8 octombrie, o zi ploioasă de toamnă, marchează începutul unei noi perioade dedicată instruirii medicale. Amfiteatrul Laboratorului Central Synevo a găzduit 67 de asistenți medicali din centrele de recoltare Synevo și din clinicile partenere Medicover, dornici să-și lărgească orizonturile medicale prin acumularea de noi cunoștințe.
Însăși denumirea cursului, „Importanța Histo-Geneticii în Medicină”, exprimă ideea de promovare a serviciilor de histopatologie și genetică, aducând în discuție importanța acestor teste în diagnosticare și prevenție. Tematica a fost diversificată, participanții arătând un real interes pentru subiectele abordate.
Geneza și istoria atât a Histopatologiei cât și a Geneticii, au deschis prezentările de profil și au continuat cu discuții legate de investigații concrete necesare diagnosticării unor afecțiuni. Subiectul legat de probele IMD a inițiat dialoguri între cursanți și medicul de laborator, numeroase aspecte legate de practica medicală fiind astfel aprofundate și clarificate. Temele științifice au fost susținute de către medicii de Laborator Synevo – Dr. Mihai Stoicea (șef Departament Histopatologie), Dr. Viorica Rădoi (șef Departament Genetică) și Dr. Antoanela Curici (șef Laborator Central Synevo).
Histopatologie – Condiții de prelevare, transport și etalare a specimenelor citopatologice nonginecologice; Diagnosticul histopatologic convențional; Algoritmi imunohistochimici în diagnosticul tumoral; Circuitul rezultatelor histopatologice; Citopatologie nonginecologică; Practica histopatologică
Dr. Mihai Stoicea, Medic Specialist Anatomie Patologică, Synevo România
Genetica și importanța ei în diagnosticare
Dr. Viorica Rădoi, Medic Primar Genetică Medicală, Synevo România
IMD – ce sunt aceste probe, ce stabilitate au și cum se primesc rezultatele
Dr. Antoanela Curici, Medic Primar Medicină de Laborator, Synevo România
La finalul cursului, ca de fiecare dată, participanții au dat un test de evaluare a cunoștințelor acumulate pe parcursul workshop-ului. De asemenea, în timpul prezentărilor s-au purtat discuții legate de subiectele dezbătute și s-a subliniat rolul asistenților medicali, atât din centrele de recoltare Synevo, cât și din clinicile medicale Medicover, ei fiind primii care intră în contact cu pacienții. Informațiile pe care aceștia le furnizează laboratorului, împreună cu probele biologice, pot ghida medicul de laborator în oferirea unor rezultate cât mai exacte.
Cursul a fost creditat de către Ordinul Asistenților Medicali din București cu 15 puncte EMC.