Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Testarea genetică în cazurile cu suspiciune de cancer de sân

$
0
0
cancer la san, noduli la san, cancer de san, ce analize de sange se fac pentru cancer la san, cancer de san simptome, citostatice, mastectomie, test brca

Cancer de sân – statistici despre riscul de a dezvolta această afecțiune

În România, cancerul de sân reprezintă încă o problemă majoră de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer întâlnit la populația feminină și principala cauză de mortalitate prin cancer, la femei. Lipsa unui program de screening populațional organizat pentru cancerul de sân și ineficiența screeningului mamar oportunist, au un impact negativ în ceea ce privește numărul relativ mare de cazuri noi descoperite în stadii avansate de boală.

Cuprins:

În anul 2020, conform Globocan, în România, existau 12.085 de cazuri nou diagnosticate cu cancer de sân și 3.918 decese, ca urmare a acestei afecțiuni. Pentru această afecțiune, rata de supraviețuire la 5 ani este de aproximativ 75%, față de 83% în UE.6

Vârsta înaintată este unul dintre factorii care crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer de sân, iar conform statisticilor Societății Americane de Cancer, riscul unei femei în funcție de vârstă, este următorul:

  • 20 de ani: 0,1% sau 1 din 1.479;
  • 30 de ani: 0,5% sau 1 din 209;
  • 40 de ani: 1,5% sau 1 din 65;
  • 50 de ani: 2,4% sau 1 din 42;
  • 60 de ani: 3,5% sau 1 din 28;
  • 70 de ani: 4,1% sau 1 din 25;
  • 80 de ani: 3% sau 1 din 331.

Cele mai multe paciente care dezvoltă cancer de sân nu au antecedente familiale de boală. Există totuși un procent de aproximativ 10% dintre cancerele de sân care au o componentă ereditară, ceea ce înseamnă că sunt cauzate de o mutație genetică moștenită din familie.

Cele mai cunoscute gene care pot suferi mutații și pot duce la apariția unui risc crescut, sunt genele BRCA1 și BRCA2. Acestea sunt gene supresoare ce împiedică dezvoltarea celulelor tumorale. Atunci când mutațiile de la nivelul acestor gene sunt moștenite de la unul dintre părinți, există un risc mai mare pe parcursul vieții (comparativ cu media populațională generală) de a dezvolta cancer de sân, cancer ovarian sau alte tipuri de cancere ereditare (de prostată, pancreatic și melanom). 

În tabelul de mai jos este subliniat procentual, riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, din cauza mutațiilor apărute la nivelul genelor BRCA, pe parcursul vieții:

Tipul de cancerRiscul total estimat pe durata viețiiRiscul estimat pe parcursul vieții – mutații  BRCA1Riscul estimat pe parcursul vieții – mutații  BRCA2
Cancer mamar femei12.9%55-70%45-70%
Cancer mamar bărbați0.13%1%8%
Cancer Ovarian1.2%40%15%
Cancer de Prostată12.5%15-20%30-40%
Cancer Pancreatic1.7%2-4%5%

Sursa: BRCA Gene Mutation Testing – Testing.com

Recomandări pentru testarea BRCA

National Comprehensive Cancer Network și American College of Medical Genetics, recomandă testarea BRCA pentru persoanele al căror istoric personal include:

  • Femei cu cancer de sân diagnosticat sub vârsta de 45-50 de ani sau la orice vârstă, dacă este vorba de proveniența sa din rândurile evreilor ashkenazi;
  • Cancer de sân triplu negativ (receptor de estrogen (ER), receptor de progesteron (PR) și HER2-negativ) diagnosticat la vârsta de 60 de ani sau mai devreme;
  • Două sau mai multe tumori mamare primare, dintre care una diagnosticat sub vârsta de 50 de ani;
  • Cancer de sân la orice vârstă și o rudă cu cancer de sân cu vârsta sub 50 de ani;
  • Cancer de sân la bărbați;
  • Cancer ovarian, al trompelor uterine sau cancer peritoneal primar;
  • Cancer metastatic de prostată;
  • Cancer pancreatic;
  • rudă apropiată (mamă, tată, soră, fiu, fiică, bunic, nepot, văr, mătușă, unchi, frate sau soră vitregă) care îndeplinește una dintre condițiile de mai sus;
  • rudă biologică la care s-a constatat că are o mutație patogenă la nivel de genă BRCA;
  • istoricul familial de cancer de sân2.

Ce identifică testarea mutației genei BRCA (test BRCA)?

La nivelul genelor BRCA1 și BRCA2 există mai multe tipuri de mutații care pot fi identificate de testarea genetică. În funcție de contextul clinic al fiecărui pacient, pot fi recomandate:

Interpretarea unui test BRCA în suspiciunea de cancer de sân

Rezultatele testelor genetice pot indica prezența sau absența unei mutații care poate sau nu să fie asociată cu un risc crescut de cancer mamar. Un rezultat pozitiv arată că persoana este purtătoare a unei mutații patogene care crește riscul de apariție al cancerului. În această situație trebuie instituit, cât mai precoce, un program de screening. Acesta constă în efectuarea periodică a unor analize și/ sau teste de imagistică (ecografie, mamografie și RMN).

Un rezultat negativ arată că nu există o variantă patogenă, dar acesta nu exclude prezența unei mutații care nu a putut fi identificată prin testarea efectuată.

Testul ar putea, de asemenea, să identifice o variantă genetică cu semnificație necunoscută (VUS – variant of uncertain significance) despre care nu se cunoaște încă dacă este patogenă sau benignă. Majoritatea VUS sunt reclasificate ulterior ca fiind benigne.

Rezultatele testelor genetice sunt mai relevante atunci când procesul începe cu testarea unui membru al familiei care a fost diagnosticat cu cancer de sân sau cancer ovarian. Iată de ce:

  • Atunci când într-o familie există o mutație patogenă care este asociată cu un risc crescut, aceasta nu înseamnă că toți membrii familiei au moștenit obligatoriu această mutație. Dacă una dintre rude a fost diagnosticată cu cancer mamar sau ovarian și a avut de asemenea un rezultat pozitiv pentru o mutație genetică, atunci este foarte probabil ca gena mutantă să poată induce un risc crescut de apariție a unor cancere, în cazul unor membri ai acelei familii. Cei care prezintă un rezultat pozitiv pentru oricare dintre cele două mutații genetice, au un risc mare de a dezvolta cancer de sân, ovarian sau alte tipuri de tumori. Membrii familiei care au un rezultat negativ pot considera că riscul lor este similar cu cel al persoanelor din populația generală;
  • În cazul în care un membru al familiei cu cancer de sân sau ovarian prezintă un rezultat negativ pentru existența de mutații în genele cunoscute BRCA1 și BRCA2, atunci este posibil ca acel tip de cancer să fie cauzat de o altă genă moștenită, care urmează să fie identificată în baza unor viitoare testări genetice. Ținând cont doar istoricul familial, toți membrii acesteia ar trebui să ia în considerare că pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar sau ovarian, comparativ cu cel din populația generală;
  • Atunci când este confirmată o rudă decedată, care a avut un cancer ereditar, un consultant genetic poate ajuta la identificarea membrilor din familia persoanei expuse, care ar trebui să fie testați sistematic.

De-a lungul vieții există mulți factori care pot condiționa un risc crescut de cancer de sân. Însă, menținerea unui stil de viață sănătos (normoponderabilitate, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, consumul redus de alcool, etc) va reduce riscul de dezvoltare a cancerului și va îmbunătăți șansele de a supraviețui acestei boli, în cazul unui diagnostic pozitiv.


Referințe:

  1. https://www.breastcancer.org/genetic-testing#section-learning-about-your-family-background
  2. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics/brca-fact-sheet#:~:text=BRCA1%20(BReast%20CAncer%20gene%201,copy%20inherited%20from%20each%20parent.
  3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/brca-gene-test/about/pac-20384815#:~:text=The%20BRCA%20gene%20test%20is%20a%20blood%20test%20that’s%20done,Male%20breast%20cancer
  4. https://www.testing.com/tests/brca-gene-testing-breast-and-ovarian-cancer-risk/
  5. https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm
  6. Plan National de combatere a cancerului 2022

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48