Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all 1038 articles
Browse latest View live

Sindromul Down

$
0
0

 

Organismul uman este format din miliarde de celule, fiecare dintre ele având câte 46 de cromozomi. Fiecare cromozom este format din AND, care conţine informaţia necesară pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Sindromul Down este determinat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar în celule (trisomia 21).

Cele mai multe cazuri apar la momentul concepţiei şi doar puţine cazuri printr-un accident postfertilizare (formele în mozaic), în toate grupele sociale şi etnice în mod egal.

Ca şi manifestări clinice, persoanele cu sindrom Down pot avea:

  • Trăsături fizice caracteristice
  • Modificări ale dezvoltării fizice şi intelectuale
  • Malformaţii ale diverselor organe (cel mai frecvent malformaţii congenitale de cord)
  • Tonus muscular scăzut

 

ISTORIA SINDROMULUI DOWN

Aceste trăsături pot varia de la o persoana la alta. În prezent, unii pacienţi cu sindrom Down pot fi integraţi în viaţa socială a comunităţii, putând chiar practica anumite meserii, în timp ce alţii pot avea nevoie de un suport susţinut din partea familiei şi a societăţii. La naştere, indiferent de formula cromozomială, nu se poate prezice evoluţia unui copil cu sindrom Down. Ajutorul familiei, mediul în care se va dezvolta, factorii sociali şi culturali vor influenţa evoluţia acestuia pe parcursul vieţii. În SUA şi anumite state europene se investesc foarte multe fonduri în recuperarea şi integrarea în societate a persoanelor cu sindromul Down – recomandându-se includerea copiilor cu trisomia 21 în clase normale de studiu, adulţii sunt angaţi în firme mici şi medii, în centre de îngrijire bătrâni şi copii, hoteluri, restaurante, industria muzicală, sport etc.

Istoria sindromului Down începe demult (dovadă câteva picturi cunoscute în care sunt înfăţişate personaje având trăsături specifice trisomiei 21 – tabloul flamand The Adoration of the Christ Child, 1510)*.

Afectiunea a fost pentru prima oară descrisă în anul 1866 de către medicul englez Langdon Down, care a construit în Londra un centru pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi.

În 1959 geneticianul francez Jerome Lejeune a descoperit cauza acestui sindrom, şi anume, prezenţa unui cromozom 21 supranumerar.

În 1996 a fost creată Fundaţia Jerome Lejeun al cărui principal scop este reprezentat de găsirea unui tratament pentru pacienţii cu dizabilităţi intelectuale de cauză genetică (în special sindromul Down). Recent, Fundaţia a patentat o familie de molecule care inhibă una dintre enzimele responsabile pentru retardul mental asociat cu trisomia 21.

 

ÎN LABORATOARELE SYNEVO SUNT DISPONIBILE:

teste genetice ce pot confirma sindromul Down atât prenatal (de la testarea non invazivă a ADN-ului fetal în sangele matern – NIFTY – până la diagnosticul prenatal prin analiza cromozomială din vilozităţi coriale sau lichid amniotic), cât şi postnatal, prin analiza cromozomială din sânge periferic.

 

DE REȚIUNT!

 

Sindromul Down este cea mai frecventă afecţiune genetică, având o frecvenţă de aproximativ 1/700 nou născuţi. În lume trăiesc aproximativ 7 milioane de persoane diagnosticate cu acest sindrom, dintre care aproximativ 400.000 de persoane sunt în SUA.

În România, din statistici neoficiale, există aproximativ 30.000 de persoane cu sindrom Down.

O statistică oficială obţinută în urma centralizării datelor din 47 DGASPC, date obţinute prin proiectul “Ai carte, ai parte”- finanţat de Comisia Europeană prin programul “Tineret în acţiune” numărul a fost mai mic – 4.420.

Speranţa de viaţă a crescut în ultimii ani, apropiindu–se de speranţa medie de viaţă în populaţia generală. Se recomandă ca persoanele care suferă de sindromul Down să trăiască alături de familiile lor (să nu fie institutionalizate), să participle la programe educaţionale, vocaţionale, sociale şi recreaţionale.

În 2016, la sediul ONU din New York – emisiunea “Fără prejudecati” a TVR Cluj a primit Premiul “Modele de bune practice în angajarea persoanelor cu dizabilităţi”. Ceea ce este mai important decat premiul în sine, este faptul ca, în cadrul acestei emisiuni, lucrează 3 reporteri adulţi cu sindrom Down.

* Imagine preluată de pe site-ul http://www.downsyndromeprenataltesting.com

 


Asistent anatomie patologică: București

$
0
0

Synevo România angajează pentru Departamentul Anatomie Patologică București, asistenți medicali de laborator histopatologie.

Căutăm colegi cu experiență în laborator de anatomie patologică.

Descrierea jobului

  • Primire produse biologice, înregistrarea acestora, punere în lucru biopsii și piese opratorii, prelucrarea acestora până la obținerea lamelor, colorarea lamelor cu colorații uzuale și speciale, înregistrare rezultate histopatologice în condici, statistica laboratorului, asigurarea materialelor și reactivilor necesari prin întocmirea de referate lunare și anuale
  • Program de lucru: part-time/ full-time

CV-URILE SE VOR TRIMITE LA resurse.umane@synevo.ro SAU COMPLETAȚI FORMULARUL DE MAI JOS:

În data de 30 martie 2018, anumite centre din București vor avea program redus

$
0
0

În data de 30 martie 2018, următoarele centre de recoltare din București, Crangași, Dristor, Veteranilor,

Fundeni, Pache, Olteniței, Nerva Traian, IOR și Iancu de Hunedoara, vor avea program redus, astfel:

 

PROGRAM DE LUCRU: 07.00 – 12.00

PROGRAM DE RECOLTARE: 07.00 – 11.00

 

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Recoltare analize CAS luna aprilie

$
0
0

Vă anunțăm că momentan Casa de Asigurări de Sănătate nu a alocat plafon pentru efectuarea analizelor decontate pentru luna aprilie.
Avem rugămintea ca pentru mai multe informații suplimentare să consultați www.synevo.ro, recepția oricărui centru de recoltare sau numărul de telefon 021 9666.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

Informații analize decontate CAS – luna aprilie

$
0
0

Pentru analizele decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate București pentru luna aprilie, se vor efectua programări în recepții, în baza biletului de trimitere și a buletinului, începând cu data de 4 aprilie 2018, până în ora 14.

Hemoglobina glicată (HbA1c) decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate București, se vor efectua programări în recepții, în baza biletului de trimitere și a buletinului, începând cu data de 4 aprilie 2018, până în ora 14.

Analizele decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate OPSNAJ pentru luna aprilie, se vor efectua programări în recepții, în baza biletului de trimitere și a buletinului, începând cu data de 3 aprilie 2018, până în ora 14.

Pentru Hemoglobina glicată (HbA1c) decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate OPSNAJ se va recolta la liber în ordinea sosirii în recepții, începând cu data de 3 aprilie 2018, până în ora 14.

Recoltarea analizelor decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate ILFOV se va efectua la liber în ordinea sosirii în recepții, începând cu data de 3 aprilie 2018, până în ora 14.

Vă rugăm să mergeți pregătiți de recoltare și să dețineți biletul de trimitere, buletinul și cardul de sănătate.

Programările și recoltările se vor face în limita bugetului alocat de Casele de Asigurări de Sănătate, excepție făcând centrele Unirii și Plevna.

*Mai multe informații legate de disponibilitatea plafonului puteți afla apelând numărul 021 9666.

Te preocupă dezvoltarea armonioasă a copilului tău?

$
0
0

Ce este rahitismul?

Rahitismul este o afecțiune ce se caracterizează printr-o deficiență de mineralizare a oaselor și apare în perioada de creștere a copilului. Carența de vitamina D, calciu și fosfor constituie cauzele de dezvoltare a rahitismului la copiii cu vârste de 3-6 luni, evoluând până la 2 ani. Mult mai rar, această afecțiune debutează la adult, fiind denumită osteomalacie.

Cum se manifestă rahitismul?

Semnele și simptomele rahitismului includ:

– Creștere și dezvoltare anormale

– Oase fragile, cu predispoziție pentru fracturi

– Erupții dentare întârziate

– Spasme musculare generalizate

În stadii avansate, copiii cu rahitism pot prezenta deformări osoase: stern bombat anterior, tibie în iatagan, când oasele gambei sunt incurbate, matanii costale (proeminente apărute la nivelul coastelor, pe toracele anterior), cifoze sau scolioze.

Care sunt cauzele rahitismului?

Rahitismul carențial este cea mai cunoscută formă de rahitism, având la bază deficitul de vitamină D.

Cauzele unui nivel suboptim de 25-OH vitamina D includ:

·         expunere insuficientă la soare (copii au tendința de a petrece mult mai putin timp în aer liber);

·         aport alimentar inadecvat;

·      deficit de absorbţie a vitaminei D la nivel intestinal (sindrom de intestin scurt, insuficienţă pancreatică exocrină, boala Crohn, fibroză chistică, boala celiacă);

·         pierderi crescute de vitamina D (afectare renală);

Deficitul de vitamina D este mult mai frecvent decât se credea până acum, în special în rândul adolescenţilor, femeilor şi vârstnicilor.

Care sunt sursele de vitamina D?

Vitamina D se poate obține din două surse:

1. Lumina solară: vitamina D este sintetizată la nivel cutanat sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete. Rata de formare a vitaminei D depinde în principal de durata şi intensitatea expunerii. Folosirea cremelor de protecţie solară, chiar şi cu un SPF de 15, reduce producţia acestei vitamine cu 99.9%.

2. Alimentație: alimente de origine animală (în special peştele gras sau uleiul de peşte) sau suplimente nutriţionale.

Cum se tratează rahitismul?

Majoritatea cazurilor de rahitism pot fi tratate cu vitamina D și suplimente de calciu. Medicul va monitoriza tratamentul cu ajutorul testelor de laborator și a investigațiilor imagistice. Există anumite deformații ale oaselor care pot necesita intervenții chirurgicale.

 

Beneficiază de 20% reducere
la pachetul de teste pentru rahitism.

 

 

Promoţia este valabilă în perioada 2 aprilie – 30 iunie 2018.

Bibliografie:

Ziua internaţională de conştientizare a autismului

$
0
0

Autism

Tulburările din spectrul autismului (TSA) reprezintă un grup de afecțiuni sporadice și familiale cu substrat neurobiologic, ce apar precoce în dezvoltarea copilului și care sunt caracterizate printr-un deficit persistent în comunicarea și interacțiunea socială și printr-un comportament, activitate sau interese repetitive, restrânse. TSA se pot însoți sau nu de dizabilitate intelectuală sau de o tulburare de limbaj.

Numărul cazurilor de TSA este în continuă creștere, în prezent fiind raportată o prevalență globală de 0.62%.

TSA pot apărea izolat (TSA non-sindromice) sau în asociere cu unele condiții genetice (TSA sindromice). Aproximativ 10-20% din copiii cu TSA manifestă afecțiuni genetice bine definite ce necesită o testare  moleculară specializată.

Cei mai mulți copii cu TSA prezintă însă rezultate normale la testarea pentru anomalii genetice cunoscute precum și la investigațiile metabolice, sugerînd că este vorba fie de etiologii necunoscute în prezent, fie de cauze multifactoriale (acțiune sinergică a unor factori genetici, epigenetici și de mediu).

Singura intervenție terapeutică eficientă la copiii cu TSA este terapia comportamentală inițiată precoce ce are drept scop îmbunătățirea abilităților de comunicare și limbaj și ameliorarea comportamentului repetitiv.

Identificarea modificărilor genetice asociate cu TSA are implicații practice pentru dezvoltarea unor strategii noi de diagnostic, detectarea precoce sau prevenirea comorbidităților, elaborarea unor terapii țintite și, nu în ultimul timp pentru consilierea genetică a membrilor familiei afectate.

 

Te aşteptăm în perioada
02 aprilie – 06 aprilie 2018 în centrele Synevo,
pentru a beneficia de o reducere la pachetul de teste pentru autism.

Promoția e adresată tuturor persoanelor care doresc să-și verifice starea de sănătate.

Program special Paste 2018

$
0
0

PROGRAM SPECIAL PAȘTE 2018

OraşPROGRAM DE LUCRU
Bucureşti şi Ilfov06 aprilie:

Centrele de recoltare Grozovici, Unirii, Plevna, Drumul Taberei 1 și 2, Olteniței:

Program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00

Celelalte centre de recoltare: ÎNCHIS

07 – 09 aprilie:
Toate centrele de recoltare sunt închise.

Alba Iulia06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Arad06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Bacău06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Buzău06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Botoşani06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Brăila06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Braşov06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Câmpia Turzii06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Câmpulung Moldovenesc06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Cluj NapocaLaboratorul și centrul de recoltare Cluj:

06 aprilie: Program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00

07 – 09 aprilie: ÎNCHIS

Celelalte centre de recoltare:

06 – 09 aprilie: ÎNCHIS

ConstanţaLaboratorul și centrul de recoltare Constanţa:

06 aprilie:
Program de lucru: 08.00 – 12.00
Program de recoltare: 08.00 – 11.30
07 – 09 aprilie:
Centrul de recoltare este închis.

