Ce este rahitismul?
Rahitismul este o afecțiune ce se caracterizează printr-o deficiență de mineralizare a oaselor și apare în perioada de creștere a copilului. Carența de vitamina D, calciu și fosfor constituie cauzele de dezvoltare a rahitismului la copiii cu vârste de 3-6 luni, evoluând până la 2 ani. Mult mai rar, această afecțiune debutează la adult, fiind denumită osteomalacie.
Cum se manifestă rahitismul?
Semnele și simptomele rahitismului includ:
– Creștere și dezvoltare anormale
– Oase fragile, cu predispoziție pentru fracturi
– Erupții dentare întârziate
– Spasme musculare generalizate
În stadii avansate, copiii cu rahitism pot prezenta deformări osoase: stern bombat anterior, tibie în iatagan, când oasele gambei sunt incurbate, matanii costale (proeminente apărute la nivelul coastelor, pe toracele anterior), cifoze sau scolioze.
Care sunt cauzele rahitismului?
Rahitismul carențial este cea mai cunoscută formă de rahitism, având la bază deficitul de vitamină D.
Cauzele unui nivel suboptim de 25-OH vitamina D includ:
· expunere insuficientă la soare (copii au tendința de a petrece mult mai putin timp în aer liber);
· aport alimentar inadecvat;
· deficit de absorbţie a vitaminei D la nivel intestinal (sindrom de intestin scurt, insuficienţă pancreatică exocrină, boala Crohn, fibroză chistică, boala celiacă);
· pierderi crescute de vitamina D (afectare renală);
Deficitul de vitamina D este mult mai frecvent decât se credea până acum, în special în rândul adolescenţilor, femeilor şi vârstnicilor.
Care sunt sursele de vitamina D?
Vitamina D se poate obține din două surse:
1. Lumina solară: vitamina D este sintetizată la nivel cutanat sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete. Rata de formare a vitaminei D depinde în principal de durata şi intensitatea expunerii. Folosirea cremelor de protecţie solară, chiar şi cu un SPF de 15, reduce producţia acestei vitamine cu 99.9%.
2. Alimentație: alimente de origine animală (în special peştele gras sau uleiul de peşte) sau suplimente nutriţionale.
Cum se tratează rahitismul?
Majoritatea cazurilor de rahitism pot fi tratate cu vitamina D și suplimente de calciu. Medicul va monitoriza tratamentul cu ajutorul testelor de laborator și a investigațiilor imagistice. Există anumite deformații ale oaselor care pot necesita intervenții chirurgicale.
Beneficiază de 20% reducere
la pachetul de teste pentru rahitism.
Promoţia este valabilă în perioada 2 aprilie – 30 iunie 2018.
Bibliografie: