Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all 1038 articles
Browse latest View live

Noul centru de recoltare Crângași din București

$
0
0

Pe data de 18 septembrie Synevo anunţă deschiderea celui mai nousimbol noutati_1 centru de recoltare din București.

Adresa: Calea Crângași, nr. 13, bl. 11, parter, sector 6, București

Tel: 021 9666

Program de lucru: L-V: 7.00 – 16.00

Program de recoltare: L-V: 7.00 – 14.00

Recoltare probe ginecologice: L-V: 7.00 – 14.00

Pentru a afla mai multe despre oferta specială de deschidere CLICK AICI.


Ce este diabetul zaharat?

$
0
0

Ce este diabetul?

Diabetul reprezintă un grup de boli cauzate de nivelul persistent crescut al glucozei în sânge. Asta înseamnă că dacă aveți diabet, indiferent de tipul acestuia, veți avea în mod permanent un nivel al glucozei în sânge crescut peste valorile normale.

Atât diabetul zaharat tip 1, cât și cel de tip 2 au ca etiologie o combinație de factori de mediu și factori genetici. Spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1, cel de tip 2 apare frecvent la persoanele supraponderale sau obeze și de asemenea apare mai des după vârsta de 40 ani.

 

Care sunt simptomele diabetului zaharat?

Simptomele diabetului pot varia în funcție de cât de crescută este cantitatea de glucoză din sânge și pot fi:

  • urinări frecvente
  • senzație accentuată de sete
  • senzație accentuată de foame
  • senzație de oboseală
  • afectarea vederii
  • infecții frecvente (mai ales la nivelul pielii, gingiilor sau vaginului)

 

Care sunt complicațiile diabetului zaharat?

Complicațiile se dezvoltă progresiv și sunt cauzate de cantitatea crescută de glucoză din sânge. Cu cât nivelul acesteia rămâne necontrolat mai mult timp, cu atât riscul de complicații este mai mare.

Complicațiile diabetului zaharat:

  • boli cardiovasculare: infarct miocardic, accident vascular cerebral
  • boli neurologice: neuropatia diabetică (sunt afectate vasele de sânge care alimentează nervii de la nivelul picioarelor, având ca efect apariția unor senzații de arsură sau durere la nivelul picioarelor, iar pe termen lung se poate ajunge la pierderea oricărei senzații la nivelul picioarelor)
  • boli renale: nefropatia diabetică (în timp aceasta poate evolua spre insuficiența renală în stadiu terminal)
  • boli oftalmologice: retinopatia diabetică (sunt afectate vasele de la nivelul retinei, putând cauza orbire)
  • boala Alzheimer (s-a demonstrat că există o corelație între diabetul zaharat și creșterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer)

 

Testele necesare diagnosticului diabetului zaharat

Pentru diagnosticul diabetului zaharat sunt utilizate următoarele teste:

  • Testul hemoglobinei glicate (HbA1C)
  • Glicemia
  • Testul de toleranță orală la glucoză

 

Testele necesare monitorizării diabetului zaharat

  • Hemoglobina glicată
  • Profilul lipidic
  • Rata filtrării glomerulare

Screening metabolic neonatal extins

$
0
0

Informații generale și recomandări

Screening-ul neonatal, o componentă importantă a medicinei preventive, include un panel de teste pentru identificarea precoce a unor condiții patologice la care intervenția în timp util are drept consecință eliminarea sau reducerea morbidității, mortalității și a dizabilităților.

De la prima inițiativă de screening neonatal din anii 1960 pentru depistarea fenilcetonuriei numărul afecțiunilor pentru care s-au dezvoltat teste de screening în perioada neonatală a crescut dramatic, în special în urma introducerii analizei multiplex prin spectrometrie de masă în tandem a profilelor de aminoacizi și acilcarnitină1.

Tulburările ereditare de metabolism au suscitat atenția neonatologilor și pediatrilor prin faptul că multe din aceste afecțiuni pot fi tratate eficient dacă sunt detectate precoce si de aici importanța includerii acestora  în testele de screening din perioada neonatală. Pe altă parte, chiar dacă unele boli nu beneficiază de tratament screening-ul lor este de asemenea justificat, pentru a facilita diagnosticul prenatal la sarcinile viitoare2.

Tulburările ereditare de metabolism reprezintă un grup de afecțiuni monogenice ce afectează funcția unor proteine cu rol esențial în diverse căi metabolice (enzime, cofactori, receptori, transportori, etc) . Anomaliile biochimice rezultate conduc la fie la acumularea unor metaboliți intermediari sau de by-pass, fie la o deficiență de metaboliți terminali generând tulburări metabolice severe, cum ar fi acidoza lactică, cetoacidoza sau hiperamoniemia3. Anomaliile biochimice pot afecta aminoacizii, acizii organici, carbohidrații, acizii grași, purinele și pirimidinele. Până în prezent au fost identificate peste 500 de afecțiuni metabolice ereditare, fiind estimată o incidență cumulată globală ce variază de la 1/800 la 1/2500 nou-născuți4.

Majoritatea metaboliților anormali asociați cu tulburările ereditare de metabolism sunt excretați în urină. Având în vedere faptul că probele de urină sunt ușor de colectat pe hârtie de filtru sunt preferate pentru testele de screening neonatal5.

Metabolomica reprezintă o nouă abordare pentru analiza modificărilor suferite de toți compușii cu greutate moleculară intermediară și metaboliții terminali. Gaz-cromatografia cuplată cu spectrometria de masă (GC/MS) constituie un instrument analitic avantajos pentru studiile de metabolomică fiind capabilă să separe și să cuantifice simultan câteva sute de metaboliți, într-un timp scurt. Ca principiu general, extractele de probe biologice sunt supuse volatilizării înainte de separarea printr-o coloană capilară, cu o fază staționară adecvată pentru analiza compușilor de interes. Compușii separați sunt eluați într-un spectrometru de masă echipat cu o sursă de ionizare prin impact electronic, fiind generate spectre de masă cuantificabile6.

În 1966, Tanaka et al de la Massachussets General Hospital au detectat pentru prima oară acidemia izovalerică prin GC/MS evidențiind importanța acestei tehnici. În 1977 a fost inițiat în Japonia un program de depistare a 22 afecțiuni metabolice. Mai târziu, în 1991, Shoemaker și Eliott de la Universitatea St. Louis, USA au raportat că acizii organici, aminoacizii și carbohidrații pot fi separați eficient în urină prin GC/MS. Procedura analitică aplicată de aceștia era însă laborioasă astfel că, în 1996 a fost simplificată de Kuhara et al. În 2007 tehnica GC/MS a fost utilizată pentru detectarea fenilalaninei, tirozinei, leucinei și valinei din spoturi de sânge la nou-născuți. Screening-ul neonatal utilizand probe de sânge recoltate pe carduri Guthrie a fost introdus cu succes în SUA și țările dezvoltate din Europa. Ulterior, alături de sânge au început să fie folosite și probe de urină. Deoarece compușii toxici pentru organism sau cei care depășesc nivelul optim în sânge sunt excretați prin urină în cantități mari pot fi detectați cu ușurință prin GC/MS. În plus, colectarea probelor de urină este neinvazivă comparativ cu recoltarea probelor de sânge. Progresul înregistrat recent în metodologia de separare în asociere cu spectrometria de masă a crescut eficiența GC/MS și a îmbunătățit remarcabil detectarea tulburărilor ereditare de metabolism prin screening neonatal7.

Testul Baby Sensor 100+ (Novogenia, Austria) disponibil în laboratoarele Synevo oferă un screening neonatal pentru 100 afecțiuni metabolice ereditare (aminoacidopatii, acidemii organice, disfuncții ale ciclului Krebs/anomalii mitocondriale, boli peroxizomale, tulburări în metabolismul carbohidraților, acizilor grași, purinelor și pirimidinelor) și, în plus, față de neuroblastom. Este raportată o rată de detecție de 99%. Sunt necesare probe de urină spontană recoltate pe hârtie de filtru.

În tabelul de mai jos sunt prezentate afecțiunile ce pot fi detectate cu acest test, complicațiile acestora și tipul de intervenție disponibil8:

Denumire afecțiune Complicații Tip de intervenție
Galactozemia tranzitorie Retard de creștere și disfuncție hepatică Tip A
Aciduria 2-cetoadipică Retard de dezvoltare și alte probleme neurologice Tip A
Aciduria 3-hidroxi, 3-metil glutarică (deficitul de 3-hidroxi 3-metilglutaril CoA liază) Acidoză metabolică severă fără cetoză și retard de dezvoltare Tip A
Deficienţa de 3-hidroxi-izobutiril CoA decarboxilază Hipoglicemie hipoketotică severă și afectare neurologică Tip B
Deficienţa de 3-metilcrotonil CoA carboxilază Acidoză metabolică acută, retard de dezvoltare Tip A
Aciduria 3-metil glutaconică Cardiomiopatie și miopatie ce afectează musculatura scheletică Tip B
5-oxoprolinuria Convulsii, retard mental, lipsa coordonării Tip A
Hiperglicinuria (cetotică) Retard de creștere Tip A
Deficienţa de adenin-fosforibozil transferază Infecții de tract urinar Tip B
Deficienţa de adenozin deaminază Otită și infecții de tract respirator recurente Tip B
Alcaptonuria Afectarea cartilajelor Tip A
Argininemia Retard de dezvoltare Tip A
Aciduria arginino-succinică Retard mental și motor Tip A
Deficienţa de biotinidază Rash facial/perioral, retard mental Tip A
Boala Canavan Retard sever de dezvoltare Tip B
Acidemia hiperurică Surditate neurosenzorială, urolitiază Tip A
Citrulinemia Letargie și comportament anormal Tip A
Cistationuria Disfuncție hepatică Tip A
Cistinurie Retard de dezvoltare Tip A
Hiperfenilalaninemia benignă Eczemă, păr și piele de culoare deschisă Tip A
Aciduria metilmalonică, formele cblA, cblB Hipotonie, retard de dezvoltare, letargie, hepatomegalie Tip A
Aciduria D-glicerică Retard de creștere Tip C
Sucrozuria endogenă Retard mental Tip B
Deficienţa de dihidropiridinază Convulsii neonatale Tip D
Deficienţa de dihidrolipoil dehidrogenază (E3) Miros dulceag al urinei și corpului (de zahăr ars) Tip D
Aciduria etilmalonică Retard de creștere /comă Tip D
Aciduria formiminoglutamică Anemia megaloblastică Tip A
Deficienţa de fructozo-1,6-difosfatază Hipoglicemie cu cetoză Tip A
Deficienţa de fumarat hidratază Convulsii cu retard sever Tip D
Galactozemia Disfuncție hepatică Tip A
Aciduria glutarică tip I Macrocefalie cu dificultăți de mișcare Tip A
Aciduria glutarică tip II Miros de picioare transpirate, tulburări respiratorii, retard mental și motor Tip B
Glutationuria Anemie hemolitică Tip B
Deficienţa de beta-ketotiolază Vărsături, deshidratare, dificultăți de respirație, letargie și convulsii (ocazional) Tip A
Hiperoxalurie primară tip 2 Litiază renală, insuficiență renală, afectarea altor organe Tip A
Boala Hartnup Fotosensibilitate, anomalii oculare Tip A
Hawkinsonuria Disfuncție hepatică Tip C
Histidinemia Retard mental, anomalii renale Tip C
Histidinuria Retard mental, dismorfism facial Tip A
Homocistinuria Retard mental Tip A
Hidroxilizinuria Retard mental, tulburări de comportament, hiperactivitate Tip C
Hiperhidroxiprolinemia Retard mental Tip C
Hiperglicinuria Retard de creștere Tip B
Hiperleucin-izoleucinemia Convulsii, retard de creștere Tip B
Hipermetioninemia Facies neobișnuit, tulburări neurologice, retard motor Tip A
Sindromul de hiperornitinemie, hiperamoniemie, hiperhomocitrulinemie (HHH) Vărsături, letargie, retard de dezvoltare, tulburări de învățare Tip D
Hiperpipecolatemia Retard sever de dezvoltare Tip C
Hiperprolinemia tip I Tulburări neurologice sau psihiatrice Tip C
Hiperprolinemia tip II Convulsii, retard mental Tip C
Aminoaciduria imidiazolica Convulsii, retard de dezvoltare Tip B
Iminoglicinuria Retard mental, manifestări renale Tip C
Boala Refsum infantilă Cecitate și tulburări de auz/retinită pigmentară Tip C
Acidemia izovalerică Spasme datorate hipotermiei, miros de picioare transpirate Tip A
Intoleranța la lactoză Retard de dezvoltare Tip A
Sindromul Lesch-Nyhan Retard mental, automutilări Tip C
Deficienţa de „long-chain” acil CoA dehidrogenază (LCAD) Slăbiciune musculară, mialgii persistente Tip A
Lizinuria Retard mental Tip C
Intoleranța la proteina lizinurică Retard de creștere Tip B
Boala urinei cu miros de arţar Tulburări neurologice, letargie miros caracteristic al urinei (zahăr ars) Tip A
Deficienţa de „medium-chain” acil CoA dehidrogenază (MCAD) Retard de creștere Tip A
Acidemia metilmalonică (MMA) Convulsii, letargie Tip A
Acidemia metilmalonică datorată metabolismului anormal, absorbției și transportului vitaminei B12 Slăbiciune musculară, convulsii, anemie Tip A
Deficiența multiplă de carboxilază (MCD) Acidoză metabolică, hipotonie, retard de dezvoltare Tip A
Acidemia mevalonică Dismorfism cranian, retard de dezvoltare Tip B
Deficiența de metilmalonic semialdehid dehidrogenază (MMSDH) Acidoză metabolică,, letargie, convulsii Tip B
Deficența de N-acetilglutamat sintetază (NAGS) Complicații neurologice Tip B
Adrenoleucodistrofia neonatală Slăbiciune musculară Tip D
Neuroblastom Regresie spontană Tip A
Colestaza intrahepatică neonatală cauzată de deficiența de citrină (NICCD) Disfuncție hepatică Tip A
Deficienţa de ornitintranscarbamilază (OTC) Comportament iritativ, retard de dezvoltare Tip A
Aciduria orotică Malformații cardiace, anemie Tip B
Deficiența parțială de hipoxantin-adenin fosforibozil transferază Litiază renală, tulburări de mișcare Tip D
Fenilcetonuria (PKU) Retard de dezvoltare, tulburări de comportament Tip A
Hiperoxaluria primară Colici renale asociate cu litiazei Tip A
Acidemia propionică Letargie, tulburări de nutriție, hipotonie Tip A
Deficiența de glicerolkinază Retard de creștere Tip A
Deficiența de piruvat carboxilază Tulburări respiratorii Tip D
Deficiența de piruvat decarboxilază Retard de creștere, retard psihomotor sever cu tulburări de vedere Tip D
Deficiența de piruvat dehidrogenază (E1) Tulburări de nutriție, letargie și tulburări respiratorii Tip D
Deficiența de piruvat dehidrogenază fosfatază Acidoză lactică cu hipotonie Tip D
Zaharopinuria Trăsături dismorfice, statură redusă Tip C
Deficienţa de carbamilfosfat sintetaza I Complicații neurologice Tip B
Tirozinemia tip III Retard mental ușor, convusii, tulburări de echilibru Tip B
Deficiența de carnozinază serică Hipotonie, retard de dezvoltare Tip C
Deficienţa de  „short-chain” acil CoA dehidrogenază  (SCAD) Hipoglicemie, letargie Tip A
Citrulinemia tip II Agitație, pierderea memoriei, comportament anormal, convulsii, comă Tip B
Timin uraciluria Retard mental Tip D
Tirozinemia tranzitorie a nou-născutului Icter prelungit, letargie Tip A
Triptofanuria cu nanism Nanism, retard mental Tip B
Tirozinemia datorată disfuncției hepatice Disfuncție hepatică Tip A
Tirozinemia tip I Miros carcateristic al urinei (de varză), disfuncție hepatică Tip A
Tirozinemia tip II Fotosensibilitate, retard de dezvoltare Tip B
Valinemia Retard de creștere, vărsături Tip D
Xantinuria Insuficiență renală acută Tip A
Acidurie xanturenică Retard mental Tip A
Sindrom Zellweger-like Hipotonie, retard psihomotor sever             Tip D
Sindrom Zellweger Hipotonie, trăsături dismorfice Tip D
Aciduria β-aminoizobutirică Tulburări neurologice Tip D
Defecte în biosinteza cofactorului biopterinei

