Amigdalita este caracterizată prin inflamația amigdalelor, organe pereche formate din țesut limfoid (care are în componența sa un număr mare de celule imune), de formă ovalară, situate în zona faringelui, deasupra și în spatele limbii, de o parte si de alta a uvulei palatine (“omușorul”).
Ele sunt parte din structura sistemului imunitar și reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor, care pătrund în organism pe cale orală. Deși este o patologie foarte frecventă în rândul copiilor, amigdalita poate apărea și la adulți.
Cuprins:
- Simptome amigdalită
- Cauze amigdalită
- Diagnostic și tratament pentru amigdalita la adulți
- Recomandările terapeutice de primă intenție
Simptome amigdalită
Simptomele care se manifestă la adulți sunt similare cu cele de la copii și sunt determinate de forma de amigdalită, astfel:
- în amigdalita acută acestea dispar de obicei în câteva zile, dar pot dura și până la 2 săptămâni. În cazul în care simptomatologia reapare, după administrarea tratamentului, este vorba despre amigdalită acută recurentă și prezintă următoarele semne: febră, dureri în gât, respirație urât mirositoare, dificultăți la înghițire, deshidratare, ganglioni limfatici dureroși la nivel cervical, oboseală, sforăit, apnee în somn sau respirație pe gură, amigdale eritematoase cu pete albe de puroi sau erupție cutanată la nivelul corpului.
- amigdalita cronică este o infecție care durează câteva luni. Simptomele includ: durere persistentă în gât, respirație urât mirositoare, ganglioni limfatici dureroși la nivelul gâtului, mici ‘’pietre’’ la nivelul amigdalelor (conglomerate de bacterii și resturi alimentare) .
- abcesul peritonsilar este o formă severă de amigdalită care apare atunci când se formează un abces de puroi în jurul unei amigdale. Este nevoie urgentă de inițierea unui tratament care să împiedice blocarea căile respiratorii. Simptomele sunt: durere severă în gât, dificultate în articularea de sunete, voce inăbușită, dificultăți de respirație.
Cauze amigdalită
Amigdalita poate fi cauzată de un virus sau o bacterie. Printre cele mai frecvente virusuri care pot provoca această afecțiune se numără cele care produc răceli banale, virusul gripal, herpes simplex, Epstein-Barr, citomegalovirus, adenovirus, virusul rujeolic.
În 15-30% din cazuri, amigdalita este cauzată de bacterii, cel mai frecvent tip fiind streptococul beta-hemolitic de grup A. Amigdalita (faringita) bacteriană este produsă de streptococ, aceasta bacterie răspândindu-se atât prin aer, atunci când persoana infectată tușește sau strănută, cât și prin utilizarea de recipiente pentru băut și mâncat, folosite de persoane infectate.
Diagnostic și tratament pentru amigdalita la adulți
Medicul va face o anamneză a pacientului, va verifica starea urechilor, nasului și gâtului, în vederea vizualizării unei inflamații sau depistării unei infecții. Dacă va fi suspectată o infecție bacteriană, se va recomanda cultură din exudat faringian și confirmarea prezenței de antigen streptococ betahemolitic grup A.
În cazul în care rezultatul pentru streptococ hemolitic grup A este negativ se recomandă hemograma, evaluarea leucocitelor putând fi un element important în vederea stabilirii cauzei infecțioase. Dacă există suspiciunea unei infecții virale, se poate recomanda testarea serologică pentru confirmare de virus Epstein – Barr.
Recomandările terapeutice de primă intenție
- Îngrijirea la domiciliu, indiferent de cauza infecției: odihna, administrarea de lichidele calde (ceai fără cofeină sau apă caldă cu miere) și alimentele reci (înghețata) pot calma durerea în gât, gargară cu apă sărată, folosirea unui umidificator cu aer rece în cameră, împotriva aerului uscat, administrarea de medicamente pentru a calma durerea de gât sau febra.
- Intervenția chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor (amigdalectomie) poate fi utilizată pentru a trata forma recurentă frecventă, amigdalita cronică sau cea bacteriană care nu răspunde la tratamentul cu antibiotice. Este în general definită ca având o recurență de cel puțin șapte episoade în anul precedent, cel puțin cinci episoade pe an în ultimii doi ani, cel puțin trei episoade pe an în ultimii trei ani.
O amigdalectomie poate fi, de asemenea, efectuată, dacă amigdalita produce complicații greu de gestionat, cum ar fi: apnee obstructivă în somn, dificultăți de respirație, de înghițire, în special a cărnii și a altor alimente solide, un abces care nu se ameliorează la tratamentul cu antibiotice
Amigdalectomia este o procedură ambulatorie, cu excepția cazului în care pacientul are o afecțiune medicală complexă, sau dacă apar complicații în timpul operației. Recuperarea completă durează, de obicei, între 7 și 14 zile.
Referințe:
- https://myhealth.ucsd.edu/library/diseasesconditions/adult/3,60022
- https://www.healthline.com/health/adult-tonsillitis#outlook
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/diagnosis-treatment/drc-20378483