MSSA).

Din punct de vedere epidemiologic, implicatiile portajului de MRSA sunt multiple:

  • colonizarea unui numar semnificativ de persoane, dintre care unele pot dezvolta ulterior infectii (15-40% dintre pacientii internati care sunt colonizati cu MRSA vor dezvolta o infectie cu acesta bacterie in perioada urmatoare);
  • persoana colonizata reprezinta o sursa de contaminare pentru alte persoane (transmiterea directa interumana a MRSA este mai frecventa decat inducerea meticilinorezistentei la o tulpina de MSSA in urma administrarii de antibiotice);
  • implicarea frecventa in infectii nosocomiale (principala etiologie a infectiilor postoperatorii) si in crestere in infectiile comunitare.

Infectiile determinate de tulpinile MRSA reprezinta o problema majora pentru sistemul de asistenta medicala din cauza ponderii ridicate in randul infectiilor umane (in special in infectii nosocomiale) si a potentialului de evolutie severa. Cativa factori se asociaza cu aparitia si extinderea focarelor intraspitalicesti de infectie cu MRSA:

  • personal insuficient si cu deficit de instruire specifica;
  • supraincarcarea cu pacienti a sectiilor de spital;
  • neglijarea testarii prezentei MRSA la pacienti la care aceasta este necesara;
  • ignorarea necesitatii de a grupa pacientii infectati/colonizati cu MRSA intr-o zona delimitata a spitalului;
  • deficiente de aplicare a precautiunilor de contact.

Limitarea aparitiei infectiilor determinate de MRSA se face prin:

  1. Prevenirea transmiterii interumane a MRSA
  2. Prevenirea aparitiei infectiei MRSA la persoane colonizate: decontaminare si alte masuri in cazul unor proceduri invazive/interventii chirurgicale.

Testarea privind colonizarea cu MRSA are ca scop:

  • identificarea persoanelor care necesita decontaminare specifica pentru MRSA inaintea unei interventii ce poate facilita aparitia unei infectii cu MRSA (de ex: interventii chirurgicale);
  • izolarea/gruparea pacientilor purtatori de MRSA in spital in vederea reducerii riscului de contaminare a altor pacienti (direct sau prin intermediul personalului medical).

Indicatiile testarii:

Testarea portajului MRSA este una selectiva si nu generalizata. Ea se adreseaza:

  1. pacientilor care au risc sporit de a fi colonizati cu MRSA:
  • cei care au fost identificati anterior ca si purtatori de MRSA;
  • pacienti care pot fi colonizati intrucat au venit in contact cu alti pacienti colonizati cu MRSA;
  • pacienti purtatori de dispozitive medicale cu comunicare cu mediul exterior: catetere (venoase centrale, urinare), sonde digestive;
  • pacienti din programe de dializa cronica.
  1. b) pacienti care odata colonizati (indiferent de situsul colonizat) au risc crescut de a dezvolta infectii cu MRSA:
  • pacienti cu leziuni cutanate: plagi, ulcere, dermatite exfoliative;
  • pacienti internati in sectii de ATI, transplant, hematologie-oncologie;
  • pacienti care vor avea o interventie chirurgicala: ortopedica (implant), cardiaca, vasculara, toracica.
  1. c) testarea personalului medical este si ea selectiva, adresandu-se doar celor care lucreaza in sectii in care pacientii, odata colonizati, au risc major de a dezvolta infectii severe cu MRSA; frecventa optima a testarilor nu este stabilita, dar in mod cert se efectueaza in situatia diagnosticarii de infectii cu MRSA la pacientii sectiei respective.

La pacientul cu posibila colonizare MRSA prelevarea se poate face:

  • preoperator (daca necesita o interventie de urgenta, nu se asteapta rezultatele testarilor);
  • cat mai rapid cu putinta la contactii posibil colonizati in cadrul unui focar spitalicesc de infectii si colonizari cu MRSA;
  • la internare si apoi saptamanal (pentru pacientii din terapie intensiva);
  • trimestrial (pentru pacientii din programe de hemodializa).
  1. d) Evaluarea eficientei decontaminarii in cazul pacientilor cu rezultate positive. Aceasta etapa este necesara doar persoanelor cu risc major de a dezvolta infectie stafilococica recidivanta sau severa:
  • pacienti cu terapie citostatica in cure repetate
  • pacienti cu infectii recidivante de parti moi
  • personalul medical care lucreaza in sectii cu risc major de infectii grave.

