Ce este hipotermia?
Hipotermia este o urgență medicală care apare atunci când organismul pierde căldura mult mai rapid decât o poate produce, efectul fiind o temperatură corporală scăzută. Temperatura normală a corpului este de aproximativ 37˚C, iar hipotermia se instalează atunci când temperatura corpului scade sub 35˚C1.
În aceste cazuri, inima, sistemul nervos și alte organe nu vor mai funcționa la parametri fiziologici (normali). Dacă nu se intervine de urgență, hipotermia poate duce la insuficiență cardiacă și respiratorie și, în cele din urmă, poate surveni decesul.
Cuprins:
- Ce este hipotermia
- Stadializare și simptomatologie hipotermie
- Hipotermia și importanța analizelor de laborator
Stadializare și simptomatologie hipotermie
Semnele și simptomele hipotermiei se instalează treptat și includ tremurul, edeme tegumentare, dificultăți în vorbire, respirație superficială, bradicardie (puls slab/ scăzut), somnolență, confuzie, până la pierderea conștienței și temperatură corporală scazută.
Tremurul este primul semn care poate fi observat, pe măsură ce temperatura începe să scadă. Acesta reprezintă o reacție reflexă de apărare a organismului, manifestată împotriva temperaturii reci, prin care organismul încercă să se opună pierderilor de caldură.
Tipul/ Stadiul hipotermiei | Temperatura corpului | Modificări clinice |
---|---|---|
Hipotermie ușoară | 32.2°C – 35°C (90°F – 95°F) | 1. Faza de excitație inițială, pentru combaterea senzației de frig: – Hipertensiune – Tremur – Tahicardie – Tahipnee – Vasoconstricție 2. În timp și pe măsură ce se instalează senzația de oboseală, apar: – Apatie – Ataxie – Diureza rece (indusă de frig): rinichii își pierd capacitatea de concentrarea a urinei – Hipovolemie – Confuzie |
Hipotermie moderată | 28°C (82.4°F) – 32.2°C | – Aritmie cardiacă – Bradicardie (scăderea bătăilor inimii) – Scăderea capacității de concentrarea – Bradipnee (scăderea numărul de respirații pe minut) – Dilatarea pupilelor – Diminuarea reflexului de gag (un reflex natural, care constă în contractura musculaturii spatelui si gâtului prezent de la naștere) – prin acțiunea sa sunt protejate căile respiratorii și astfel sunt blocate obiecte străine sau alimentele ‘’să intre pe o cale greșită”, reducând astfel riscul de sufocare. – Frisoane – Hiporeflexia (apare ca urmare a unor tulburări neurologice și se caracterizează prin diminuarea reflexelor tendinoase) – Hipotensiune |
Hipotermie severă | < 28°C | – Apnee – Coma – Scăderea sau absența activității electroencefalografice – ce monitorizează activitatea bioelectrică a creierului – Pupile nereactive – Oligurie – Edem pulmonar – Aritmie ventriculară / asistolă |
Hipotermia și importanța analizelor de laborator
În cazurile de hipotermie se modifică anumiți parametri biologici, existând riscul de apariție a insuficienței renale, secundară rabdomiolizei (distrucției musculare) sau necrozei tubulare acute (afectare renală). Nivelurile electroliților se pot modifica rapid în timpul resuscitării, și de aceea se recomandă monitorizarea frecventă a sodiului, potasiului, clorului și calciului. Nivelurile de potasiu variază asociat cu modificările echilibrului acido-bazic, în timpul revenirii la temperatura normală.
Pacienții cu hipotermie prezintă, de obicei, coagulopatie din cauza afectării enzimelor dependente de valoarea temperaturii, din cascada de coagulare, însă studiile efectuate au arătat că rezultatele testelor de coagulare au valori normale (INR, PT) întrucât proba de sânge este inițial adusă la temperatura de 37°C (98,6°F) înainte de analiză2.
Deși hipotermia ușoară și moderată au un anumit efect asupra coagulării sângelui, riscul clinic de sângerare, asociat cu scaderea temperaturii corporale, pare a fi unul foarte scăzut. Totuși, acesta va crește semnificativ dacă pacientul asociază o acidoză moderată sau severă. Nu apar efecte ale hipotermiei asupra coagulării, la niciun pacient, atât timp cât temperatura este menținută la ≥35°C, la aceste temperaturi chiar și pacienții cu risc crescut de sângerare putând fi în siguranță3.
Ionii de calciu au un rol important în homeostazie, în mecanismul de termoreglare a corpului, ei fiind neurotransmițători intracelulari. Astfel, nivelul calciului se modifică diferit, fiind implicați diverși factori, cum ar fi vârsta dar și cauza hipotermiei. De exemplu, la sugarii cu encefalopatie, cărora li se induce hipotermia terapeutică (TH), moderată sau severă, ca standard de îngrijire a fost observată o homeostazie mai bună a Ca2+.
Acest lucru a fost evidențiat de nivelurile serice normale de Ca2+ cu o incidență semnificativ mai scăzută a hipocalcemiei în grupul post-TH, pe toată perioada de studiu4. Majoritatea intervențiilor chirurgicale cardiace neonatale se efectuează cu hipotermie profundă, care constă în manevre de perfuzie-răcire (răcirea intregului organism cu ajutorul perfuziei cu lichide reci).
Hipotermia îmbunătățește în general dezideratul de protecție a organelor, în timpul by-pass-ului cardiopulmonar și ischemiei. Cu toate acestea, a fost demonstrat în condiții experimentale că hipotermia este asociată cu niveluri crescute de calciu intracelular, în celulele miocardice5.
Hipotermia este o afecțiune gravă, dar potențial evitabilă, făcând din educație și pregătire împotriva frigului o bază a măsurilor de prevenție.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă constituirea unui kit de supraviețuire pe timp de iarnă, atât pentru siguranța celor care sunt expuși la temperaturile scăzute de mediu exterior, cât și pentru siguranța persoanelor aflate în spatiu interior.
Asigurarea păturilor sau a unei truse de prim ajutor, apă și medicamente, sunt importante, în special pentru persoanele în vârstă. Dacă persoanele sunt blocate într-un autovehicul, acestea ar trebui să mute toate obiectele din portbagaj în interiorul vehiculului, în scopul de a conserva căldura.
Referințe: