Există, de asemenea, suspiciunea că această infecţie s-ar putea transmite şi sexual, dar încă nu a fost demonstrată această legatură.
Cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu virusul Zika apar cam la 2-7 zile după înţepătura de ţânţar:
• Febra
• Durere articular
• Conjuctivita
Boala este caracterizată de o formă uşoară, care apare numai la 20% dintre cei înţepaţi şi durează de la câteva zile până la câteva săptămâni. În general, cei care capată această infecţie merg la spital doar în situaţii rare.
Acest virus a devenit o problemă de sănătate publică cu consecinţe la nivel mondial după ce s-au observat o serie de cazuri de microcefalie apărute la copii nascuţi din mame infectate cu virusul Zika. Microcefalia este o afecţiune caracterizată printr-o micşorare semnificativă a capului în raport cu indivizii de aceeaşi vârstă şi acelaşi sex. Consecinţele microcefaliei pentru copil sunt afectarea dezvoltării intelectuale şi perturbări ale funcţiilor motorii. Acestea pot varia de la forme blânde până la forme severe şi vor dura întreaga vieţă, deoarece pentru microcefalie nu există niciun tratament curativ, doar tratamente simptomatice.
Există momentan o serie de avertizări emise de CDC (“Centrul de prevenţie şi control al bolilor” din SUA) pentru femeile gravide sau care intenţionează să rămână gravide şi doresc să călătorească în zonele cu epidemii cu virus Zika. Acestea trebuie să îşi ia masuri de protectie împotriva ţânţarilor. De asemenea, există şi o avertizare pentru partenerii femeilor gravide, care ar trebui să folosească prezervative în timpul contactului sexual, din cauza unui eventual risc de transmitere sexuală.
Principalele zone geografice afectate sunt ţări din America de Sud şi America Centrală: Brazilia, Bolivia, Columbia, Costa Rica, Panama, Mexic şi Venezuela.
Toţi cei care călătoresc în zonele unde se găseşte virusul Zika pot fi supuşi riscului de infecţie.
Bibliografie: Cdc.gov