Este considerata eficienta decontaminarea in urma careia trei seturi de culturi recoltate la interval de doua zile sunt negative (pentru fiecare set recoltarea ar trebui sa se faca din minim trei zone distincte). 

Recipient recomandat – tampon de tip e-Swab cu capac portocaliu umectat in ser fiziologic.

Specimen recoltat – se pot recolta tampoane din mai multe zone:  nazal, cutanat – axillar, inghinal, rectal sau vaginal, in functie de solicitarea medicului trimitator.  Pentru acuratetea diagnosticului este recomandat sa se preleveze probe din minim doua situsuri (nazal si cutanat). Fiecare situs anatomic se preleveaza pe tampon individual pe care se noteaza obligatoriu zona de prelevare.

Recoltarea tamponului nazal: se foloseste tampon umectat cu ser fiziologic steril. Cu acelasi tampon se sterg ferm ambele cavitati nazale anterioare.

Recoltarea de pe tegumente: se folosesc tampoane individuale care se vor umecta in ser fiziologic steril.

Stabilitate proba – eșantioanele trebuie procesate cât mai aproape de momentul recoltarii. Daca acest lucru nu este posibil, proba este stabila 48h la temperatura camerei (15°C–25°C).

Metodă – cultura bacteriana

Interpretarea rezultatelor, limite şi interferenţe

Rezultatele testului se raportează ca:

Pozitiv – pe mediile de cultura s-au dezvoltat colonii de Staphylococcus aureus meticilino – rezistent (MRSA).

Negativ – pe mediile de cultura nu s-au dezvoltat colonii de Staphylococcus aureus meticilino – rezistent (MRSA).

In cazul culturilor pozitive NU se efectueaza testarea sensibilitatii la antibiotice deoarece decontaminarea pacientilor cu portaj MRSA se efectueaza cu preparate standard: administrare intranazala de Mupirocin, tegumentar bai zilnice cu clorhexidina 4% sau betadine 7,5% si vaginal ovule cu betadine sau clorhexidina.

In functie de context, medicul clinician va recomanda oportunitatea decontaminarii, aceasta nefiind necesara tuturor pacientilor colonizati cu MRSA.

Limitarile metodei:

Utilizarea de tratamente cu antibiotice locale sau sistemice reduc viabilitatea microorganismelor si pot genera rezultate fals negative.

 

Referințe

  1. Gabriel-Adrian Popescu et al. Diagnosticul, profilaxia si tratamentul infectiilor determinate de Staphylococcus aureus meticilinorezistent (MRSA). Bucuresti, 2016
  2. Anderson DJ et al. Strategies to prevent surgical site infection in acut care hospitals: 2014 Update. Infect Control Hosp Epidemiol 2014; 35(6):605-627
  3. Global Guidelines for the prevention of surgical site infection. World Health Organisation (WHO), 2016
  4. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2018. Ref Type: Catalog.

uc Osteocalcin (ucOC)

$
0
0

Informații în curs de actualizare…

Fungi amestec IgG (Gmx7)

$
0
0

Informații în curs de actualizare…

Acte necesare care se prezintă obligatoriu în recepțiile Synevo

$
0
0

Stimați pacienți,

Înregistrarea cererii de analize în laboratoarele Synevo se poate face doar în baza prezentării unuia din următoarele acte :

  • Actul de identitate (CI/BI)
  • Permis auto
  • Certificatul de naștere (în cazul minorilor)
  • Pașaport

De asemenea, eliberarea rezultatelor este posibilă numai cu prezentarea unuia dintre documentele enumerate mai jos, în funcție de caz:

  • pacienților: pe baza prezentării Cererii de analize și a actului de identitate (CI/BI/Pașaport/Permis de conducere)
  • părinților / reprezentanților legali ai pacienților minori: pe baza prezentării Cererii de analize și a certificatului de naștere / pașaport al pacientului și a unui act de identitate
  • împuterniciților: pe baza prezentării Cererii de analize și a Acordului pacientului privind comunicarea rezultatelor și a unui act de identitate al împuternicitului

Pacienții care solicită buletine de rezultate în vederea apostilării trebuie să:

  • Anunţe personalul de la recepţie când se efectuează înregistrarea cererii în sistemul informatic
  • Ţină cont de faptul că data de eliberare a buletinului de rezultate se va prelungi cu 1 zi faţă de cea menţionată pe factura proformă

Vă mulţumim pentru înţelegere.

Lucrări de mentenanță 17 Martie 2019

$
0
0

Duminică, 17 Martie, vor avea loc intervenții de mentenanță, ce vor presupune întreruperea temporară a funcționării sistemului informatic pe durata întregii zile.

Prin urmare, serviciul WEB RESULTS va fi indisponibil.

Activitatea normală va fi reluată începând de luni, 18 Martie 2019.
Mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente cauzate de această situație!

Echipa Synevo

 

Oferte speciale la deschiderea noului centru de recoltare Synevo din Călărași: până la 45% reducere pentru testele selectate

$
0
0


Pentru că ne pasă de sănătatea voastră, deschidem primul centru de recoltare pe strada București nr. 117 (la parterul imobilului MedCity). Vă așteptăm cu peste 2000 de teste de bază și avansate care ajută medicul să stabilească un diagnostic cât mai precis.

Vino în noul centru Synevo Călărași și,
în perioada 18 martie 2019 – 16 iunie 2019,
poți beneficia de următoarele teste de laborator:

Alaninaminotransferază – TGP (GPT/ALAT/ALT)Preţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Aspartataminotransferază – TGO (GOT/ASAT/AST)Preţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Calciu ionicPreţ vechi: 13 lei
Preţ: 11.05 lei
Creatinină sericăPreţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Glucoză sericăPreţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Hemogramă cu formula leucocitară cu Hb, Ht şi indiciPreţ vechi: 30 lei
Preţ: 21.00 lei
Profil lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride și lipide totale)Preţ vechi: 48 lei
Preţ: 40.80 lei
Timp de protrombină QUICKPreţ vechi: 18 lei
Preţ: 12.60 lei
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană)Preţ vechi: 44 lei
Preţ: 33.00 lei
FT4 (Tiroxină liberă)Preţ vechi: 43 lei
Preţ: 32.25 lei
FibrinogenPreţ vechi: 25 lei
Preţ: 17.50 lei


Punem sănătatea pe primul loc. Şi pentru că ştim că voi vă gândiţi la fel, am mai deschis primul centru de recoltare – Synevo Călărași – pe strada București nr. 117, mai precis la parterul imobilului MedCity.

Oferte speciale la deschiderea noului centru din Suceava – Mărăşeşti: până la 45% reducere pentru testele selectate

$
0
0


Pentru că ne pasă de sănătatea sucevenilor, am mai deschis un centru de recoltare pe strada Mărăşeşti nr.22. Vă așteptăm cu peste 2000 de teste de bază și avansate care ajută medicul să stabilească un diagnostic cât mai precis.

Vino în noul centru Synevo Suceava – Mărăşeşti și,
în perioada 18 martie 2019 – 18 aprilie 2019,
poți beneficia de următoarele teste de laborator:

Alaninaminotransferază – TGP (GPT/ALAT/ALT)Preţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Aspartataminotransferază – TGO (GOT/ASAT/AST)Preţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Calciu ionicPreţ vechi: 13 lei
Preţ: 11.05 lei
Creatinină sericăPreţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Glucoză sericăPreţ vechi: 12 lei
Preţ: 6.60 lei
Hemogramă cu formula leucocitară cu Hb, Ht şi indiciPreţ vechi: 30 lei
Preţ: 21.00 lei
Profil lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride și lipide totale)Preţ vechi: 48 lei
Preţ: 40.80 lei
Timp de protrombină QUICKPreţ vechi: 18 lei
Preţ: 12.60 lei
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană)Preţ vechi: 44 lei
Preţ: 33.00 lei
FT4 (Tiroxină liberă)Preţ vechi: 43 lei
Preţ: 32.25 lei
FibrinogenPreţ vechi: 25 lei
Preţ: 17.50 lei


Punem sănătatea pe primul loc. Şi pentru că ştim că şi sucevenii gândesc la fel, am mai deschis un centru de recoltare, Synevo Mărăşeşti – pe strada Mărăşeşti nr.22.


Până pe data de 1 aprilie 2019 centrul de recoltare din cadrul laboratorului din Suceava va fi închis

$
0
0

Din motive tehnice, până pe data de 1 aprilie 2019 centrul de recoltare din cadrul laboratorului din Suceava (Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 21) va fi închis.

Pentru recoltare analize medicale, eliberare rezultate sau alte informații vă puteți adresa celorlalte centre de recoltare din Suceava. Datele de contact ale centrelor le puteți vizualiza AICI.

