O moleculă de natură lipidică, insolubilă în apă, colesterolul circulă în sânge sub formă de agregate de proteine denuminte lipoproteine, precum LDL (Low Density Lipoprotein) sau HDL-C (High Density Lipoprotein). În continuare poți afla toate informațiile necesare despre colesterol, diferențele dintre colesterolul HDL şi colesterolul LDL, precum și pregătirea pentru recoltarea acestor analize.
Mituri despre colesterol
Adevăr: Avem nevoie de colesterol. Acesta se regăsește în toate celulele corpului și este necesar pentru producerea unei varietăți de hormoni, având totodată și un rol în digestie. Important este ca valoarea colesterolului să nu depășească limita normală.
Adevăr: Colesterolul este de un singur fel. În funcție de proteinele care îl transportă, colesterolul poate fi diferențiat în colesterol HDL și colesterol LDL.
Colesterol HDL versus Colesterol LDL
Variația valorilor colesterolului în funcție de diverși factori
Valorile normale ale colesterolului variază în funcție de sex, vârstă, dietă și regiunea geografică. Pot exista variații sezoniere: valori mai mari cu 8% iarna, față de valorile testelor efectuate vara. De asemenea, dieta bogată în colesterol și perioada sarcinii determină creșteri ale colesterolului.
Valorile de referință pentru adulți:
- Colesterol total – valori optime: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
- LDL – valori optime: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
- HDL – valori optime: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita normală: < 40-50 mg/dl;
- Trigliceridele – valori normale: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.
În condiții normale, raportul colesterolului LDL/ HDL are valoare de 2.9 la femei și 3.3 la bărbați. Riscul dezvoltării unei boli de inimă crește semnificativ dacă valoarea acestui raport depășește 3.5 la femei și 3.8 la bărbați.
Rolul alimentației
Colesterolul este o grăsime care se găsește în aproape toate alimentele de origine animală, însă niciodată în cele de natură vegetală. De aceea, dacă ai o dietă bogată în grăsimi animale, colesterolul rău va crește.
Alimentația joacă un rol extrem de important în menținerea nivelului optim de colesterol din sânge. Produsele de patiserie si dulciurile ar trebui eliminate din dietă, dacă ai probleme cu colesterolul. Dieta care ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol este bogată în: ovăz, linte, fasole, mere, nuci, avocado și usturoi.
Dezechilibrele pot fi influențate și de stilul de viață al fiecărei persoane – consumul excesiv de alcool, fumatul, consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate nesănătoase (untul, untura, margarina), obezitatea sau sedentarismul – pot fi cauzele unor rezultate în afara valorilor normale.
Poți consuma |
---|
Legume și fructe, nuci, semințe, fulgi de ovăz, carne slabă (pui, curcan, pește), lapte și produse lactate care au conținut mic de grăsime, uleiul de măsline, tofu. |
Nu poți consuma |
---|
Carnea și produsele din carne procesate (mezeluri), lactate nedegresate, produsele de cofetărie și patiserie, fast food, ulei de cocos, gălbenușul de ou. |
Ce analize pot efectua în cadrul laboratoarelor Synevo?
În laboratoarele Synevo, poți afla valorile colesterolului cu ajutorul atât testelor individuale (Colesterol total, Colesterol HDL, Colesterol LDL), dar și prin intermediul Profilului Lipidic care include următoarele teste: Trigliceride, Colesterol Total, Colesterol HDL, Colesterol LDL.
Pregătirea pentru analize
- Respectă o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
- Trebuie să ai o greutate corporală stabilă;
- Nu mânca 12-14 ore înainte de recoltare (poți bea apă și cafea neagră fără zahăr);
- Se recomandă abstinența de la alcool timp de 72 de ore înainte de recoltare.