(BIOPT BS)

Retard de dezvoltare, epilepsie, tulburări de comportament Tip B
Defecte în regenerarea cofactorului biopterinei

(BIOPT REG)

Dizabilitate intelectuală, tulburări de mișcare, dificultăți de deglutiție, convulsii Tip B
Deficiența de galactokinază (GALK) Cataractă, hepatosplenomegalie Tip B
Deficiența de galactozo-epimerază (GALE) Retard de creștere și dezvoltare, dizabilitate intelectuală, afectare hepatică și renală Tip B
Deficiența de izobutiril-CoA dehidrogenaza (IB) Anemie, hipotonie, retard de dezvoltare Tip B
Acidemia malonică (MAL) Hipoglicemie, vărsături, diaree, convulsii Tip B
Deficiența de metilmalonil-CoA mutază (MUT) Cetoacidoză severă, disfuncție psihomotorie, distonie Tip B
Deficiența proteinei trifuncționale mitocondriale Letargie, hipoglicemie, hipotonie, afectare hepatică Tip B
Fructozuria Hepatomegalie, icter, ciroză, convulsii, retard de creștere și mental Tip C
Hipersarcozinemia Tulburări vizuale, cardiomiopatie, sinostoză craniană, retard de creștere și mental Tip C
Deficiența de succinic semialdehid dehidrogenază Hipotonie, hiporeflexie, convulsii, tulburări de mers neprogresive Tip D
Histidinuria Retard mental, defect de vorbire Tip D
Deficiența de aminoacilază I Surditate, slăbiciune musculară, atrofie cerebrală Tip D

Tipuri de intervenție:

Tip A – măsurile de prevenție și tratament sunt foarte eficiente pentru această afecțiune. În majoritatea cazurilor, copilul este sănătos sau prezintă complicații minore, dacă tratamentul se efectuează în timp util.

Tip B – Prevenția acestei afecțiuni este mai dificilă, însă diagnosticul corect este util pentru profilaxia și tratamentul complicațiilor acute cu potențial letal.

Tip C – În general, aceste afecțiuni sunt considerate benigne. Totuși, în aproximativ 10% din cazuri pot apărea complicații ce necesită intervenție medicală.

Tip D – Aceste afecțiuni sunt mai severe, cu impact semnificativ asupra sănătății copiilor, chiar dacă sunt diagnosticate precoce. Diagnosticul corect este important pentru condițiile de urgență în care este necesară o terapie de susținere pentru a reduce simptomele și complicațiile.

Recomandări  pentru efectuarea screening-ului neonatal

  • orice nou-născut, după 48 ore de la naștere
  • suspiciune de afecțiune metabolică ereditară (screening selectiv): prezența de tulburări metabolice ca acidoza lactică, cetoacidoza, hiperamoniemia8.

Specimen recoltat urină recoltată pe hârtie de filtru.

Kit-ul de recoltare este furnizat de către laborator. Se alege din kit-ul de recoltare pachetul cu codul de culoare roz. Celelalte seturi de prelevare a probelor nu sunt necesare.

În pachet se găsesc 3 hârtii de filtru. Se recomandă umezirea celor 3 hârtii de filtru cu urina copilului, dar în principiu, unul este suficient pentru analiză. Există 3 metode de recoltare a urinei care s-au dovedit a fi eficiente:

Recoltarea directă: se ține hârtia de filtru în fața zonei genitale a bebelușului până când aceasta este umezită cu urină. Această metodă necesită uneori puțină răbdare.

 

 

Metoda inserării în scutec: se plasează hârtia de filtru într-un scutec curat și se verifică la fiecare 30 minute. Dacă se găsește și scaun pe această hârtie de filtru, se aruncă hârtia  și se încearcă din nou cu o altă bandă.

 

 

Metoda de înmuiere: se colectează 20-25 ml din urina copilului într-un recipient steril nou, curat (care nu a fost umplut, folosit sau clătit înainte) și se înmoaie hârtia de filtru în acesta.

 

1.Uscarea probei:

Se așază hârtia de filtru umezită pe o suprafață curată și se lăsă să se usuce la aer timp de 3 ore. A NU se utiliza dispozitive de uscare rapidă, precum uscătorul de par sau expunerea directă la soare pentru uscarea probei. Se pregătesc 3 eșantioane în acest fel dacă este posibil.

A NU se utiliza presarea hârtiei de filtru într-un scutec umed, deoarece urina este diluată si nu poate fi analizata în mod corespunzător. În acest caz nu se pot obține rezultate pentru testul Baby Sensor 100+.

2.Expedierea probei: După uscarea completă a probei, aceasta se introduce în punga de plastic, se sigilează punga si se etichetează cu numele copilului. Se pune punga de plastic împreuna cu formularul de consimțământ completat în cutie și se sigilează cutia la ambele capete cu stick-erele corespunzătoare. Conținutul nu trebuie să fie vizibil din exterior. Asigurați-vă că pliculețele deshidratante se află în interiorul ambalajului. Kit-ul se trimite la laborator.

Metodăcromatografie de gaze cuplată cu spectrometrie de masă (GC/MS)8.

Raportarea și interpretarea rezultatelor – sunt analizați 250 metaboliți urinari iar profilul cromatografic (cromatograma) al probei este comparat cu profilul de referință (standard). Anumite combinații de metaboliți sunt sugestive pentru anumite afecțiuni metabolice. Sunt generate grafice cu valorile obținute la biomarkerii urinari raportate la valorile de referință precum și interpretări ale acestora pentru fiecare categorie de afecțiuni testate:

  1. Aminoacidopatii și acidemii organice;
  2. Disfuncții ale ciclului Krebs/anomalii mitocondriale
  3. Tulburări în metabolismul acizilor grași
  4. Boli peroxizomale
  5. Tulburări în metabolismul purinelor și pirimidinelor
  6. Tulburări în metabolismul carbohidraților
  7. Neuroblastom

Limite și interferențe

Administrarea unor medicamente sau a unor fluide în perfuzii poate determina creșteri false ale unor metaboliți urinari  de aceea este esențial ca rezultatele obținute să fie corelate cu datele clinice.

 

Referințe

  1. Marzia Pasquali, Ph.D., F.A.C.M.G. and Nicola Longo, M.D., Ph.D. Newborn Screening and Inborn Errors of Metabolism. https://basicmedicalkey.com/newborn-screening-and-inborn-errors-of-metabolism, 2016. Reference Type: Internet Communication.
  2. Marsden D, Larson C, Levy HL. Newborn screening for metabolic disorders. J Pediatr. 2006 May;148(5):577-584.
  3. Pampols T. Inherited metabolic rare disease. Adv Exp Med Biol. 2010;686:397–431.
  4. Blau N, Duran M, Gibson KM, Dionisi-Vici C, editors. Physician’s Guide to the Diagnosis, Treatment, and Follow-Up of Inherited Metabolic Diseases. Springer; Heidelberg: 2014.
  5. Janeckova H, Kalivodova A, Najdekr L, Friedecky D, Hron K, Bruheim P, Adam T. Untargeted metabolomic analysis of
  6. urine samples in the diagnosis of some inherited metabolic disorders. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech
  7. Repub. 2015 Dec;159(4):582-5.
  8. De Souza DP. Detection of polar metabolites through the use of gas chromatography-mass spectrometry. Methods Mol
  9. Biol. 2013;1055:29-37. Sharma P, Kumar P, Sharma R, Dhot PS. Scope of gas chromatography-mass spectrometry in inborn errors of metabolism screening: A review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, Vol.8, Issue 1, 2015.
  10. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2017. Ref Type: Catalog.

Program special 30 noiembrie – 1 decembrie 2017

$
0
0

PROGRAM 30 NOIEMBRIE – 1 DECEMBRIE 2017

Oraş PROGRAM DE LUCRU
Bucureşti şi Ilfov Centrele de recoltare Grozovici, Plevna, Drumul Taberei, Oltenitei și Unirii:
Program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare:
ÎNCHIS
Alba Iulia 30 noiembrie – 3 decembrie: ÎNCHIS
Arad ÎNCHIS
Bacău  ÎNCHIS
Buzău  ÎNCHIS
Botoşani  ÎNCHIS
Brăila  ÎNCHIS
Braşov  ÎNCHIS
Câmpia Turzii  ÎNCHIS
Câmpulung Moldovenesc  ÎNCHIS
Cluj Napoca 30 noiembrie și 1 decembrie:
Laborator IOC: program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise.
2 decembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise.
Constanţa 29 noiembrie:
Program de lucru/recoltare redus: 08.00 – 10.30
30 noiembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise.
1 decembrie:
Laborator (B-dul Tomis) – ÎNCHIS
Celelalte centre de recoltare:
Program de lucru: 08:00 – 12:00
Program de recoltare: 08:00 – 11:30
Craiova 30 noiembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise.
1 decembrie:
Laborator (Str. Alexandru Macedonski):
Program de lucru: 08.00 – 15.00
Program de recoltare: 08.00 – 11.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise.
Deva 30 noiembrie – 3 decembrie: ÎNCHIS
Galaţi ÎNCHIS
Gura Humorului ÎNCHIS
Iaşi ÎNCHIS
Mangalia 29 noiembrie:
Program de lucru/recoltare redus: 08.00 – 10.30
30 noiembrie:
Centrul de recoltare este închis.
1 decembrie:
Program de lucru: 08:00 – 12:00
Program de recoltare: 08:00 – 11:30
Piteşti 30 noiembrie:
Centrele de recoltare sunt închise.
1 decembrie:
Pitești 1:  ÎNCHIS
Pitești 2: program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00
Ploieşti 30 noiembrie:
Centrele de recoltare sunt închise.
1 decembrie:
Ploiești 1: program de lucru/recoltare:08.00 – 12.00
Ploiești 2: ÎNCHIS
Rădăuţi ÎNCHIS
Râmnicu-Vâlcea ÎNCHIS
Satu Mare 30 noiembrie – 3 decembrie: ÎNCHIS
Săcele  ÎNCHIS
Sibiu 30 noiembrie – 3 decembrie: ÎNCHIS
Slatina ÎNCHIS
Suceava ÎNCHIS
Timişoara ÎNCHIS
Targovişte ÎNCHIS
Vatra Dornei ÎNCHIS

Program Call Center redus în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2017

$
0
0

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, programul departamentului de Call Center este redus, acesta fiind:

  • miercuri, 29 noiembrie: 07.00 – 18.00
  • joi, 30 noiembrie: 08.00 – 12.00
  • vineri, 1 decembrie: 08.00 – 12.00

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Zilele Medicale Synevo 2017

$
0
0

A XX-a ediţie aniversară a simpozionului interdisciplinar Zilele Medicale Synevo 2017, a reunit peste 1000 de lideri de opinie din domeniul medical, medici parteneri Synevo și sponsori.


Evenimentul a avut ca obiectiv reunirea specialiştilor implicaţi în managementul pacientului oncologic şi promovarea valorii de diagnostic a testelor de histopatologie si oncogenetică, dar și a specialiștilor implicați în monitorizarea sarcinii, evaluarea și tratarea infertilității, neonatologie și pediatrie în vederea promovării testelor de diagnosticare advanced.

Evenimentul este recunoscut şi creditat de către Colegiul Medicilor din România cu 10 ore EMC.

Prima zi, 9 noiembrie, a fost dedicată specialităţii Obstetrică – Ginecologie.

Sesiunea I – Medicină Reproductivă – moderată de către Prof. Dr. Mircea Onofriescu, a fost dedicată standardelor actuale de practică în infertilitate: diagnostic, prevenție și tratament.

Prof. Dr. M. Onofriescu

 

Conf. Dr. Carmen Barbu a vorbit despre infertilitatea de cauze endocrine, Dr. Cristina Gunescu despre rolul testării AMH plus în diagnosticare, Conf. Dr. Iuliana Ceaușu a prezentat un caz clinic de amenoree secundară la 32 de ani.

Șef. Lucr. Dr. Viorica Rădoi, șeful Departamentului de Genetică Synevo, a prezentat utilitatea testării genetice în infertilitate și a prezentat o serie de cazuri practice.

Sesiunea a II a, de Medicină Fetală, moderată de către Prof. Dr. Radu Vladăreanu. Sesiunea a fost deschisă de Dl. Profesor cu o lucrare incitantă despre macrosomia fetală și distocia de umeri și a pus accent pe cezariană, punând intrebarea dacă aceasta este soluția.

Prof. Dr. R. Vladareanu

 

Workshopul practic, interactiv, de terapie fetală a fost susținut de către Prof. Dr. Claudiu Mărginean, Dr. Marius Calomfirescu, Dr. Bogdan Mureșan și Șef Lucr. Dr. Dominic Iliescu.

Sesiunea s-a incheiat cu o prezentare dedicată disgravidiei tardive cu debut tardiv, prezentată de Conf. Dr. Alexandru Florin Anca.

Sesiunea a III a – Managementul pacientei cu cancere ginecologice, a fost moderată de către Prof. Dr. Vlad Tica şi s-a axat pe etiologie, screening, diagnosticare şi tratament cancere de sân, col uterin şi ovare.

Sesiunea a fost deschisă de Dl. Profesor Vlad Tica cu o lucrare despre rolul endometriozei în cancerul ovarian, mit sau realitate?

Prof. Dr. V. Tica

 

Prof. Dr. Ralph Wirtz, Germania, a vorbit despre rolul testului Mammatyper în subtipizarea cancerul de sân.

Dr. Voicu Simedrea și Dr. Mihai Stoicea au realizat un studiu de caz despre embolii în endometrioză, prezentat de Dr. Mihai Stoicea. Conf. Dr. Laurențiu Belușică a prezentat o lucrare interactivă despre chirurgia ginecologică.

Dr. Mihai Stoicea și Dr. Vitalie Tîrbu au prezentat doua studii de caz din experiența Departamentul de Histopatologie Synevo și Chișinău. As. Univ. Dr. Radu Ursu, din Departamentul de Genetică Synevo, a prezentat rolul testării BRCA vs. paneluri extinse de testare genetică în cancerul de sân și ovar.

Dr. R. Ursu

 

Prof. Dr. Gabriel Dimofte a vorbit despre mastectomia radicală subcutanată cu reconstrucție.

La finalul sesiunii, Dr. Mihai Stoicea a prezentat rezultatele unui studiu, în curs de publicare, cu privire la rolul testării p16 în diagnosticarea leziunilor cervicale de grad înalt.

În prima zi, audienţa a fost constituită din peste 600 medici specialişti şi primari în ginecologie, oncologie, chirurgie şi medicină internă.

În paralel, în prima zi, s-a desfașurat o sesiune de neonatologie&pediatrie, moderată de către un prezidiu format din: Prof. Dr. Nicolae Suciu, Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu, Prof. Dr. Mihaela Bălgrădean și Prof. Dr. Dana Craiu.

Prof. Dr. N. Suciu

 

Dr. V. Cristea

În prima parte a sesiunii s-au prezentat noutăți în diagnosticul afecțiunilor neonatale: Prof. Nicolae Suciu și Sef Lucr. Dr. Viorica Rădoi – determinanți ai tulburărilor în spectrul autist și afecțiuni epileptice, Conf. Dr. Simona Vlădăreanu – sceeningul extins al afecțiunilor pediatrice, Dr. Catălin Cîrstoveanu – beneficiile laptelui matern la sugari și nou născuți, iar Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu a prezentat un studiu de caz pe tema screeningului neonatal.

În a doua parte a sesiunii s-au prezentat noutăți în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pediatrice: autism și epilepsie – Prof. Dr. Dana Craiu, Maturizarea precoce – Dr. Iulia Gherlan, Trombocitopenia imună – Conf. Dr. Anca Coliță, Reacții de hipersensibilitate la antiinflamatoare nesteroidiene – Șef Lucr. Dr Camelia Berghea, Infecția de tract urinar și refluxul vezico-ureteral – Prof. Dr. Mihaela Bălgrădean și Boala inflamatorie intestinală – Conf. Dr. Gabriela Leșanu.

As. Univ. Dr. Radu Ursu, din departamentul de Genetică Synevo, a prezentat mai multe studii de caz despre testarea genetică în autism și epilepsie.

As. Univ. Dr. Violeta Cristea a subliniat rolul Departamentului de Microbiologie Synevo în diagnosticarea bolilor tractului digestiv.

A doua zi, 10 noiembrie, a fost dedicată Managementului pacientului oncologic cu cancere digestive şi endocrine.

Sesiunea I dedicată cancerelor digestive a fost moderată de Prof. Adrian Miron.

Prof. Dr. A. Miron

 

Printre invitaţii grupului interdisciplinar, care a reunit medicii implicați în managementul acestor afecțiuni: gastroenterolog, chirurg, histopatolog, oncolog, amintim: Prof. Dr. Radu Voiosu – Rolul endoscopiei în oncologia gastrică, Conf. Dr. Ion Daniel – Sindromul rectului operat (LARS), Șef Lucr. Dr. Sebastian Grădinaru – studiu de caz despre tumora gastrică stromală cu evoluție nefavorabilă după un tratament limitat, Șef Lucr. Dr Valentin Calu – studiu de caz despre GIST de fornix gastric , Conf. Dr. Doina Piciu – Screeningul cancerelor primare multiple, experiența de 30 de ani a unui centru terțiar, Dr. As. Univ. M. Marinca – studiu de caz despre tratamentul cancerului rectal.
Dr. Mihai Stoicea a prezentat un studiu de caz din experiența Departamentului de Histopatologie Synevo – neoplazie himerală de tract digestiv.

Dr.M.Stoicea

 

Ca invitați speciali amintim: Prof. Dr. Rafael Molina, Spania, care a prezentat importanța markerilor tumorali în oncologia digestivă și Dr. A. Brânzeu – stimularea medulară în neuropatia post iradiere sau chimioterapie.

Sesiunea II – Managementul pacientului cu tumori endocrinologice, moderată de către Prof. Dr. Cătălina Poiană, a reunit specialiștii implicați în tumor board-ul acestei patologii: endocrinologi, histopatologi, chirurgi, oncologi.

Managementul tumorilor neuroendocrine cu punct de plecare neprecizat – Prof. Dr. Cătălina Poiană, Managementul multidiciplinar în cancerul tiroidian diferențiat – Prof. Dr. C. Badiu, Rolul diagnosticului biochimic și genetic în carcinomul medular tiroidian – Șef Lucr. S. Radian, Microcarcinoame papilare tiroidiene cu evoluție severă – Conf. Dr. D. Piciu, Laparoscopia în suprarenalectomia pentru leziuni metastatice – Șef Lucr. Dr. O. Ginghina.

Prof. Dr. C. Poiana

 

Ca invitat special, Dr. Bogdan Ene, Franța a prezentat: Principii de tratament în tumorile hipofizare.

Dr. Mihai Stoicea și Dr. Alina Grigore au prezentat un studiu de caz din experiența Departamentului de Histopatologie Synevo România: Carcinom papilar tiroidian la o adolescentă de 14 ani.

În ziua de varia, audienţa a fost constituită din peste 400 medici specialişti şi primari în gastroenterologie, chirurgie generală, oncologi şi endocrinologie.

La sfârşitul fiecărei sesiuni s-a organizat o tombolă în urma căreia medicii participanți au câştigat premii: 18 cărţi de specialitate de la Editura Prior Books şi câte un cadou din partea Sensiblu, cel mai mare lanț de farmacii din România, partener Synevo.

Iarna vine cu promoții în centrul din Brașov, B-dul 15 Noiembrie

$
0
0

Vino în centrul Synevo și,
în perioada 4 decembrie 2017 – 2 martie 2018,
poți beneficia de următoarele analize:

Alaninaminotransferază – TGP (GPT/ALAT/ALT) Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Aspartataminotransferază – TGO (GOT/ASAT/AST) Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Calciu ionic Preţ vechi: 12 lei
Preţ: 8 lei
Creatinină serică Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Glucoză serică Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Hemogramă  cu formula leucocitară cu Hb, Ht şi indici Preţ vechi: 24 lei
Preţ: 14 lei
Profil lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride și lipide totale) Preţ vechi: 38 lei
Preţ: 29 lei
Timp de protrombină QUICK Preţ vechi: 16 lei
Preţ: 11 lei
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană) Preţ vechi: 39 lei
Preţ: 21 lei
FT4 (Tiroxină liberă) Preţ vechi: 38 lei
Preţ: 21 lei
Fibrinogen Preţ vechi: 22 lei
Preţ: 14 lei

TE GÂNDEŞTI LA MASA DE SĂRBĂTORI?

$
0
0

synevo-oferta-interior-receptie

Perioada sărbătorilor de iarnă este una de bucurie, petrecută alături de familie. Dar, din punct de vedere culinar, poate însemna o adevărată provocare, mai ales pentru persoanele care tind să considere că în aceste momente nu există limite și absolut totul le este permis, răsfăţându-se cu alimente grele, care surprind neplăcut organismul.