 

Martie, luna de conștientizare a cancerului de colon

$
0
0

 

Timp de 19 ani, de când președintele Bill Clinton a decretat luna martie ca fiind dedicată conștientizării problemelor de sănătate asociate cancerului colorectal (CCR), numeroase campanii s-au desfășurat atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa, ajungând să fie în prezent un moment reprezentativ pentru miile de pacienți diagnosticați cu cancer de colon.

 

 

Ghidurile emise de societăți medicale recomandă screeningul pentru cancerul colorectal pentru grupa de vârstă cuprinsă între 50 și 75 de ani. Metodele de screening utilizate sunt: teste de identificare a hemoragiilor oculte în materii fecale, colonoscopia, colonoscopia computer tomografică și sigmoidoscopia.

 

Referințe:

  1. Altobelli E et al, World J Gastroenterol 2016 May 28; 22(20): 4946-4957
  2. https://www.ccalliance.org/screening-prevention/screening-methods, accessed on March 1st, 2019

INFORMAȚII ANALIZE DECONTATE CAS BUCUREȘTI, ILFOV ȘI CASAOPSNAJ – LUNA APRILIE 2019

$
0
0

Stimați pacienți,

Programarea pacienților cu bilete de trimitere decontate CAS pentru luna aprilie 2019 se va efectua în funcție de data la care aceste plafoane vor fi comunicate de către Casele de Asigurări de Sănătate.

Informații despre serviciile noastre puteți afla la 021 9666, pe www.synevo.ro sau în recepțiile Synevo.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Testare MLPA gena MECP2 (sindrom Rett)

$
0
0

Informații în curs de actualizare…

Dermatophagoides pteronyssinus (alergen recombinat rDer p23), IgE specific

$
0
0

Informații în curs de actualizare…

Legionella pneumophila – serologie

$
0
0

Informații în curs de actualizare…

Legionella pneumophila – anticorpi IgG

$
0
0

Informații în curs de actualizare…


Legionella pneumophila – anticorpi IgM

$
0
0

Informații în curs de actualizare…

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

$
0
0

 

Națiunile Unite au declarat, în decembrie 2007, ziua de 2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, pentru a crește nivelul de înțelegere al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

 

 

În 2011, România s-a alăturat acestei campanii ”Light It Up Blue”, prin care clădiri importante din București, simultan cu alte clădiri reprezentative din țară (Iași, Craiova, Baia Mare, Cluj, Timișoara, Bacău, Brașov, Focșani, Oradea), au fost luminate în albastru într-una din nopțile lunii aprilie.

 

 

Semnele precoce ale autismului apar la nivelul creierului începând cu vârsta de 6 luni iar testele genetice pot avea un rol util în depistarea precoce a afecțiunii. Ele ajută la instaurarea terapiei specifice, cu beneficii majore asupra dezvoltării ulterioare.

 

Sursa:

https://www.autismspeaks.org/how-light-it-blue

www.zilesinopti.ro/articole/8605/brasovul-va-fi-din-nou-albastru

http://www.galasocietatiicivile.ro/stiri/incluziune-sociala/light-it-up-blue-pentru-autism-17631.html

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-light-it-up-bluea-primaria-iasi-se-va-ilumina-in-albastru-pe-1-si-2-aprilie–155970.html

Campanie INR

$
0
0


Vino în oricare centru de recoltare din București sau țară,
în perioada 08.04. – 30.09.2019, iar dacă efectuezi testul INR la preț întreg
primești un card care îți oferă posibilitatea să faci acest test
cu reducere și accesări nelimitate, până la data de 31.12.2019.

Te așteptăm!

INR

INR (International Normalised Ratio) este un indice al coagulabilității sângelui care arată care este durata în care sângele își pierde proprietățile sale normale și devine vâscos.  INT a fost adoptat în anul 1983 de către Organizația Mondială a Sănătății și Comitetul Internațional pentru Tromboză și Hemostază când aceste organisme au decis să standardizeze rezultatele testelor de coagulare astfel încât să elimine variabilitatea dată de diversitatea reactivilor utilizați în practică pentru calcularea timpului de protrombină.


Când se produce o leziune a unui vas de sânge se activează o serie de reacții în lanț denumită cascada coagulării și care antrenează atât substanțe care se găsesc prezente în lumenul vaselor, cât și secretate la nivelul peretelui vascular (al endoteliului, stratul cel mai interior al peretelui unui vas de sânge).

Există anumite condiții patologice în care cascada coagulării este activată în absența sângerărilor active. Când se întâmplă aceasta, crește riscul pentru boala tromboembolică. În boala tromboembolică sunt fragmente din cheagul de sânge care se desprind în circulația sanguină având potențialul de a bloca circulația sanguină la nivel pulmonar, determinând tromboembolism pulmonar, la nivelul vaselor inimii, determinând infarct miocardic sau la nivelul vaselor creierului, determinând accident vascular cerebral.

