Micoza cutanată este o infecție fungică (o afecțiune cauzată de o ciupercă) localizată la nivelul pielii sau al unghiilor. Acești fungi pot provoca, de asemenea, infecții la nivelul cavității bucale, gâtului, plămânilor, tractului urinar, dar și în multe alte părți ale corpului1.
Cuprins:
- Ce este o infecție fungică a pielii?
- Care sunt cauzele micozelor cutanate?
- Care sunt simptomele întâlnite în micoza cutanată?
- Cum sunt diagnosticate și tratate micozele cutanate?
Ce este o infecție fungică a pielii?
Fungii pot fi găsiți în sol, în aer, pe plante sau chiar în interiorul corpului sau pe piele. Fungii fac parte din microbiomul normal al organismului uman și doar câteva tipuri de fungi provoacă boli.
Deoarece ciupercile se dezvoltă în medii calde și umede, infecțiile fungice ale pielii se pot dezvolta adesea în zonele transpirate sau umede de pe suprafața corpului care nu sunt suficient ventilate. Câteva exemple includ labele picioarelor, zona inghinală și pliurile pielii2.
Infecția apare, de obicei, sub forma unei erupții cutanate solzoase sau a unei decolorări și, adesea, este însoțite de prurit (senzație de mâncărime). O infecție fungică poate fi dobândită prin contact direct cu o altă persoană infectată sau cu un animal, dar și prin contact indirect prin haine sau în săli de sport, piscine, căzi cu hidromasaj, saune etc.
Unele infecții fungice ale pielii sunt foarte frecvente. Deși infecția poate fi inconfortabilă și, posibil, contagioasă, de obicei nu este gravă, cu excepția persoanelor imunocompromise.
Care sunt cauzele micozelor cutanate?
Există mai multe tipuri de infecții micotice ale pielii:
1. Majoritatea micozelor cutanate sunt cauzate de dermatofiți, un grup de ciuperci filamentoase care colonizează și infectează țesuturile cheratinizate, inclusiv stratul exterior al pielii (adică stratul cornos), părul și unghiile. Dermatofiții se găsesc în mod obișnuit în mediul înconjurător și se transmit de la o persoană la alta prin contactul direct cu pielea sau, mai rar, prin contactul cu un animal sau cu solul infectat. Deși există o serie de specii de dermatofiți, majoritatea infecțiilor dermatofite sunt cauzate de ciuperci din genurile Trichophyton, Microsporum și Epidermophyton.
Infecțiile dermatofitice ale pielii sunt denumite și tineas, sau viermișori inelari, datorită aspectului inelar al leziunilor cutanate pe care le produc de obicei. Unele tineas au nume distinctive, descriptive pentru partea corpului afectată. De exemplu, tinea corporis afectează brațele, trunchiul și picioarele; tinea capitis afectează scalpul și firul de păr; tinea cruris afectează zona inghinală și interiorul coapselor; iar tinea pedis afectează picioarele.
2. Pe lângă dermatofiți, micoza cutanată poate fi cauzată și de fungi din genul Candida. Candida este prezentă în mod natural pe piele și mucoase. Atunci când cantitatea de Candida este mică, aceasta e inofensivă, dar când începe să se dezvolte excesiv, poate afecta pielea și țesuturile din apropiere, ducând la o infecție superficială a pielii. Un sistem imunitar slăbit este deseori motivul pentru creșterea excesivă a prezenței Candida la nivelul pielii sau al mucoaselor. Prin urmare, candidoza afectează de obicei persoanele cu afecțiuni care compromit sistemul imun (de exemplu, diabet, infecție cu HIV), acestea devenind mai vulnerabile la infecții oportuniste3.
3. Mai rar, micoza cutanată se poate datora unei infecții cu ciuperci non-dermatofite, cum ar fi o specie de Aspergillus. Aceasta este o familie de mucegaiuri formată din mai multe specii diferite, dintre care unele pot provoca o afecțiune cunoscută sub numele de aspergiloză. Aspergiloza cutanată este o formă rară de boală local invazivă care apare, de obicei, atunci când aspergiloza invazivă se răspândește la piele din altă parte a corpului, cum ar fi plămânii. Infecția primară a pielii – de exemplu cea care survine după o intervenție chirurgicală, o traumă sau o rană de arsură – este mult mai puțin rar întâlnită.
Care sunt simptomele întâlnite în micoza cutanată?
Modificările în aspectul pielii și pruritul sunt simptome comune ale multor infecții fungice3.
Printre alte simptome se numără:
- iritație;
- piele solzoasă;
- roșeață;
- formarea de vezicule5.
Cum sunt diagnosticate și tratate micozele cutanate?
Multe micoze cutanate pot fi diagnosticate după aspectul lor clinic la examenul fizic. Cu toate acestea, în cazul în care acesta nu este clar, poate fi confirmat cu ajutorul unor teste suplimentare de diagnostic, inclusiv microscopia directă, culturile fungice sau examinarea cu lampa Wood6.
Observarea microscopică a resturilor de piele, a părului sau a unghiilor, este adesea efectuată pentru a detecta prezența ciupercilor. Probele sunt de obicei pregătite cu o soluție de hidroxid de potasiu (KOH) care dizolvă cheratina ce se găsește în țesuturi, astfel încât filamentele ramificate ale ciupercilor (hife) sau sporii fungici pot fi văzuți la microscop.
La persoanele care nu răspund bine la tratamentul inițial, probele pot fi cultivate pe o placă de agar Sabouraud dextroză, un mediu de creștere care favorizează dezvoltarea ciupercilor, limitând în același timp dezvoltarea majorității bacteriilor. Examinarea cu lampa Wood utilizează o lumină ultravioletă pentru a detecta zonele de fluorescență care pot fi cauzate de anumite tipuri de ciuperci.
Un examen micologic complet necesită corelarea rezultatului obținut la examenul microscopic cu cel de la cultura dermatofiți. Este posibil ca examenul microscopic direct sa fie negativ în prezența unei culturi pozitive, deoarece mediul de cultură favorizează dezvoltarea dermatofiților.
Tratamentul micozelor cutanate variază în funcție de cauza de bază a infecției. În general, majoritatea micozelor cutanate necesită tratament cu medicamente antifungice. Terapiile antifungice pot fi topice sau orale, iar tipul recomandat depinde, în general, de gravitatea infecției.
Printre măsurile suplimentare care pot ajuta la prevenirea infecțiilor fungice repetate se numără:
- respectarea cu strictețe a recomandărilor de tratament;
- practicarea unei bune igiene;
- purtarea de îmbrăcăminte care să permită circulația aerului;
- păstrarea pielii curate și uscate.
Referințe:
- Fungal Infection (Mycosis): Types, Causes & Treatments (clevelandclinic.org)
- Fungal Skin Infections: Types, Treatment, Risk Factors, More (healthline.com)
- Skin Fungal Infections: Symptoms, Types, Causes, and Treatments (webmd.com)
- Cutaneous Mycoses: What Are They, Causes, Treatment, and More | Osmosis
- About Fungal Diseases | Fungal Diseases | CDC
- Fungal infections: Symptoms, types, and treatment (medicalnewstoday.com)