Un prim pas pentru a conştientiza urmările negative ale excesului de mâncare, precum și afecțiunile majore ce derivă din acesta, este să efectuezi testul “Profil lipidic”. Acest profil este alcătuit dintr-un grup de 5 teste, trigliceridele, lipidele totale, colesterolul LDL, colesterolul HDL și colesterolul total, ce au ca scop determinarea riscului de boală cardiovasculară. Evaluarea statusului lipidic, a tulburărilor metabolice, a riscului de ateroscleroză, stenoza coronariană și a infarctului miocardic este posibilă doar prin măsurarea nivelului de colesterol din sânge. Recomandat este ca acest test să se refacă la 6 săptămâni.

DACĂ VII ÎNTRE 04.12 – 04.01 ȘI PLĂTEȘTI TESTUL PROFIL LIPIDIC, ÎL POŢI REFACE ÎN MOD GRATUIT LUNA URMĂTOARE, 15.01 – 15.02, CA SĂ VEZI DACĂ ŢI-A CRESCUT COLESTEROLUL.

VA FI NEVOIE SĂ TE PREZINŢI CU FACTURA ȘI CUPONUL PRIMIT ÎN RECEPŢIE.

Promoţia este adresată pacienţilor care doresc să-şi verifice starea de sănătate în scop preventiv şi care nu au trimitere de la medic. Promoția nu se cumulează cu alte oferte.


Centrul Unirii din București închis pentru igienizare începând cu 11 decembrie 2017

$
0
0

Pentru că permanent ne preocupă excelenţa în servicii, Synevo şi-a aliniat eforturile pentru a urma trendul „laborator centrat pe client” și de aceea vrem să vă anunțăm că începând cu 11 decembrie 2017, centrul de recoltare Unirii din București este închis pentru igienizare. Vă puteți adresa celorlalte centre de recoltare, mai multe informații AICI.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

TE AȘTEPTĂM ÎN CENTRUL SYNEVO ORADEA

$
0
0

Vino în centrul Synevo Oradea și,
în perioada 4 decembrie 2017 – 2 martie 2018,
poți beneficia de următoarele analize:

Alaninaminotransferază – TGP (GPT/ALAT/ALT) Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Aspartataminotransferază – TGO (GOT/ASAT/AST) Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Calciu ionic Preţ vechi: 12 lei
Preţ: 8 lei
Creatinină serică Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Glucoză serică Preţ vechi: 10 lei
Preţ: 6 lei
Hemogramă  cu formula leucocitară cu Hb, Ht şi indici Preţ vechi: 24 lei
Preţ: 14 lei
Profil lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride și lipide totale) Preţ vechi: 38 lei
Preţ: 29 lei
Timp de protrombină QUICK Preţ vechi: 16 lei
Preţ: 11 lei
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană) Preţ vechi: 39 lei
Preţ: 21 lei
FT4 (Tiroxină liberă) Preţ vechi: 38 lei
Preţ: 21 lei
Fibrinogen Preţ vechi: 22 lei
Preţ: 14 lei

Noul centru de recoltare Magheru din Oradea

$
0
0

 

Pe data de 12 decembrie Synevo anunţă deschiderea primului centru de recoltare din Oradea.

Adresa: Str. Magheru, nr. 8, bl. M8, parter

Tel: 0259 231 952/0259 231 954

 

Program de lucru: Program de recoltare: Recoltare probe ginecologice:
L, Mi, V: 07.00 – 17.00 L, Mi, V: 07.00 – 16.30 L, Mi, V: 07.00 – 16.30
Ma, J: 07.00 – 20.00 Ma, J: 07.00 – 16.30 Ma, J: 07.00 – 20.00
S, D: închis S, D: închis S, D: închis

Pentru a afla mai multe despre oferta specială de deschidere CLICK AICI.

Profil serologic virus Epstein Barr (VCA IgG, VCA IgM, EBNA IgG)

$
0
0

Informaţii generale şi recomandări

Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus herpetic limfotrop cu răspândire ubicuitară, care infectează aproximativ 95% din populaţie, până la vârsta adultă. Reprezintă agentul etiologic al mononucleozei infecţioase şi este implicat de asemenea în limfomul Burkitt, carcinomul nazofaringian, sindromul limfoproliferativ X-linkat şi sindromul de oboseală cronică.

Transmiterea virusului se realizează în principal prin contactul cu secreţii orofaringiene infectate. Replicarea EBV are loc în epiteliul orofaringian având drept rezultat eliberarea virionilor din limfocitele infectate şi excretarea acestora în salivă. La copii infecţia este adesea asimptomatică. Mononucleoza infecţioasă apare cel mai adesea la adulţii tineri, care nu au prezentat o expunere anterioară la virus. După infecţia primară, EBV rămâne în organism toată viaţa, într-o stare latentă1.

La pacienţii imunocompetenţi limfocitele B infectate latent şi imortalizate se află sub controlul limfocitelor T, de aceea majoritatea infecţiilor reactivate rămân subclinice. La pacienţii cu SIDA clona de celule B imortalizate se poate dezvolta într-un limfom2;4.

Diagnosticul de mononucleoză infecţioasă se stabileşte pe date clinice (febră, faringită, adenopatii, hepatosplenomegalie), aspectul frotiului de sânge periferic (limfomonocite atipice) şi teste serologice (anticorpi heterofili şi/sau anticorpi faţă de proteinele specifice EBV).

Si alţi agenţi patogeni cum ar fi citomegalovirusul (CMV), Toxoplama gondii, virusurile hepatitice, HIV pot induce manifestări clinice şi hematologice similare mononucleozei infecţioase (sindrom mononucleozic). Confirmarea diagnosticului de infecţie acută EBV se face de obicei prin demonstrarea prezenţei în ser a anticorpilor heterofili. Totuşi, pot să apară dificultăţi de diagnostic în situaţiile în care anticorpii heterofili sunt absenţi, iar manifestările clinice sunt atipice.

Anticorpii heterofili sunt absenţi în 10-20% din cazurile de mononucleoză infecţioasă la adult, procentul fiind mai mare la copiii cu infecţie manifestă. În aceste situaţii, confirmarea diagnosticului se face pe baza depistării anticorpilor faţă de proteinele specifice EBV: antigenul capsidei virale (VCA) şi antigenul precoce-difuz [EA(D)]. Prezenţa anticorpilor VCA IgM este esenţială pentru diagnosticul infecţiei acute.

O infecţie EBV primară este definită serologic prin apariţia precoce a anticorpilor VCA IgM (imediat după debutul clinic) care ating un nivel maxim la 2 săptămâni, urmată de scăderea progresivă a acestora până la niveluri nedetectabile. Aproape simultan se produce o creştere a anticorpilor VCA IgG. Majoritatea pacienţilor cu mononucleoză infecţioasă prezintă la prima testare niveluri crescute de anticorpi VCA IgG şi IgM. În timp ce VCA IgM dispar în 2-3 luni de la debutul bolii, VCA IgG persistă indefinit la persoanele sănătoase.

Mai există o categorie de anticorpi IgG îndreptaţi împotriva antigenului nuclear EBV (EBNA) care apar în circulaţie după câteva săptămâni sau luni de la debutul bolii şi persistă timp îndelungat sau chiar toată viaţa. La pacienţii cu infecţie asimptomatică detectarea EBNA IgG împreună cu anticorpii VCA IgG şi IgM este utilă în diferenţierea stadiului precoce de convalescenţă de fază acută a mononucleozei infecţioase1;3.

Pregătire pacient – testul nu necesită o pregătire prealabilă3.

Specimen recoltat – sânge venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer fără anticoagulant cu/fără gel separator3.

Prelucrare necesară după recoltare – se separă serul prin centrifugare3.

Volum probă – minim 1 mL ser (pentru determinarea ambelor tipuri de anticorpi)3.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian3.