Toate aceste afecțiuni au un potențial fatal, iar prevenția în prezența riscului de a dezvolta una dintre acestea implică folosirea de medicație anticoagulantă – adiministrată oral sau injectabil – care redau vâscozitatea normală a sângelui și reduc riscul de formare a cheagurilor.

Valori normale

  • La persoanele care nu sunt in tratament cu anticoagulante, valorile INR sunt aproximativ 1. Cu cat este mai mare valoarea INR coagularea se realizeaza mai greu si viceversa.
  • La persoanele care sunt in tratament cu anticoagulante, medicușl monitorizează valorile INR pentru stabilirea dozei de tratament. Valorile cele mai uzuale ale INR pentru o persoană în tratament sunt intre 2 si 4 (între 2 și 3 pentru pacienții suferinzi de fibrilație atrială și tromboembolism venos și între 2 și 3,5 pentru pacienții purtători de proteze valvulare cardiace). Terapia anticoagulantă orală cu warfarină sau derivați cumarinici (de ex., acenocumarol) ajustează valoarea INR, astfel încât valorile normale ale INR în timpul tratamentului cu aceste medicamente este între 2 și 4 (aceasta înseamnă că sângelui anticoagulat îi trebuie un timp de 2 până la 4 ori mai lung să coaguleze decât sângelui în absența tratamentului anticoagulant).

Cât de frecvent se monitorizează INR-ul?

Zilnic, de la inițierea tratamentului cu anticoagulante orale până la atingerea și menținerea timp de 2 zile consecutive a valorilor țintă pentru INR. Ulterior se determină la 2-3 zile pentru următoarele săptămâni, după care frecvența determinărilor INR se rărește funcție de stabilitatea rezultatelor. Informați medicul dacă ați avut recent schimbări în dieta alimentară sau dacă luați suplimente alimentare pentru că există anumite produse care pot interfera cu rezultatul INR. De asemenea, medicamente cum ar fi unele antibiotice, unele medicamente care se folosesc în tratamentul bolilor de inimă (de ex., amiodarona, diltiazem, propranolol), anumite hipolipemiante (simvastatina), antidepresive sau antiepileptice pot interfera cu rezultatul INR.

Medicul vă poate recomanda evaluarea testelor de coagulare dacă suspicionează o tulburare de coagulare. Principalele simptome care indică tulburări ale coagulării sunt: apariția frecventă și foarte rapidă a tăieturilor la nivelul pielii, sângerări în urină sau în scaun, sângerări gingivale, sângerări menstruale abundente în cazul femeilor, tumefacția sau durerile la nivelul articulațiilor.

 

Timp de protrombina QUICK
Preţ întreg: 18.00 lei
Preţ promo:14,00 lei

*Beneficiază de preţul promoţional al testului Timp de protrombină Quick/INR, respectiv 14 lei, cu accesări nelimitate în perioada 01.04. – 31.12.2019, prezentând acest card în oricare recepţie Synevo din București și din ţară. Poţi intra în posesia cardului doar în perioada 01.04. – 30.09.2019, în orice recepţie Synevo, după prima testare plătită la preţ întreg. Acest card nu este transmisibil şi este valabil în perioada 01.04. – 31.12.2019. Mai multe detalii primiţi în recepţiile Synevo.

*Synevo România S.R.L. își rezervă dreptul de a modifica și / sau completa oricând termenii și condiţiile prezentei campanii promoţionale, precum și dreptul de a suspenda, întrerupe și/sau prelungi oricând desfășurarea campaniei promoţionale, urmând ca aceste modificări să intre în vigoare numai după aducerea la cunoștinţa publicului prin publicarea lor pe pagina de internet www.synevo.ro.

 

Referințe:

  1. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prothrombin-time-test#1, accesat la 27 martie 2019
  2. https://www.myvmc.com/investigations/blood-clotting-international-normalised-ratio-inr/, accesat la 27 martie 2019
  3. Jackson CM, Esnouf MP, Lindahl TL. A critical evaluation of the prothrombin time for monitoring oral anticoagulant therapy. Pathophysiol Haemost Thromb. 2003;33(1):43-51

 

VERACITY – Test prenatal non-invaziv de nouă generație

PACHET TIROIDA

Viewing all 1038 articles
Browse latest View live