Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Riscul de infecții vaginale fungice în timpul verii

$
0
0
infectii vaginale, micoza vaginala, infectie vaginala, usturime vaginala, infectii genitale, candida, candidoza

În timpul verii, este important să acordăm atenție și să luăm măsuri pentru a preveni diverse probleme medicale ce ne pot afecta concediile sau perioadele în care dorim să ne bucurăm de soare, apă, relaxare. Deși cel mai des ne putem confrunta cu insolație, arsuri solare sau probleme digestive, pot apărea, în special în rândul femeilor, și anumite infecții vaginale/ genitale.

Cuprins:

Dintre acestea, infecțiile fungice sunt cele mai frecvente, reprezentând o treime din totalul infecțiilor vaginale, afectând până la 3 din 4 femei la un moment dat în viața lor. Aceste infecții pot cauza disconfort și disfuncționalități în zona intimă, cu repercusiuni asupra calității vieții și a bunăstării generale.

În perioada verii, multe femei pot experimenta cel puțin o astfel de infecție, cunoscută sub numele de micoză vaginală, cauzată cel mai adesea de infecția cu Candida Albicans (candidoză).

Simptome specifice pentru o infecții vaginale fungice

Infecțiile vaginale fungice pot cauza o serie de simptome neplăcute, cele mai frecvente fiind: senzația de usturime și iritație în zona vaginală și vulvară, prurit intens în zona intimă, care poate fi foarte deranjant și poate afecta calitatea vieții de zi cu zi, apariția unei secreții vaginale vâscoase, albicioase, cu aspect brânzos, fără miros pronunțat și dispareunie (durere sau disconfort în timpul actului sexual).

Dacă nu este tratată la timp, o banală infecție vaginală poate evolua spre manifestări moderate/severe cum ar fi: roșeață extinsă, umflături și prurit care duc la rupturi, fisuri sau răni. În plus, pot apărea recurențe, în special la persoanele aflate la risc: femeile însărcinate, pacientele cu diabet necontrolat sau cu sistemul imunitar compromis (HIV).

Deoarece fungii sunt organisme care se dezvoltă în medii calde și umede, acesta este unul dintre motivele pentru care există mai multe astfel de infecții vara.

Factorii de risc pentru micozele vaginale, în mod special pentru candidoză, în sezonul estival includ:

  • Umiditatea crescută: Temperaturile ridicate și umiditatea sporită din timpul verii creează un mediu propice pentru creșterea și multiplicarea Candida.
  • Costumele de baie umede purtate după înot un timp îndelungat pot favoriza dezvoltarea infecțiilor vaginale fungice.
  • Piscinele sau băile publice pot fi un potențial loc de transmitere pentru Candida. Igiena adecvată și evitarea contactului prelungit cu apa din astfel de locuri pot reduce riscul de infecții.
  • Utilizarea excesivă a săpunurilor și gelurilor parfumate pentru igienă intimă, care conțin substanțe chimice iritante sau parfumate, pot perturba echilibrul natural al florei vaginale, favorizând astfel dezvoltarea infecțiilor.

Diagnosticul și tratamentul infecțiilor vaginale fungice

Diagnosticul micozelor vaginale implică de obicei o evaluare medicală adecvată. În primul rând, medicul va efectua o examinare a zonei genitale pentru a observa eventuale semne de inflamație, roșeață sau iritație. De asemenea, va recomanda un examen al secreției vaginale, pentru a identifica o eventuală infecție cu Candida, și testarea pH-ului vaginal care poate oferi informații importante despre dezechilibrul florei vaginale.

Tratamentul infecțiilor vaginale fungice specifice verii poate include următoarele opțiuni:

  • Antifungice topice: Cremele, gelurile sau ovulele antifungice sunt adesea utilizate pentru a trata infecțiile vaginale fungice în vederea eliminării infecției si reducerii simptomelor.
  • Antifungice orale: În cazurile mai severe sau recurente, medicul poate prescrie antifungice orale pentru a trata infecțiile genitale. Aceste medicamente acționează în mod sistemic și ajută la eliminarea infecției.

Cum putem preveni o infecție vaginală de tip fungic?

  • Schimbați costumul de baie ud cât mai curând posibil după o baie în piscină sau mare.
  • Când faceți baie, folosiți un săpun hipoalergenic, fără parfum, pentru a curăța zona vulvară. Nu vă spălați NICIODATĂ în interiorul vaginului, deoarece, la fel ca și administrarea de antibiotice, acest lucru va îndepărta bacteriile cu rol protector, componente ale unei flore vaginale normale și va permite fungilor și bacteriilor cu potențial infecțios să preia controlul.

Infecțiile vaginale pot fi o sursă de disconfort și disfuncționalități în timpul verii. Prin instituirea unor măsuri preventive simple, cum ar fi menținerea unei igiene adecvate și evitarea factorilor de risc specifici sezonului cald, poate fi redus semnificativ riscul de astfel de afecțiuni. În cazul în care apar simptome neplăcute, este întotdeauna recomandat consultul unui medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.


Referințe:

  1. https://europepmc.org/article/med/17560449
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22168244/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25220102/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
  5. https://www.healthywomen.org/content/article/summer-may-mean-more-yeast-infections

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48