Nevralgia postherpetică (PHN) (nevralgia post-zosteriană) este o formă de boală care se manifestă ca urmare a afectării radacinii unui nerv, cu efecte asupra suprafeţei pielii deservite de acesta. Afecțiunea se produce în urma unei infecții cu virusul varicelo-zosterian (VZV) (sau “herpes zoster”), fiind cea mai frecventă complicație a acesteI boli.
Cuprins:
- Simptomele specifice pentru nevralgia postherpetică
- Cauze, factori de risc și complicații în nevralgia postherpetică
- Diagnostic și tratament
Este descrisă ca o manifestare ce apare în cadrul infectiei virale numită zona zoster (herpes zoster) și persistă mai mult de 3 luni după vindecarea erupției cutanate, aceasta fiind extrem de debilitantă și dificil de gestionat. Afectează în principal persoanele cu vârste de peste 60 de ani și nu dispune de un tratament specific. Durerea este spontană, adesea intermitentă, nefiind declanșată de stimuli externi. La majoritatea pacienților, simptomele nevralgiei postherpetice se ameliorează în timp.
Simptomele specifice pentru nevralgia postherpetică
Se caracterizează prin senzația de durere care se manifestă ca o arsură, ascuțită și înțepătoare, cu intoleranță marcantă la atingerea pielii afectate, produsă chiar și de cea a hainelor. Uneori, pot apărea pruritul, senzația de furnicături sau în anumite situații, stare generală de epuizare, cefalee sau febră. Bolnavii cronici, cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei cu HIV sau cancer, sunt predispuși să dezvolte aceast tip de afecțiune.
Cauze, factori de risc și complicații în nevralgia postherpetică
La pacienții care au avut varicelă, virusul, inactiv, se va cantona în organism pentru tot restul vieții, dar se poate reactiva, producând zona zoster. Nevralgia postherpetică se instalează când, în timpul unei infecții, se produc leziuni la nivelul fibrelor nervoase, care se vor manifesta prin apariția unor tulburări de sensibilitate la nivelul zonei afectate, cu apariția senzației de durere, care se pot menține luni sau chiar ani de zile.
Factorii de risc care pot crește riscul de nevralgie postherpetică sunt: vârsta peste 60 de ani, bolile cronice (diabetul), întârzierea tratamentului pentru zona zoster (când s-a depășit termenul de 72 de ore de la apariția erupției cutanate), lipsa vaccinării pentru zona zoster.
În funcție de durată și gradul de durere, nevralgia postherpetică poate genera și alte tulburări cum ar fi depresia, tulburări de somn, stare de oboseală cronică, lipsa poftei de mâncare.
Diagnostic și tratament
Persoanele care se confruntă cu dureri severe în zona de localizare a erupției zoster vor fi cel mai probabil diagnosticate cu nevralgie postherpetică, pe baza simptomelor menționate de pacient. De obicei nu sunt necesare teste suplimentare. Procesul de diagnosticare include următoarele:
- Examinarea pielii
- Determinarea limitei zonei afectate
- Obținerea unui istoric medical
- Clarificarea intervalului de timp la care apare durerea
- Identificarea simptomelor (arsură, durere, durere înțepătoare sau înțepătură; sensibilitate la atingere; mâncărime sau amorțeală)
După diagnosticul de nevralgie postherpetică, sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament, însă vindecarea completă poate dura luni sau ani.
Nu există o terapie care să amelioreze total durerea din PHN. De cele mai multe ori este necesară o combinație de medicamente, cel mai frecvent recomandate fiind plasturii cu lidocaină sau capsaicină, medicamentele anticonvulsive, care pot ameliora durerea din nevralgia postherpetică, antidepresive (cu rol atât în gestionarea depresiei, cât și în modul în ameliorarea percepției durerii), opioidele, injecțiile cu steroizi în coloana vertebrală.
Este esențial ca tratamentul să se introducă într-un mod sistematic, care să permită evaluarea adecvată atât a beneficiilor, cât și a efectelor adverse, pentru fiecare dintre medicamente.
Referințe:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664599/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postherpetic-neuralgia/symptoms-causes/syc-20376588
- https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/shingles/understanding-postherpetic-neuralgia-treatment
- https://www.painscale.com/article/diagnosing-postherpetic-neuralgia