Celelalte centre de recoltare:

06 și 07 aprilie:
Program de lucru: 08.00 – 12.00
Program de recoltare: 08.00 – 11.30

09 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.

CraiovaLaboratorul și centrele de recoltare din Craiova:

06 – 09 aprilie: ÎNCHIS

Deva06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Florești06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Galaţi06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Gura Humorului06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Iaşi06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Mangalia06 aprilie:
Program de lucru: 08.00 – 12.00
Program de recoltare: 08.00 – 11.30
07 – 09 aprilie:
Centrul de recoltare este închis.
Oltenița06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Oradea06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Piteşti06 aprilie:
Pitești 1 (Str. Dr. Victor Babeş, nr. 12): 08.00 – 12.00
Pitești 2 (Str. Pasajul Teiuleanu, nr. 5, bl. AU): 08.00 – 12.00
Pitești 3 (Str. Dr. Nicolae Crețulescu, nr. 3, bl. A3): închis
07 – 09 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.
Ploieşti06 aprilie:
Ploiești 1 (Str. Ion Maiorescu, FN, bl. 33 N1, parter): 08.00 – 12.00
Ploiești 2 (Str. Malu Roșu, nr. 91A, bl. 101D1, parter): închis
Ploiești 3 (B-dul Republicii, nr. 197, bl. 5C1): 08.00 – 12.00
07 – 09 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.
Rădăuţi06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Râmnicu-Vâlcea06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Satu Mare06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Sibiu06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Slatina06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Suceava06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Săcele06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Timişoara06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Targovişte06 – 09 aprilie: ÎNCHIS
Vatra Dornei06 – 09 aprilie: ÎNCHIS

În data de 15 aprilie 2018, centrul Grozovici este închis

$
0
0

 

În data de 15.04.2018centrul de recoltare Grozovici din București, situat pe Str. Dr. Calistrat Grozovici, nr. 6, este închis.

 

Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Noul centru de recoltare Uranus din județul Brașov

$
0
0

Pe data de 16 aprilie Synevo anunţă deschiderea celui de-al 5-lea centru de recoltare din județul Brașov.

Adresa: Str. Hermann Oberth, nr. 8

Tel: 0748 137 007

Program de lucru: L-V: 7.00 – 15.00/S: 8.00 – 12.00

Program de recoltare: L-V: 7.00 – 14.30/S: 8.00 – 11.30

Recoltare probe ginecologice: L-V: 7.00 – 14.30

 

 

 

 

 

 

 

 

Noul centru de recoltare Râmnicu Vâlcea 2

$
0
0

Pe data de 17 aprilie Synevo anunţă deschiderea celui de-al 2-lea centru de recoltare din județul Vâlcea.

Adresa: B-dul Tineretului, nr. 3, bl. A11/3, parter, județul Vâlcea

Tel: 021 9666

Program de lucru: L-V: 7.00 – 16.00

Program de recoltare: L-V: 7.00 – 12.30

Recoltare probe ginecologice: L-V: 7.00 – 12.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OFERTE SPECIALE LA DESCHIDEREA NOULUI CENTRU DIN BRASOV URANUS

$
0
0

Vino în noul centru Synevo Uranus și,
în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2018,
poți beneficia de următoarele analize:

SideremiePreţ vechi: 15 lei
Preţ: 8.08 lei
MagneziuPreţ vechi: 12 lei
Preţ: 5.45 lei
ASLOPreţ vechi: 21 lei
Preţ: 12.16 lei
Proteina C reactivăPreţ vechi: 20 lei
Preţ: 12.22 lei
IgEPreţ vechi: 43 lei
Preţ: 15.84 lei
Exsudat faringianPreţ vechi: 44 lei
Preţ: 18.05 lei
Cultură secreţie nazalăPreţ vechi: 44 lei
Preţ: 18.05 lei
Urină – biochimiePreţ vechi: 13 lei
Preţ: 5.42 lei
Urină – sedimentPreţ vechi: 12 lei
Preţ: 4.36 lei
Examen coproparazitologicPreţ vechi: 18 lei
Preţ: 14.63 lei
Panel alergeni alimentariPreţ vechi: 316 lei
Preţ: 252.8 lei
Panel alergeni respiratoriPreţ vechi: 284 lei
Preţ: 227.2 lei
Panel alergeni mixtPreţ vechi: 368 lei
Preţ: 294.4 lei
Alaninaminotransferază (GPT/ALAT/ALT)Preţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.6 lei
Aspartataminotransferază (GOT/ASAT/AST)Preţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.6 lei
Creatinină sericăPreţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.6 lei
Glucoză sericăPreţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.6 lei
Profil lipidic (Colesterol total, HDL, LDL, Trigliceride şi Lipide totale)Preţ vechi: 43 lei
Preţ: 15.91 lei
FibrinogenPreţ vechi: 25 lei
Preţ: 252.8 lei
Hemogramă cu formula leucocitara cu Hb, Ht si indiciPreţ vechi: 27 lei
Preţ: 15.75 lei
Timp de protrombină QUICKPreţ vechi: 18 lei
Preţ: 12.38 lei

Oferte speciale la deschiderea noului centru Vâlcea 2: până la 45% reducere pentru testele selectate

$
0
0

Vino în noul centru Synevo și,
în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2018,
poți beneficia de următoarele analize:

Alaninaminotransferază – TGP (GPT/ALAT/ALT)Preţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.60 lei
Aspartataminotransferază – TGO (GOT/ASAT/AST)Preţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.60 lei
Calciu ionicPreţ vechi: 13 lei
Preţ: 8.67 lei
Creatinină sericăPreţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.60 lei
Glucoză sericăPreţ vechi: 11 lei
Preţ: 6.60 lei
Hemogramă cu formula leucocitară cu Hb, Ht şi indiciPreţ vechi: 27 lei
Preţ: 15.75 lei
Profil lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride și lipide totale)Preţ vechi: 43 lei
Preţ: 32.82 lei
Timp de protrombină QUICKPreţ vechi: 18 lei
Preţ: 12.38 lei
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană)Preţ vechi: 44 lei
Preţ: 23.69 lei
FT4 (Tiroxină liberă)Preţ vechi: 43 lei
Preţ: 23.76 lei
FibrinogenPreţ vechi: 25 lei
Preţ: 15.91 lei

În perioada 27, 28 aprilie, centrele din Iași, Galați, Constanța și Rădăuți vor avea program redus

$
0
0

În data de 27 aprilie 2018, următoarele centre de recoltare vor avea program redus, astfel:

Iași și Bacău:

27 aprilie: Program de lucru/recoltare: 07.30 – 12.00
28 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.

Constanța – Academia Navală, Tomis III și Mama și Copilul:

27 aprilie: Program de lucru/recoltare: 07.30 – 10.00
28 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.

Constanța – Policlinica 1:

27 aprilie: Program de lucru: 07.30 – 18.00/Program de recoltare: 07.30 – 15.30
28 aprilie: Centrul de recoltare este închis.

Constanța – Policlinica 2:

27 aprilie: Program de lucru: 07.00 – 18.00/Program de recoltare: 07.00 – 10.00
28 aprilie: Program de lucru: 08.00 – 12.00/Program de recoltare: 08.00 – 11.30

Mangalia:

27 – 28 aprilie: Centrul de recoltare este închis.

Rădăuți:

27 aprilie:

Centrul de recoltare Putnei: Program de lucru/recoltare: 08.00 – 11.00
Laborator Rădăuți (Str. Calea Bucovinei, nr. 34A): Program de lucru/recoltare normal
28 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.

Galați și Brăila:

27 aprilie: Program de lucru/recoltare: 07.00 – 14.00
28 aprilie: Toate centrele de recoltare sunt închise.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Program 1 mai 2018

$
0
0

PROGRAM 1 MAI 2018

OraşPROGRAM DE LUCRU
Bucureşti şi Ilfov28 – 30 aprilie:
Program de lucru/recoltare normal
Plevna: Centrul de recoltare este închis.
1 mai:
Grozovici, Unirii, Mihalache, Dr. Taberei 1 și 2, Olteniţei
Program lucru/recoltare redus – 08.00 – 12.00Celelalte centre de recoltare sunt închise.
Arad30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Bacău27 aprilie: Program de lucru/recoltare: 07.30 – 12.00
28 aprilie: Centrul de recoltare este închis.
30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Buzău30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Botoşani30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Brăila27 aprilie: Program de lucru/recoltare: 07.00 – 14.00
28 aprilie: Centrul de recoltare este închis.
30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Braşov30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Câmpia Turzii30 aprilie și 1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Câmpulung Moldovenesc30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Cluj Napoca28 aprilie:
Laborator IOC (Str. Republicii, nr. 34 – 36):
Program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise.
30 aprilie – 1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Constanţa27 aprilie:

Academia Navala, Tomis III și Mama și copilul:

Program de lucru/recoltare: 07.30 – 10.00

Policlinica 1: Program de lucru: 07.30 – 18.00/Program de recoltare: 07.30 – 15.30

Policlinica 2: Program de lucru: 07.00 – 18.00/Program de recoltare: 07.00 – 10.00

28 aprilie:

Academia Navala, Tomis III, Policlinica 1 și Mama și copilul:

Centrele de recoltare sunt închise.

