Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Roseola Infantum: Cea de-a șasea boală a copilăriei

$
0
0
roseola infantum, bolile copilariei, rozeola, exantem viral, eruptii cutanate, viroza eruptiva

Roseola infantum (exantemul subit), sau a șasea boală a copilăriei, este o boală contagioasă deterninată de herpesvirusul uman (HHV) de tip 6, ce afectează cu predilecție sugarii și copiii mici. Adulții sunt adesea imunizați, după ce au avut boala în perioada copilăriei.1

Cuprins:

Cum se transmite roseola infantum?

Virusul herpetic uman de tip 6 poate pătrunde în organism pe cale nazală sau orală. Acesta se transmite atunci când copilul inhalează picături care conțin virusul, la contactul cu persoane infectate care tușesc, strănută, vorbesc sau râd. După expunerea la virus, perioada de incubatie este cuprinsă între 5 și 15 zile, apoi copilul va incepe să manifeste simptome tipice de roseola infantum.2

Ce simptome sunt specifice pentru roseola infantum?

Simptomele rozeolei pot include:

  • Febră – boala debutează în cele mai multe cazuri, brusc, cu febră mare – adesea mai mare de 39,4 grade Celsius ce durează între 3 și 5 zile. Unii copii pot simți durere în gât, pot prezenta rinoree sau tuse, înainte sau simultan cu febra. Copilul poate dezvolta inflamație la nivelul ganglionilor limfatici, cu sensibilitate și mărirea în dimensiuni a celor din regiunea gâtului.
  • Erupții cutanate – după ce febra dispare, va apărea adesea o erupție cutanată, care se manifestă specific sub forma unor pete multiple, de dimensiuni mici, aplatizate. Erupția debutează frecvent la nivelul toracelui, se extinde pe spate și abdomen și apoi pe gât și brațe, uneori la nivelul picioarelor și al feței. Erupția nu este pruriginoasă sau dureroasă și poate să persiste ore sau zile. În unele cazuri, aceasta poate să apară în afara contextului febril.3

Alte semne și simptome ale rozeolei pot include: stare de iritabilitate, diaree ușoară, apetit scăzut, edeme palpebrale.

Cum diagnosticăm roseola infantum?

Roseola poate fi diagnosticată de către medicul pediatru pe baza simptomelor – care inițial sunt similare cu cele întâlnite în multe alte boli ale copilăriei, cum ar fi rujeola.

Uneori pentru confirmarea infecției sunt utile și testele serologice efectuate mai ales pe seruri-perechi (la debutul bolii și în perioada de convalescență) pentru demonstrarea seroconversiei anticorpilor de tip IgG. Anticorpii de tip IgG apar în prima săptămână după infecție, ating un maxim la aproximativ 14 zile și persistă toată viața. Anticorpii de tip IgM pot fi detectați la începutul infecției cu HHV-6 și persistă câteva săptămâni, însă pot lipsi în unele cazuri.

Diagnosticul pozitiv al unei infecții primare poate fi demonstrat prin seroconversia anticorpilor de tip IgG de la un rezultat negativ către unul pozitiv, sau prin prezența anticorpilor de tip IgM. Prezența anticorpilor de tip IgM la unii adulți poate sugera reactivarea bolii.

Cum gestionăm acasă roseola infantum?

De obicei, părinții pot îngriji copilul sau bebelușul acasă prin odihnă, hidratare și administrare de analgezice sau anti-piretice la copiii care resimt disconfort, din cauza febrei ridicate. Infecția ar trebui să se remită în decurs de o săptămână. În timpul puseului febril, când contagiozitatea este ridicată, se evită contactul cu colectivitatea4.

Nu se administează aspirină copiilor sub 16 ani, existând pericolul de apariție a sindromului Reye. Schema de administare a medicamentelor antipiretice, precum si dozele aferente, trebuie respectate conform indicațiilor medicului pediatru.

Când este necesară intervenția medicului?

Părinții trebuie să se prezinte la medic sau la spital, în cazul apariției următoarelor simptome:

  • Respirație dificilă, tuse sau alte semne de pneumonie;5
  • Febră de 38,9°C sau mai mare, timp de peste 24 de ore fără alte simptome;
  • Crize convulsive;
  • Erupție cutanată care provoacă mâncărimi sau durere;
  • Greață, vărsături sau diaree;
  • Semne de deshidratare – urină de culoare închisă, pliu cutanat persistent și stare de oboseală extremă.

Roseola infantum și rujeola

Deși aceste 2 boli prezintă similarități, există factori diferențiatori, cum ar fi modallitatea de apariție a simptomelor (debutul)  și evoluția bolii.6

Atât roseola infantum, cât și rujeola pot avea un aspect asemănător, deoarece se prezintă, de obicei, cu o erupție maculopapulară. Cu toate acestea, aspectul erupției cutanate a rozeolei este de obicei roșu-roșcat, în timp ce în cazul rujeolei aceasta este roșu-maroniu.

Deși cele două boli pot fi ușor confundate, există și alte caracteristici care ajută la diferențierea rozeolei de rujeolă: erupția specifică rozeolei începe la nivelul trunchiului și se extinde către restul corpului, în timp ce erupția  rujeolică debutează la nivelul feței și se extinde către zonele inferioare ale acestuia.


Referințe:

  1. Roseola (Sixth Disease): Symptoms, Causes, Treatment & Prevention (clevelandclinic.org)
  2. Roseola | Johns Hopkins Medicine
  3. Roseola – Symptoms and causes – Mayo Clinic
  4. Roseola – NHS (www.nhs.uk)
  5. Roseola vs. measles rash: What is the difference? (medicalnewstoday.com)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48