Quantcast
Channel: Synevo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Celule tumorale circulante (CTC)

$
0
0

Informații generale

Incidența cancerului în întreaga lume a crescut rapid din cauza îmbătrânirii populației, a poluării mediului sau a stilului de viață nesănătos. Conform GLOBOCAN, numărul cazurilor noi de cancer și al deceselor cauzate de cancer la nivel mondial a atins circa 12,7 milioane, respectiv 7,6 milioane în 2008, număr ce a crescut la aproximativ 14,1 milioane și, respectiv, 8,2 milioane în 20121.

În ciuda îmbunătățirilor remarcabile în ceea ce privește diagnosticul precoce al cancerului precum și tratamentul chirurgical al tumorii primare, boala metastatică este responsabilă pentru mai mult de 90% din decesele cauzate de cancer2. În prezent, conform statisticilor OMS, peste 8 milioane de persoane în întreaga lume mor anual ca urmare a bolii metastatice3.

În procesul de metastazare, celulele tumorale invadează țesutul înconjurător al tumorii primare, pătrund  în vasele sanguine și limfatice, migrează la distanță, extravazează din circulație, se adaptează noului micromediu și în cele din urmă proliferează și colonizează pentru a forma metastaze4.

Celulele tumorale circulante (CTC) sunt celule tumorale eliberate în sângele periferic dintr-o leziune primară sau metastatică, fie spontan, fie printr-o procedură chirurgicală (diagnostică sau terapeutică). Acestea pot apărea în sânge precoce, înainte ca leziunile metastatice să fie detectate prin metode imagistice1. Pentru ca celulele să fie mobilizate din tumora solidă primară se presupune că acestea trebuie să sufere o modificare fenotipică, denumită tranziție epitelio-mezenchimală, ce favorizează desprinderea de celulele învecinate, navigarea prin matricea extracelulară locală și pătrunderea acestora în microcirculație5.

Ipoteza conform căreia CTC sunt o condiție fundamentală în procesul de metastazare a fost propusă pentru prima oară la mijlocul secolului al XIX-lea de Thomas Ashworth, un patolog australian [Ashworth, 1869].

Astăzi, identificarea și caracterizarea moleculară a CTC rămân esențiale pentru evaluarea riscului de progresie și supraviețuire la pacienții cu cancer metastatic – posibil și la cei cu cancer în stadiu incipient – precum și în ghidarea terapiei oncologice. Numărul crescut de CTC se corelează cu o boală agresivă, riscul înalt de metastazare și timpul redus până la recădere, astfel că CTC constituie un biomarker predictiv important1;4.

Deoarece CTC sunt extrem de rare (1 CTC la 106-107 leucocite în sângele periferic al pacienților cu cancer) izolarea și identificarea lor au fost extrem de dificile, chiar și la pacienții cu progresia bolii metastatice. De exemplu, numai 1,43% dintre pacienții cu cancer de sân progresiv au prezentat peste 500 CTC/ 7,5 ml de sânge2. Un alt obstacol major pentru detectarea CTC este heterogenitatea acestora. În acest sens, sunt descrise variații semnificative ale caracteristicilor morfologice și profilului imunofenotipic nu numai în cazul CTC derivate din țesuturi diferite, ci și în cadrul CTC provenite din același țesut6. De asemenea, o subpopulație potențial metastatică de CTC poate fi în prezent nedetectabilă, ca urmare a interacțiunii cu plachetele sangvine, ce realizează un „scut” în jurul celulor tumorale și le conferă astfel o protecție față de sistemul imun. Din acest motiv, trombocitoza este asociată cu un prognostic rezervat în multe tipuri de cancer4.

Pe de altă parte, nu toate CTC  sunt relevante din punct de vedere clinic. Pacienții cu diferite afecțiuni inflamatorii sau benigne au, de asemenea, celule epiteliale circulante viabile, detectabile. În plus, într-un studiu efectuat pe un model murin de cancer pancreatic, au fost depistate CTC în sânge înainte de apariția tumorii primare. Astfel, testele CTC actuale sunt limitate în posibilitatea diferențierii celulelor tumorale de cele nontumorale4.

Detectarea CTC variază în mare măsură în funcție de tehnologia utilizată pentru izolarea lor. Majoritatea platformelor disponibile în prezent se bazează pe identificarea unor markeri de suprafață sau a proprietăților fizice pentru a distinge CTC de componentele sanguine normale3. Aceste tehnologii sunt evaluate inițial pe linii celulare, fiind analizate numeroase caracteristici de performanță (eficiența/recuperarea captării, diferențierea de leucocite, viabilitatea celulară, viteza de procesare, capacitatea de eșantionare a sângelui) și apoi validate clinic6. Cu toate acestea, cercetătorii se confruntă adesea cu diferite provocări metodologice, fapt ce limitează implementarea clinică a testelor CTC și interpretarea corectă a rezultatelor7.

În 2004 a fost introdus Sistemul CellSearch (Veridex, Raritan, NJ), singurul dispozitiv medical aprobat în prezent în SUA de către Food and Drug Administration (FDA) pentru izolarea și cuantificarea CTC în scopul monitorizării cancerului metastatic mamar, colorectal și prostatic2;7. Rezultatele sunt interpretate ca fiind favorabile sau nefavorabile. Astfel, detectarea a 5 sau mai multe CTC/7.5 mL sânge la pacienții cu cancer metastatic mamar sau prostatic și a 3 sau mai multe CTC/7.5 mL sânge în cazul cancerului colorectal metastatic este asociată cu o reducere atât a ratei de supraviețuire fără semne de progresie a bolii cât și a ratei de supraviețuire globală8.

În cele din urmă, deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește capacitatea de a caracteriza CTC, biologia lor nu este încă elucidată complet. Determinanții genetici și epigenetici ai invaziei celulelor tumorale, supraviețuirea celulelor în circulație și capacitatea de colonizare la distanță a organelor constituie un domeniu de cercetare intensă. Odată realizabilă, caracterizarea CTC la nivelul celulelor individuale va oferi oportunități fără precedent pentru medicina personalizată,  prin analiza biomarkerilor farmacodinamici și /sau biomarkerilor cu valoare predictivă asupra rezistenței dobândite la tratamentul oncologic2.

Recomandări pentru determinarea CTC

  • monitorizarea pacienților cu cancer metastatic de colon, sân sau prostată. Testul nu este validat pentru pacienții care nu prezintă boală metastatică sau alte tipuri de cancere8;9.

Pregătire pacient se recomandă ca probele să fie recoltate inițial înaintea chimioterapiei; în scop de monitorizare pot fi recoltate probe la 3-4 săptămâni de la inițierea terapiei; dacă pacientul urmează tratament cu doxorubicină probele vor fi recoltate după minimum 7 zile de la administrarea ultimei doze8;9.

Specimen recoltat sânge venos8;9.

Recipient de recoltare se vor utiliza doar tuburi CellSave furnizate de laborator (2 tuburi de 10 mL); vezi imagina de mai jos8;9.

Volum probe – minim 7.5 mL sânge pentru fiecare din cele 2 tuburi; tuburile nu pot fi combinate; după fiecare recoltare se va amesteca conţinutul prin inversiunea uşoară a tubului de cca. 8 ori8;9.

Prelucrare necesară după recoltare și transport la laborator– nu este necesară; având în vedere faptul că CTC sunt fragile și necesită o păstrare adecvată înainte de a fi analizate probele de sânge vor fi menținute și transportate în condiții ambientale doar în tuburile CellSave8;9.

Stabilitate probă –72 ore la temperatura camerei; probele nu vor fi refrigerate sau congelate! 8;9

Cauze de respingere a probelor

  • specimene hemolizat;
  • specimen recoltate în alte tuburi decât CellSave;
  • specimene mai vechi de 72 ore8;9.

Metodă Sistemul CellSearch; analiza se realizează în următoarele etape:

  • separarea magnetică a celulelor epiteliale de celelalte componente ale sângelui prin utilizarea unui reactiv ferofluid conjugat cu anticorpi monoclonali îndreptați față de molecula de adeziune a celulelor epiteliale (EpCAM);
  • diferențierea CTC de leucocitele contaminante prin utilizarea a 3 markeri: DAPI (colorant fluorescent pentru nuclei), anticorpi anti-citokeratine (CK)8, 18 și 19, anticorpi anti-CD45;
  • CTC au următorul fenotip: DAPI+/CD45-/CK+8;9.

Interpretarea rezultatelor – Rezultatele sunt raportate ca fiind favorabile sau nefavorabile. Astfel, detectarea a 5 sau mai multe CTC/7.5 mL sânge la pacienții cu cancer metastatic mamar sau prostatic și a 3 sau mai multe CTC/7.5 mL sânge în cazul cancerului colorectal metastatic este asociată cu o reducere atât a ratei de supraviețuire fără semne de progresie a bolii cât și a ratei de supraviețuire globală8;9.

 

Referințe

  1. Liang SB, Fu LW. Application of single-cell technology in cancer research. Biotechnol Adv. 2017 Apr 5. (article in press).
  2. Krebs MG, Hou JM, Ward TH, Blackhall FH, Dive C. Circulating tumour cells: their utility in cancer management and predicting outcomes. Ther Adv Med Oncol. 2010 Nov;2(6):351-65.
  3. Gkountela S, Szczerba B, Donato C, Aceto N. Recent advances in the biology of human circulating tumour cells and metastasis. ESMO Open. 2016 Aug 3;1(4):e000078.
  4. Plaks V, Koopman CD, Werb Z. Cancer. Science. 2013 Sep 13;341(6151):1186-8.
  5. Dasgupta A, Lim AR, Ghajar CM. Circulating and disseminated tumor cells: harbingers or initiators of metastasis? Mol Oncol. 2017 Jan;11(1):40-61.
  6. Harouaka R, Kang Z, Zheng SY, Cao L; Circulating tumor cells: advances in isolation and analysis, and challenges for clinical
  7. applications. Pharmacol Ther. 141(2):209-21; 2014
  8. Hong B, Zu Y. Detecting Circulating Tumor Cells: Current Challenges and New Trends. Theranostics. 2013 Apr 23;3(6):377-94.
  9. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Circulating Tumor Cells (CTC) for Breast Cancer/Colorectal Cancer/Prostate Cancer by CellSearch, Blood. www.mayomedicallaboratories.com. 2017.
  10. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1038

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48