Policlinica 2: Program de lucru: 08.00 – 12.00/Program de recoltare: 08.00 – 11.30

30 aprilie: Toate centrele au program de lucru/recoltare normal
1 mai: Totale centrele de recoltare sunt închise.

Craiova30 aprilie:
Laborator (Str. Alexandru Macedonski, nr. 53):
Program de lucru: 08.00 – 16.00/Program de recoltare: 08.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise.
1 mai:
Laborator (Str. Alexandru Macedonski, nr. 53):
Program de lucru: 08.00 – 16.00/Program de recoltare: 08.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise.
Deva30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Florești30 aprilie și 1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Galaţi27 aprilie: Program de lucru/recoltare: 07.00 – 14.00
28 aprilie: Toate centrele de recoltare sunt închise.
30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Gura Humorului30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Iaşi27 aprilie: Program de lucru/recoltare: 07.30 – 12.00
28 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.
30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrele de recoltare sunt închise.
Mangalia27 – 28 aprilie: Centrul de recoltare este închis.
30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Oltenița30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Oradea30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Piteşti30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai:
Pitești 1 (Str. Dr. Victor Babeş, nr. 12) – 08.00 – 12.00
Pitești 2 (Str. Pasajul Teiuleanu, nr. 5, bl. AU) – 08.00 – 12.00
Pitești 3 (Str. Dr. Nicolae Crețulescu, nr. 3, bl. A3) – închis
Ploieşti30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai:
Ploiești 1 (Str. Ion Maiorescu, FN, bl. 33 N1, parter) – 08.00 – 12.00
Ploiești 2 (Str. Malu Roșu, nr. 91A, bl. 101D1, parter) – închis
Ploiești 3 (B-dul Republicii, nr. 197, bl. 5C1) – 08.00 – 12.00
Rădăuţi27 aprilie:
Centrul de recoltare Putnei: Program de lucru/recoltare: 08.00 – 11.00
Laborator Rădăuți (Str. Calea Bucovinei, nr. 34A): Program de lucru/recoltare normal
28 aprilie: Centrele de recoltare sunt închise.
30 aprilie:
Centrul de recoltare Putnei:
Program de lucru: 08.00 – 16.00/Program de recoltare: 08.00 – 13.00
Laborator Rădăuți (Str. Calea Bucovinei, nr. 34A):
Program de lucru: 08.00 – 16.00/Program de recoltare: 08.00 – 13.00
1 mai: Centrele de recoltare sunt închise.
Râmnicu-Vâlcea30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai:
Vâlcea 1 (Str. Calea lui Traian, nr. 183) – 07.00 – 11.00
Vâlcea 2 (Str. Tineretului, nr. 33) – închis
Satu Mare30 aprilie și 1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Sibiu28 – 30 aprilie:
Laborator Sibiu: Program de lucru/recoltare normal
Centrul de recoltare Bâlea (Str. Bâlea, nr. 1): închis
1 mai: Centrele de recoltare sunt închise.
Slatina30 aprilie:
Program de lucru: 07.00 – 15.30/Program de recoltare: 07.00 – 11.00
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Suceava30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Timişoara30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Toate centrele de recoltare sunt închise.
Targovişte30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.
Vatra Dornei30 aprilie: Program de lucru/recoltare normal
1 mai: Centrul de recoltare este închis.

Hemofilia

$
0
0

CE REPREZINTĂ?

În acest an Federeția Internațională de Hemofilie are ca temă pentru Ziua Mondială a Hemofiliei, marcată în fiecare an pe data de 17 aprilie informarea populatiei cu privire la afecțiunile hemoragice și îmbunătățirea accesului la diagnostic, tratament și îngrijire în cazul persoanelor afectate.

 

CE SUNT AFECȚIUNILE HEMORAGICE?

Persoanele cu afecțiuni hemoragice prezintă o tendință crescută la hemoragii spontane sau provocate. Acestea sângerează o perioadă mai lungă de timp decât persoanele normale, deoarece anumiți factori de coagulare din sângele lor nu se gasesc în cantități suficiente. Factorii de coagulare din sânge sunt proteine care fac parte dintr-un sistem complex al cărui rol este controlul și oprirea sângerării.

Afecțiunile hemoragice ereditare (hemofilia de tip A si B, Boala von Willebrand, deficitele rare ale factorilor de coagulare, afecțiunile ereditare trombocitare) nu se vindecă, dar calitatea vieții persoanelor afectate depinde de diagnosticarea și tratarea corespunzătoare a acestor afecțiuni.

 

Hemofilia B (Boala Christmas) este mai rar intalnită si se defineste prin deficit de factor de coagulare IX  (factor 9).

Genele mutante răspunzătoare de sinteza deficitară a factorilor de coagulare VIII și IX sunt localizate pe cromozomul X si se transmit de la parinte la copil. Din acest motiv hemofilia de tip A și B este o afecțiune legată de cromozomul X (X – linkată sau sex – linkată). Afectiunea se va manifesta intotdeauna la persoanele de sex masculin. Femeile sunt purtătoare, dar o parte din ele pot prezenta tulburări de sângerare .

În aproximativ 30% din cazuri, persoanele afectate nu au istoric familial – vorbim de hemofilia sporadică – situație în care mutațiile genetice apar spontan, dar se vor transmite ereditar la descendenți.

Tabloul clinic este comun celor două tipuri de hemofilie și depinde de severitatea afecțiunii, adică de nivelul factorilor de coagulare VIII , respectiv IX prezenți în sange.

Evenimentele hemoragice apar cu precădere intraarticular (hemartroze) și intramuscular (hematoame). Hemoragiile intraaticulare repetate duc la limitarea mobilitații articulare. Cele mai afectate articulații sunt cele ale genuchiului, gleznei și cotului. Cu o frecvență mai scazută apar hemoragiile digestive, renale, cerebrale. Hemoragia cerebrală aparută spontan sau după traumatisme reprezintă cauza cea mai frecventă de deces.

 

Este în general mai puțin severă decat alte tuburări de coagulare. În acest caz este afectata (cantitativ sau funcțional) o proteină cu rol în coagulare și în aderarea trombocitelor la vasele de sânge lezate denumita factorul von Willebrand.

Deoarece mulți oameni prezintă simptome foarte ușoare, 9 din 10 persoane cu BVW rămân nediagnosticate.

 

DEFICITE RARE ALE FACTORILOR DE COAGULARE

Sunt afecțiuni în care există un deficit de sinteză, cantitativ sau calitativ, al unuia din factorii de coagulare: I, II, V, VII, X, XI, sau XIII. Aceste cazuri sunt diagnosticate destul de rar, unele fiind descoperite în ultimii 40 de ani.

Deficitul de factor XI (hemofilia C) se deosebește de hemofilia A și B prin faptul că gena hemofilică se găsește pe cromozomul 4, afectează atât bărbații cât și femeile, iar hemoragiile nu se produc intraarticular sau intramuscular. Hemofilia C este cea mai frecventă tulburare de coagulare dintre deficitele rare ale factorilor de coagulare. Ca frecvență, la femei, este a doua afecțiune hemoragică dupa boala von Willebrand.

 

AFECTIUNI EREDITARE TROMBOCITARE

Trombocitele sunt fragmente citoplasmatice fara nucleu bogate în granule. Cand un vas de sânge este lezat, trombocitele se lipesc unele de altele (agregă) și aderă  de zona vasculară afectată. Din granule se vor elibera substante ce vor atrage alte trombocite la locul leziunii, iar in final se va forma cheagul de sânge ce va opri sângerarea.

Afectarea funcțională a trombocitelor face ca sângerarea să dureze mai mult.

 

CUM SE STABILESTE DIAGNOSTICUL?

Diagnosticul bolilor hemoragice este stabilit de medicul hematolog pe baza tabloului clinic şi a  testelor de laborator.