Stabilitate proba – serul separat este stabil câteva ore la temperatura camerei; câteva zile la 2-8ºC; o perioadă mai îndelungată la –20ºC3.

Metodă imunochimică cu detecţie prin chemiluminiscenţă (CLIA); sunt detectaţi anticorpii VCA-IgG, VCA-IgM şi EBNA-IgG3.

Valori de referinţă

Anticorpii VCA-IgG

Negativ: < 20 U/mL;  Pozitiv: ≥ 20 U/mL

Anticorpii VCA-IgM

Negativ: < 20 U/mL;  Echivoc: 20-40 U/mL; Pozitiv: >40 U/mL

Anticorpii EBNA-IgG

Negativ: < 5 U/mL;  Pozitiv: ≥ 5 U/mL3.

Interpretarea rezultatelor

Prezenţa anticorpilor VCA IgM indică infecţie primară recentă cu EBV. Prezenţa anticorpilor VCA IgG indică o infecţie în antecedente, fără a se putea preciza vechimea acesteia. Anticorpii anti-EBNA se dezvoltă la 6-8 săptămâni de la infecţia primară şi persistă toată viaţa. Peste 90% din populaţia adultă normală prezintă anticorpi anti-VCA IgG şi anti-EBNA IgG.

VCA IgG

VCA-IgM

EBNA IgG

Interpretare

Absenţa expunerii

+

+

Infecţie recentă

+

+

Infecţie in antecedente

+

Infecţie recentă*

+

+

+

Infecţie in antecedente

*Nu poate fi precizat cu certitudine momentul infecţiei (recentă sau veche) deoarece 5-10% dintre pacienţi nu dezvoltă deloc anticorpi anti-EBNA5.

Limite şi interferenţe

Anticorpii VCA IgM pot fi depistaţi uneori în titru mic în absenţa unei infecţii recente confirmate (de exemplu, infecţie EBV cronică-activă)3.
Momentul apariţiei anticorpilor anti-VCA şi EBNA suferă mari variaţii individuale.
Performanţa testului nu este stabilită pentru pacienţii imunodeprimaţi, nou-născuţi sau probele de sânge de cordon ombilical; de asemenea nu este stabilită pentru diagnosticul carcinomului nazofaringian, limfomului Burkitt sau a altor limfoame asociate cu EBV5.

 

Bibliografie

1. Frances Fischbach. Immunodiagnostics Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostics Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 578-579.
2. Hans W.Doerr. Viral Diseases. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 1234-1236.
3. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
4. Lothar Thomas. Prenatal monitoring. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 1117.
5. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Epstein-Barr Virus (VZV) Antibody Profile,
Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

Program special sărbători 2017

$
0
0

PROGRAM SPECIAL SĂRBĂTORI 2017

Oraş PROGRAM DE LUCRU/RECOLTARE
Bucureşti şi Ilfov 23 și 30 decembrie:
Grozovici, Plevna, Dr. Taberei 1, Olteniţei
Program lucru/recoltare: 08.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise
24 – 26 decembrie și 31 – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Toate centrele au program lucru/recoltare redus: 07.00 – 12.00
Alba Iulia 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Arad 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Bacău 24 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Buzău 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare redus: 07.00 – 12.00
30 – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Botoşani 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Brăila 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Braşov 23 – 26 decembrie decembrie :
Centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie ianuarie :
Centrele de recoltare sunt închise
Câmpia Turzii 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Câmpulung Moldovenesc 23 – 26 decembrie decembrie :
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 02 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Cluj Napoca 23 și 30 decembrie:
Laborator Cluj (Str. Republicii, nr. 34-36): 08.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise
24 – 26 decembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
31 decembrie – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
Constanţa și 30 și 30 decembrie decembrie :
Program de lucru: 08.00 – 12.00
Program de recoltare: 08.00 – 11.30
Laboratorul Constanța (B-dul Tomis, nr. 45): închis
24 – 26 decembrie  şi 31 decembrie – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie: decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
Craiova 23 – 26 decembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Laborator Craiova (Str. Alexandru Macedonski, nr. 53)
Program de lucru: 08.00 – 16.00
Program de recoltare: 08.00 – 13.00
Celelalte centre de recoltare sunt închise
30 decembrie – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
Deva 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Galaţi 23 – 26 decembrie decembrie:
Centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrele de recoltare sunt închise
Gura Humorului 23 – 26 decembrie decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 02 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Iaşi 23 – 26 decembrie:
Centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrele de recoltare sunt închise
Mangalia 23 și 30 decembrie:
Program de lucru: 08.00 – 12.00
Program de recoltare: 08.00 – 11.30
24 – 26 decembrie şi 31 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
Oradea 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Piteşti 23 și 30 decembrie:
Pitești 1 (Str. Dr. Victor Babeş, nr. 12) – închis
Pitești 2 (Str. Pasajul Teiuleanu, nr. 5, bloc AU, parter) – 08.00 – 12.00
24 – 26 decembrie:
Centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Centrele de recoltare au program de lucru/recoltare redus – 07.00 – 12.00
31 – 2 ianuarie:
Centrele de recoltare sunt închise
Ploieşti 23 și 30 decembrie:
Ploiești 1 (Str. Ion Maiorescu, FN, Bloc 33 N1, parter) – 08.00 – 12.00
Ploiești 2 (Str. Malu Roșu, nr. 91A, bl. 101D1, parter) – închis
24 – 26 decembrie:
Centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Centrele de recoltare au program de lucru/recoltare redus – 07.00 – 12.00
31 decembrie – 2 ianuarie:
Centrele de recoltare sunt închise
Rădăuţi 23 decembrie:
Program de lucru/recoltare: 08.00 – 13.00
24 – 26 decembrie şi 30 decembrie – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
Râmnicu-Vâlcea 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru: 07.00 – 12.00
Program de recoltare: 07.00 – 11.00
30 – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Satu Mare 23 decembrie – 2 ianuarie:
Centrele de recoltare sunt închise
Săcele 23 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Sibiu 23 – 26 decembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
Centrul de recoltare Bâlea (Str. Bâlea, nr. 1A): închis
30 decembrie – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
Slatina 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru: 08.00 – 16.00
Program de recoltare: 08.00 – 12.00
30 decembrie – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Suceava 23 – 26 decembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
Timişoara 23 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
24 – 26 decembrie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
27 – 30 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
31 decembrie – 2 ianuarie:
Toate centrele de recoltare sunt închise
Targovişte 23 – 26 decembrie:
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare redus: 07.00 – 12.00
30 – 2 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis
Vatra Dornei 23 – 26 decembrie decembrie :
Centrul de recoltare este închis
27 – 29 decembrie:
Program de lucru/recoltare normal
30 decembrie – 02 ianuarie:
Centrul de recoltare este închis

Program Call Center redus în perioada 23 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018

$
0
0

În perioada 23 decembrie – 2 ianuarie, programul departamentului de Call Center este:

  • 23 decembrie: 08.00 – 14.00
  • 24 – 26 decembrie: închis
  • 27 – 29 decembrie: 07.00 – 18.00
  • 30 decembrie: 08.00 – 14.00
  • 31 decembrie – 2 ianuarie: închis

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Programările cu bilet de trimitere CASMB şi OPSNAJ se fac direct în recepție, iar CASIF la liber

$
0
0

Analizele decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate București pentru luna ianuarie, se vor efectua programări în recepții, în baza biletului de trimitere și a buletinului, începând cu data de 8 ianuarie 2018.

Recoltarea analizelor decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate ILFOV se va efectua la liber în ordinea sosirii în recepții, începând cu data de 5 ianuarie 2018.

Pentru Hemoglobina glicată (HbA1c) se va recolta la liber în ordinea sosirii în recepții, începând cu data de 8 ianuarie 2018 doar pentru CAS OPSNAJ.

Vă rugăm să mergeți pregătiți de recoltare și să dețineți biletul de trimitere, buletinul și cardul de sănătate.

Programările și recoltările se vor face în limita bugetului alocat de Casele de Asigurări de Sănătate, excepție făcând centrele Unirii și Plevna.


Noul centru de recoltare Caramfil din București

$
0
0

Pe data de 8 ianuarie Synevo anunţă deschiderea celui de-al 24-lea centru de recoltare din București.

Adresa: Str. Nicolae G. Caramfil, nr. 48, bl. 11, parter, sector 1, București

Tel: 021 9666

Program de lucru: L-V: 7.00 – 16.00

Program de recoltare: L-V: 7.00 – 14.00

Recoltare probe ginecologice: L-V: 7.00 – 14.00

Pentru a afla mai multe despre oferta specială de deschidere CLICK AICI.

30% reducere la testul Babeș Papanicolaou în mediu lichid

$
0
0

Cancerul colului uterin este o problemă de sănătate publică în întreaga lume, afectând cu precădere femeile între 35-50 ani active social şi profesional. De aceea, este important să mergi la control în mod regulat. În perioada 8 ianuarie – 31 martie 2018, doar în centrul de recoltare Synevo Magheru din Oradea, poţi beneficia de un discount special,

30% reducere la testul Babeș Papanicolaou în mediu lichid.

TESTUL BABEȘ PAPANICOLAOU ÎN MEDIU LICHID Preţ vechi: 95,00 lei
Preţ: 66,50 lei

PROFIL CARE NECESITĂ O ATENȚIE ÎN PLUS

Pregătire: cu 24-48 ore înainte de recoltarea pentru analizele din acest profil de prevenție trebuie să eviți: raporturile sexuale, spălăturile vaginale, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale). Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecţiilor, după tratarea acestora.

Campanie valabilă doar în centrul Synevo Magheru din Oradea, în perioada 8 ianuarie – 31 martie 2018.

Oferte speciale la deschiderea noului centru Caramfil din București: până la 45% reducere pentru testele selectate

$
0
0

Vino în noul centru Synevo și, în perioada 8 ianuarie – 2 martie 2018, poți beneficia de următoarele analize:

Alaninaminotransferază – TGP (GPT/ALAT/ALT) Preţ vechi: 10 lei Preţ: 6 lei
Aspartataminotransferază – TGO (GOT/ASAT/AST) Preţ vechi: 10 lei Preţ: 6 lei
Calciu ionic Preţ vechi: 12 lei Preţ: 8 lei
Creatinină serică Preţ vechi: 10 lei Preţ: 6 lei
Glucoză serică Preţ vechi: 10 lei Preţ: 6 lei
Hemogramă  cu formula leucocitară cu Hb, Ht şi indici Preţ vechi: 24 lei Preţ: 14 lei
Profil lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride și lipide totale) Preţ vechi: 38 lei Preţ: 29 lei
Timp de protrombină QUICK Preţ vechi: 16 lei Preţ: 11 lei
TSH (Hormon de stimulare tiroidiană) Preţ vechi: 39 lei Preţ: 21 lei
FT4 (Tiroxină liberă) Preţ vechi: 38 lei Preţ: 21 lei
Fibrinogen Preţ vechi: 22 lei Preţ: 14 lei

Te aşteptăm în noul centru de recoltare SYNEVO MAMA ŞI COPILUL: până la 45% reducere pentru testele selectate

$
0
0

Copiii cu vârsta de până la 14 ani, pot beneficia de oferte speciale la deschidere: până la 45% reducere pentru testele selectate. Vino cu copilul tău în centrul de recoltare Synevo Mama și Copilul din Constanța, în perioada 3 ianuarie – 31 martie 2018, și poți beneficia de următoarele analize:

25-OH-Vitamina D Preţ vechi: 130 lei Preţ: 104 lei
Panel Alergeni Alimentari Preţ vechi: 295 lei Preţ: 236 lei
Panel Alergeni Respiratori Preţ vechi: 265 lei Preţ: 212 lei
Panel Alergeni Mixt Preţ vechi: 350 lei Preţ: 280 lei
Hemoleucogramă Preţ vechi: 24 lei Preţ: 14 lei
Sideremie Preţ vechi: 13 lei Preţ: 7 lei
Calciu ionic Preţ vechi: 12 lei Preţ: 8 lei
Magneziu Preţ vechi: 11 lei Preţ: 5 lei
Glicemie Preţ vechi: 10 lei Preţ: 5 lei
ASLO Preţ vechi: 19 lei Preţ: 11 lei
Proteina C Reactivă Preţ vechi: 18 lei Preţ: 11 lei
IgE Preţ vechi: 38 lei Preţ: 14 lei
Exsudat Faringian Preţ vechi: 39 lei Preţ: 16 lei
Exsudat Nazal Preţ vechi: 39 lei Preţ: 16 lei
Urină – biochimie Preţ vechi: 12 lei Preţ: 5 lei
Urină – sediment Preţ vechi: 11 lei Preţ: 4 lei
Examen Coproparazitologic Preţ vechi: 16 lei Preţ: 13 lei

Program special 24 ianuarie 2018

$
0
0

PROGRAM SPECIAL 24 IANUARIE 2018

Oraş PROGRAM DE LUCRU
Bucureşti şi Ilfov Centrele de recoltare Grozovici, Iancu de Hunedoara, Plevna, Veteranilor, Dristor, Sebastian, Nerva Traian, Drumul Taberei, Olteniței și Mihalache:
Program de lucru/recoltare: 07.00 – 12.00
Celelalte centre de recoltare:
ÎNCHIS
Alba Iulia  ÎNCHIS
Arad ÎNCHIS
Bacău  ÎNCHIS
Buzău  ÎNCHIS
Botoşani  ÎNCHIS
Brăila  ÎNCHIS
Braşov  ÎNCHIS
Câmpia Turzii  ÎNCHIS
Câmpulung Moldovenesc  ÎNCHIS
Cluj Napoca Laboratorul și centrul de recoltare Cluj:

Program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00

Celelalte centre de recoltare:

ÎNCHIS

Constanţa  Laboratorul și centrele de recoltare:

Program de lucru: 08.00 – 12.00

Program de recoltare: 08.00 – 11.30

Craiova Laboratorul și centrul de recoltare Craiova:
Program de lucru: 07.00 – 15.00
Program de recoltare: 07.00 – 12:00
Celelalte centre de recoltare:
ÎNCHIS
Deva ÎNCHIS
Galaţi ÎNCHIS
Gura Humorului ÎNCHIS
Iaşi ÎNCHIS
Mangalia Program de lucru: 08.00 – 12.00

Program de recoltare: 08.00 – 11.30

Oradea ÎNCHIS
Piteşti Centrul de recoltare Pitești 1:
ÎNCHIS
Centrul de recoltare Pitești 2:
Program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00
Ploieşti Centrul de recoltare Ploiești 1:
Program de lucru/recoltare: 08.00 – 12.00
Centrul de recoltare Ploiești 2:
ÎNCHIS
Rădăuţi ÎNCHIS
Râmnicu-Vâlcea ÎNCHIS
Satu Mare ÎNCHIS
Sibiu ÎNCHIS
Slatina ÎNCHIS
Suceava ÎNCHIS
Săcele ÎNCHIS
Timişoara ÎNCHIS
Targovişte ÎNCHIS
Vatra Dornei ÎNCHIS
Viewing all 1038 articles
Browse latest View live