Bolile inflamatorii ale aparatului respirator sunt clasificate convențional în boli ale căilor aeriene superioare și afecțiuni ale căilor aeriene inferioare.
Pneumonia virală la copii este o afecțiune care apare ca urmare a infecției cu virusuri ce afectează alveolele și căile respiratorii inferioare. Infecția virală reprezintă cauza cea mai frecventă de pneumonie la copil.
Cuprins:
- Care este incidența acestor pneumonii?
- Care sunt cauzele pneumoniei virale la copii?
- Ce simptome manifestă un copil cu pneumonie virală?
- Ce analize de laborator se recomandă în pneumonia virală la copil?
- Cum se pune diagnosticul de pneumonie virală?
- Cum se diferențiază pneumoniile virale de alte patologii respiratorii?
- Care este tratamentul pentru pneumonie viralăla copii?
- Cum evoluează o pneumonie virală?
Care este incidența acestor pneumonii?
Marea majoritate a infecțiilor respiratorii sunt localizate la nivelul căilor aeriene superioare și doar 5% dintre acestea sunt reprezentate de infecțiile căilor respiratorii inferioare. Din totalul infecțiilor respiratorii, laringotraheita reprezintă 2-3%, bronșiolita 1% si pneumonia 1%. În același timp, incidența infecțiilor căilor respiratorii inferioare este de 43% pentru sugari, iar până la 7 ani, 25-30% dintre copii pot fi afectați de un prim episod, agenții etiologici fiind virusurile în 90% dintre cazuri.
Care sunt cauzele pneumoniei virale la copii?
Cele mai întâlnite virusuri care cauzează pneumonii sunt: virusul sincițial respirator, virusurile gripale și paragripale, adenovirusurile. La nou-născuți și copii cu imunitate deficitară, virusurile care pot determina îmbolnăvire sunt citomegalovirus, virusul herpetic și cel rubeolic. Pentru majoritatea virusurilor respiratorii, calea de contaminare a plămânilor este aerogenă, infectarea putând fi realizată fie direct, fie ”din aproape în aproape” de la o infecție de căi respiratorii superioare.
Ce simptome manifestă un copil cu pneumonie virală?
Semnele și simptomele pacienților copii cu pneumonie virală sunt comune infecțiilor de căi respiratorii inferioare. Febra poate lipsi în unele cazuri, afectarea pulmonară fiind precedată de infecția căilor aeriene superioare ce poate manifesta simptome precum:
- nas înfundat;
- indispoziție;
- lipsa poftei de mâncare.
Ulterior, se instalează tabloul clinic complet al bolii. Acesta poate include:
- tuse, respirație rapidă și dureri la nivelul toracelui la copilul mare;
- tuse și respirație accelerată (peste 60 de respirații pe minut ) la bebeluși și copii mici –.
În pneumonia gripală se asociază frecvent convulsii, iar în infecția cu adenovirusuri – tulburări gastrointestinale. La sugarul mic, gravitatea tabloului clinic este marcată.
Pneumonia interstițială se caracterizează prin acumularea în interstițiu (țesutul aflat între alveolele pulmonare) de celule inflamatorii având ca și consecință tulburarea schimburilor gazoase alveolare și instalarea hipoxiei.
Ce analize de laborator se recomandă în pneumonia virală la copil?
Singura investigație paraclinică care susține diagnosticul de certitudine este radiografia pulmonară. Aspectul caracteristic constă în îngroșarea desenului bronhovascular cu accentuarea interstițiului și infiltrate difuze.
Din arsenalul analizelor de laborator utile în definitivarea etiologiei diagnosticului de pneumonie virală face parte testele pentru VRS, prelevatele prin puncție biopsică pulmonară și examene serologice pentru evidențierea anticorpilor specifici virali.
Cum se pune diagnosticul de pneumonie virală?
Asocierea dintre febră, tuse și respirație accelerată, plus durerile toracice, în prezența unor modificări radiologice tipice și a unor modificări minore la examinarea fizică a copilului, permite diagnosticul de pneumonie interstițială, fără precizarea etiologiei. Agentul etiologic se poate evidenția prin determinări virusologice sau serologice.
Totodată, examenul radiologic doar confirmă diagnosticul, diferențierea între cauza virală și cea bacteriană a unei pneumonii fiind foarte dificilă în absența unor criterii clinice clare sau imagistice.
Cum se diferențiază pneumoniile virale de alte patologii respiratorii?
Infecțiile căilor respiratorii inferioare trebuie diferențiate de ale celor superioare, cele două entități patologice având durată de evoluție, tratament și prognostic diferite. Acuratețea diagnosticului depinde și de momentul evaluării pacienților.
Tusea aspră, respirația zgomotoasă și vocea răgușită sunt caracteristice inflamației laringelui, iar tusea productivă fără alte semne stetacustice orientează diagnosticul spre bronșita acută. Foarte multe boli respiratorii de etiologie virală debutează ca infecții ale căilor aeriene superioare.
Care este tratamentul pentru pneumonie viralăla copii?
Pneumoniile virale nu se tratează cu antibiotice. Indicația acestora este permisă doar de necesitate la sugarul mic, febril, distrofic sau cu multe internări în spital, cu semne probabile de suprainfecție bacteriană într-o pneumonie neprecizată etiologic.
Tratamentul simptomatic include antitermice, iar supresia tusei nu este recomandată la copilul mai mic de 2 ani. La sugarul mic se pot aplica metode fizice cu efect de reducere a febrei, constând în băi și/sau împachetări.
Cum evoluează o pneumonie virală?
În cât timp se vindecă pneumonia? Perioada evoluției unei pneumonii virale este, în medie, de 10-14 zile. La sfârșitul intervalului se remarcă o ameliorare a manifestărilor clinice, urmată de o regresie a imaginii radiologice specifice. În literatura de specialitate pediatrică se menționează o relație de cauzalitate între pneumoniile din perioada de sugar și incidența bolilor pulmonare la vârstele mai mari, pneumoniile precoce predispuzând adultul la creșterea morbidității prin boli pulmonare.
Mortalitatea prin pneumoniile virale este relativ mică, însă, în cazurile cu evoluție fatală, există întotdeauna suprainfecție bacteriană.
O pneumonie interstițială cu adenovirus se poate complica cu o afecțiune pulmonară permanentă, cum ar fi bronșiectazia sau fibroza pulmonară.
Referințe:
- Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – www.who.int
- Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) – www.cdc.gov
- Societatea Americană de Pediatrie (American Academy of Pediatrics) – www.aap.org
- Esențialul în Pediatrie, Prof. Dr. Eugen Pascal Ciofu, Editura Medicala, 2002