Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Fibrom uterin, o patologie frecventă în rândul femeilor

$
0
0
fibrom, fibrom uterin, uter, uter fibromatos, fibrom uterin simptome, embolizare fibrom uterin, chist ovarian, chisturi ovariene, ovare micropolichistice, durere de ovare

Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvente tumori benigne, întâlnită la femeile cu vârste cuprinse între 15 – 50 ani, ce se dezvoltă la nivelul musculaturii netede a uterului. Majoritatea femeilor pot dezvolta unul sau mai multe fibroame uterine, în timpul vieții reproductive.

Cuprins:

O statistică provenită USA a evidențiat un număr de 26 de milioane de femei care au fost diagnosticate cu această patologie. Mai mult de 15 milioane dintre acestea aveau simptome asociate, însoțite de alte probleme de sănătate.

Pe parcursul vieții reproductive, prevalența crește, astfel încât, în jurul vârstei de 49 de ani, mai mult de 70% dintre femei sunt diagnosticate cu fibrom uterin (FU), documentat prin imagistică sau înregistrate cu intervenții chirurgicale1.

Cauzele frecvente ale apariției unui fibrom uterin

Există puțini factori de risc cunoscuți pentru fibromul uterin, însă au fost descriși câțiva care pot avea un impact asupra dezvoltării acestei tumori benigne:

  • Rasa. Deși toate femeile de vârstă reproductivă ar putea dezvolta fibrom, femeile de culoare au un risc mai mare, comparativ cu femeile din alte grupuri rasiale. În plus, acestea au fost diagnosticate cu fibrom uterin la vârste mai mici și tumorile sunt, de asemenea, mai numeroase sau mai mari, asociate cu simptome mai severe.
  • Ereditatea. Riscul de a dezvolta fibrom uterin crește, dacă există antecedente heredo-colaterale (mama sau sora).
  • Alți factori. Menarha la o vârstă fragedă; obezitatea; deficiența de vitamină D; alimentația bogată în carne roșie și săracă în legume verzi, fructe și lactate; și consumul de alcool, inclusiv bere, par să crească riscul de a dezvolta fibrom.
  • Hormonii – estrogenul și progesteronul – stimulează dezvoltarea mucoasei uterine în timpul fiecărui ciclu menstrual, favorizând astfel și creșterea fibroamelor. Fibroamele conțin mai mulți receptori de estrogen și progesteron, comparativ cu celulele uterine tipice. Fibromul tinde să se micșoreze după menopauză, din cauza scăderii producției acestora2.
  • Alți factori de creștere. Factorii care ajută organismul să mențină integritatea structurală a țesuturilor, cum ar fi factorul de creștere asemănător insulineiIGF (somatomedina C) poate contribui la dezvoltarea fibromului uterin.

IGF-binding protein 3
Preț: 193.00 lei

Matricea extracelulară (Extracellular matrix-ECM) – este în mod obișnuit materialul de suport care asigură aderența dintre celule, precum ”mortarul între cărămizi”. Aceasta conține o varietate de fibre conjuctive – de colagen, reticulare și elastice – îndeplinind diferite funcții.

Un rol important al matricei extracelulare este cel de activare a mecanismelor de reparare din organism, controlând astfel proliferarea și diferențierea celulară. În cazul unei inflamatii cronice, matricea extracelulară va depozita și anumite substanțe biologice, numite citokine (proteine celulare, care servesc ca mesageri chimici între acestea). În condiții normale (fiziologice) acestea pot fi activate în funcție de necesități – de exemplu, pentru repararea unor leziuni.

S-a constatat că, în structura unui fibrom uterin, matricea extracelulară este prezentă în cantități excesive, conferind acestuia aspectul macroscopic tipic, fibros. Cauza pare sa fie excesul local de fibroblaști dar și  prezența excesivă a celulelor macrofage (de apărare) și implicit eliberarea de citokine, având ca rezultat final o producție excesivă de EMC. Un fibrom uterin este de fapt o masă de celule tumorale, încorporate într-o cantitate excesivă de matrice extracelulară.9

Simptome

Majoritatea fibroamelor se dezvoltă fără simptome (asimptomatic), însă uneori femeile pot prezenta sângerări abundente – meno/metroragii (care pot fi suficient de severe pentru a provoca anemie) sau durere în zona pelvină (așa-numita durere de ovare). Senzația de balonare, urinare frecventă, durere în timpul actului sexual, pot fi semnalate de anumite paciente.

Fibromul poate crește, de asemenea, riscul apariției anumitor complicații ale sarcinii, cum ar fi desprinderea placentei, restricția creșterii fetale și nașterea prematură.

Fibromul, de obicei nu interferă cu funcția de reproducere, cu toate acestea, este posibil ca fibroamele – în special cele submucoase – să provoace, rar, infertilitate sau pierderea sarcinii.

Diagnosticarea unui fibrom uterin

Evaluarea poate începe cu teste de sânge care analizează cauzele nonstructurale ale simptomelor pacientei:

Free Beta-HCG
Preț: 74.00 lei
Estradiol
Preț: 49.00 lei
Estriol neconjugat
Preț: 55.00 lei
Estrona (E1)
Preț: 99.00 lei
Prolactina
Preț: 51.00 lei

Dacă există suspiciunea de cancer, se poate recomandă biopsia endometrială. O biopsie este mai relevantă pentru tranșarea diagnosticului, la femeile aflate în postmenopauză precum și la femeile cu vârste de peste 40 de ani, care relatează sângerare uterină patologică.

Prevenția pacientelor cu risc de a dezvolta fibrom uterin

Deși continuă să se studieze cauzele apariției tumorilor de tip fibrom uterin, sunt disponibile puține dovezi științifice cu privire la modul de prevenire a acestora. Însă, prin adoptarea unui stil sănătos de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți normale, renunțarea la fumat, consumul de fructe și legume, riscul de apariție a fibromului uterin poate fi diminuat. Un procent mic al acestor tumori va necesita tratament chirurgical.

De asemenea, unele cercetări sugerează că utilizarea contraceptivelor hormonale poate fi asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta fibrom uterin.


Referințe:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537747/
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288
  3. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids
  4. https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/
  5. https://www.verywellhealth.com/how-uterine-fibroids-are-diagnosed-5188354
  6. https://sanatoasa.com/boli-ale-func%C8%9Biei-structurii-matricei-extracelulare/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713402/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48