Toamna începe sezonul infecțiilor virale care se răspândesc rapid în rândul populației. În Europa gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă, însă anul acesta este diferit, deoarece sezonului gripal i s-a alăturat o infecție virală cu manifestări asemănătoare – COVID-19.
Virusurile cu tropism respirator cauzează afecțiuni locale și sistemice acute, cele mai grave cazuri înregistrându-se în rândul copiilor, al vârstnicilor și al pacienților imunocompromiși. Tabloul clinic poate include tuse, rinoree și congestie nazală, febră, wheezing, cefalee și mialgie. Din cauza similarității bolilor cauzate de diferite virusuri, diagnosticarea exclusiv pe baza simptomelor clinice este dificilă.
Ce au în comun aceste afecțiuni – GRIPA și COVID-19?
- Ambele sunt boli infecțioase contagioase, ce pot fi transmise comunitar prin picăturile lui Flügge, de la persoanele infectate la persoanele sănătoase.
Gripa este declanșată de virusurile Influenza de tip A, B, C sau Thogoto, Dhori şi Batken ce fac parte din familia Orthomyxoviridae. Virusurile gripale de tip A și B sunt cel mai frecvent implicate în infecțiile respiratorii din sezonul rece. |
COVID-19 este o boală declanșată de virusul SARS-CoV-2, un virus nou identificat în 2019, ce face parte din familia Coronaviridae. |
- Persoanele cu vârstă peste 60 de ani, precum și cele cu comorbidități (cum ar fi: hipertensiune arterială, diabet zaharat, boală cronică de rinichi) prezintă un risc mai mare de boală severă.
- Au o simptomatologie comună, ce face diferențierea lor dificilă: febră, frisoane, tuse, congestie nazală, dureri musculare, dureri în gât și oboseală.
- Impun măsuri de igienă asemănătoare: spălat frecvent pe mâini, tușit în pliul cotului, igienizarea suprafețelor comune.
Cum se diferențiază GRIPA de COVID-19?
- Gradul de contagiozitate – cazurile COVID-19 din ultimele luni au arătat că virusul SARS-CoV-2 se poate răspândi rapid și este responsabil de pandemia actuală de pneumonie atipică.
- Perioada de incubație este mai scurtă în cazul gripelor (1-4 zile), față de COVID-19 (2-14 zile).
- Simptome neobișnuite, precum pierderea unor simțuri (miros, gust) sunt manifestări comune în cazul COVID-19.
Cum sunt diagnosticate aceste afecțiuni?
Diagnosticul infecțiilor gripale sau a celei cu virus SARS-CoV-2 se stabilește analizând manifestările clinice prezente (simptome), datele epidemiologice și testele paraclinice (de detectare a virusului sau anticorpilor), care vor fi selectate diferit în funcție de stadiul și evoluția bolii.
Diagnosticul de laborator în cazul celor 2 afecțiuni poate fi stabilit prin teste:
- Serologice – detecția anticorpilor specifici IgM și IgG – care reprezintă răspunsul imun al organismului la virus;
- Moleculare – evidențierea materialului genetic viral;
- Imunoenzimatice (teste rapide) – evidențierea antigenului viral.
Influenza A/B | COVID-19 |
---|---|
Teste rapide imunoenzimatice Detecția virusurilor Influenza A și B (antigen) în secreții nazale. Diagnostic molecular: detecția ARN viral în exsudatul nazo/ orofaringian prin RT- PCR. | Serologia – Decelarea anticorpilor specifici este posibilă prin ELISA, CMIA sau ECLIA. Diagnostic molecular: Diagnosticul infecţiei COVID-19 se face prin detecţia ARN viral în exsudatul nazo/ orofaringian prin RT- PCR. |
Testul ARN viral SARS-COV-2 și Influenza A/B, acreditat în SUA de Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) și introdus pentru prima dată pe piața medicală din România în septembrie 2020 are o acuratețe crescută și vine în ajutorul profesioniştilor din domeniul sănătăţii care pot diagnostica pacienții corect şi rapid, în vederea administrării celui mai potrivit tratament.
O singură recoltare, 2 teste combinate și 3 virusuri identificate: virusul gripal Influenza tip A, virusul gripal Influenza tip B și Coronavirusul SARS-CoV-2.
ARN-ul viral SARS-CoV-2, Influenza A și B este detectabil din produsele biologice respiratorii în timpul fazei acute a infecției.
Un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-CoV-2 și/ sau ARN viral Influenza A sau B fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19 și/sau gripă. Pentru a determina stadiul infecției pacientului sunt necesare corelarea datelor clinice cu istoricul pacientului și alte informații diagnostice. Rezultatele pozitive nu exclud o infecție bacteriană sau co-infecția cu alte virusuri.
Rezultatele negative nu exclud infecția cu SARS-CoV-2, gripă tip A și/ sau gripă tip B și nu constituie bază unică pentru administrarea unui tratament. Rezultatele negative sunt corelate cu observațiile clinice, istoricul pacientului și informațiile epidemiologice.
Specimen recoltat: Tampoane de exsudat nazofaringian și faringian recoltate conform procedurilor standard, descărcate în recipient cu mediu de transport care să asigure viabilitatea virusurilor.
Metoda: RT-PCR multiplex.
Stabilitate probă: proba este stabilă refrigerată (2 – 8°C) maximum 3 zile.
În contextul epidemiologic actual, posibilitatea alegerii unui serviciu medical care poate identifica mai mulți agenți patogeni într-o singură recoltare, înseamnă un diagnostic rapid și timp câștigat atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Pentru persoanele care adoptă un stil de viață preventiv, poate fi o soluție în diminuarea răspândirii virusurilor în sezonul gripal și poate fi un instrument de ajutor pentru reducerea anxietății în cazul persoanele predispuse la co-infecții (dezvoltarea unor infecții multiple concomitent, asociate).