Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Ai învins COVID-19? Donează plasmă!

$
0
0
doneaza plasma, plasma convalescenta

În toată lumea sunt organizate campanii de luptă împotriva COVID 19 și sunt explorate toate opțiunile pentru a trata COVID-19. Acestea includ noi medicamente special concepute pentru a viza SARS-CoV-2, precum și medicamente existente folosite în tratamentul altor boli (cum este malaria), dar care au fost testate cu rezultate foarte bune și în tratarea pacienților diagnosticați cu COVID 19. Unul dintre cele mai vechi tratamente testate ca eficiență este plasma convalescentă. Aceasta implică utilizarea plasmei sanguine de la persoane care s-au vindecat de COVID-19 și administrarea ei pacienților care au în prezent boala.

Synevo se alătură acestui demers printr-o campanie de informare și educare „Donează plasmă”, adresată tuturor persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 și vor la rândul lor să ajute prin donare de plasmă convalescentă?

Ce este plasma convalescentă?

Plasma este componenta lichidă a sângelui și este formată în principal din apă, proteine și anticorpi care ajută corpul să funcționeze. Plasma poate fi transfuzată unui pacient care se luptă cu o infecție sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).

Combaterea infecțiilor cu ajutorul plasmei convalescente

Când o persoană contractează un virus precum COVID-19, sistemul său imunitar creează anticorpi pentru a combate virusul. Acești anticorpi se găsesc în plasmă. Plasma care conține anticorpi cu rol în combaterea infecțiilor (IgG) se numește „plasmă convalescentă”. Printr-un proces de donare a sângelui, această plasmă bogată în anticorpi poate fi colectată de la o persoană recuperată, apoi transfuzată la un pacient bolnav care încă luptă cu virusul. Acest lucru oferă un impuls sistemului imunitar al pacientului bolnav și poate ajuta la accelerarea procesului de recuperare.

Tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19, a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie 2020, când a fost emis ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 din 22 mai 2020.

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în Româniasau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

Cine poate dona sânge/ plasmă?

Persoanele care pot dona sânge/ plasmă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Vârstă cuprinsă între 18 – 60 ani;
  • Puls regulat, 60-100 bătăi/ minut și tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
  • Fără intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • Pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
  • Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
  • Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
  • Greutatea peste 50Kg.
NU pot fi donatori pacienții cu următoarele boli:
Hepatită (de orice tip);
TBC;
Sifilis;
Malarie;
Epilepsie și alte boli neurologice;
Boli psihice;
Bruceloză;
Ulcer;
Diabet zaharat;
Boli de inimă;
boli de piele: psoriazis, vitiligo;
Miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
Cancer.

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt:

  • Semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • Prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
  • Încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
  • Intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Întrebări frecvente

Când pot dona?

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14  zile de la momentul dispariției ultimului simptom al bolii. Potrivit criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin printr- un test negativ la COVID-19.

Unde pot dona?

Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguină, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză sau se va recolta sânge total și se va prepara plasma proaspăt congelată și concentrat eritrocitar, conform procedurii existente la Centrul de Transfuzie Sanguină.

Cum trebuie să mă pregătesc?

  • Să fiți odihniți și bine hidratați;
  • Să nu fumați o oră și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate;
  • Să nu consumați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc.);
  • O stare bună de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare;
  • Să aveți un act de identitate în original

Cât durează procedura?

Recoltare prin plasmafereză durează 45 – 60 minute;

Recoltarea standard durează 15 minute.

Ce se întâmplă cu plasma mea?

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv.

Lista centrelor de transfuzie sanguină este disponibilă aici.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48