 

Bibliografie

www.wfh.org

http://www.hemophilia.ca/en/bleeding-disorders/hemophilia-a-and-b/the-history-of-hemophilia/

Astm

$
0
0

 

Astmul are la bază inflamația cronică a căilor aeriene ce conduce la îngustarea acestora, determinând scăderea fluxului de aer expirat.  Simptomele sunt de severitate variabilă, fiind reprezentate de respirație șuierătoare (wheezing), dificultăți de respirație (dispnee), senzație de constricție toracică și tuse. Simptomele pot fi declanșate de anumiți factori, cum ar fi: efortul fizic, expunerea la alergeni sau substanțe iritante, modificările atmosferice sau infecțiile respiratorii virale. La copiii sub 5 ani tabloul clinic este dominat de wheezing-ul recurent ce apare în mod caracteristic în asociere cu infecții virale ale tractului respirator superior.

Simptomele și limitarea fluxului de aer expirat se pot remite spontan sau în urma medicației specifice, astfel că acestea pot fi absente pe perioade de timp mai îndelungate (săptămâni sau chiar luni). La unii pacienți însă se pot produce frecvent exarcerbări ale bolii ce pot fi uneori amenințătoare de viață, astfel că astmul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

ASTMUL ALERGIC

Este cea mai cunoscută formă de astm. Adesea debutează în copilărie în asociere cu un istoric personal și/sau familial de boli atopice: eczema (dermatita) atopică, rinita alergică, alergiile alimentare.

Astmul nu poate fi vindecat însă diagnosticul corect și instituirea unui plan adecvat de tratament pot controla simptomele pe termen lung și preveni complicațiile.

 

 

La copiii sub vârsta de 5 ani diagnosticul poate fi dificil deoarece episoade repetate de wheezing și tuse pot fi întâlnite și în absența astmului.

Evaluarea statusului atopic și a sensibilizării la diverși alergeni din mediu reprezintă o etapă importantă în diagnosticul și managementul astmului. Determinarea de IgE specifice față de o serie de alergeni respiratori reprezintă o metodă neinvazivă de identificare a posibililor agenți implicați în declanșarea crizelor de astm. De asemenea, aceste teste pot fi utile în investigarea copiilor mici cu manifestări respiratorii recurente la care identificarea componentei alergice este esențială pentru o abordare terapeutică adecvată (link către panel).

În perioada 4, 5 mai, centrele din Craiova, Ploiești, Pitești, Târgoviște și Oltenița vor avea program redus

$
0
0

În data de 4 și 5 mai 2018, următoarele centre de recoltare vor avea program redus, astfel:

 

Craiova și Slatina:

4 mai:

-Laborator: program de lucru/recoltare normal

-Rotonda: program lucru/recoltare: 07.00 – 10.30

-Tabaci: program lucru/recoltare: 07.00 – 10.30

-Slatina: program lucru/recoltare: 07.00 – 11.00

5 mai:

-Laborator: program de lucru/recoltare normal

-Celelalte centrele de recoltare sunt închise.

Pitești:

4 mai:

-Pitești 1: program de lucru: 07.00 – 14.30 / program de recoltare: 07.00 – 14.00

-Pitești 2: program de lucru: 07.00 – 14.30 / program de recoltare: 07.00 – 14.00

-Pitești 3: program de lucru: 07.00 – 14.30 / program de recoltare: 07.00 – 14.00

5 mai: Centrele de recoltare sunt închise.

Ploiești:

4 mai:

-Ploiești 1: program de lucru: 07.00 – 12.30 / program de recoltare: 07.00 – 12.00

-Ploiești 2: program de lucru: 07.00 – 12.30 / program de recoltare: 07.00 – 12.00

-Ploiești 3: program de lucru: 07.00 – 12.30 / program de recoltare: 07.00 – 12.00

5 mai: Centrele de recoltare sunt închise.

Târgoviște:

4 mai:

-Targoviște: program de lucru: 07.00 – 14.30 / program de recoltare: 07.00 – 14.00

-Targoviște: program de lucru: 07.00 – 14.30 / program de recoltare: 07.00 – 14.00

-Targoviște: program de lucru: 07.00 – 14.30 / program de recoltare: 07.00 – 14.00

5 mai: Centrele de recoltare sunt închise.

Vâlcea:

4 mai:

-Vâlcea 1: program de lucru: 07.00 – 12.30 / program de recoltare: 07.00 – 12.00

-Vâlcea 2: program de lucru: 07.00 – 12.30 / program de recoltare: 07.00 – 12.00

5 mai: Centrele de recoltare sunt închise.

Oltenița:

4 mai: program de lucru: 07.00 – 12.30 / program de recoltare: 07.00 – 12.00

5 mai: Centrul de recoltare este închis.

 

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Spot TV – Only science. No fiction.

Autism şi epilepsie

Viewing all 1038 articles
Browse latest View live