CE ESTE STREPTOCOCUL DE GRUP B?
Streptococul de grup B face parte din flora bacteriană normală, colonizarea fiind de 10-30% în flora vaginală şi tractul digestiv inferior (rect). Colonizarea vaginală indică contaminarea de la nivelul rectului. Faptul că pacientele sunt purtătoare ale streptococului nu înseamnă însă că prezintă infecţie sau boală.
DE CE ESTE IMPORTANTĂ DETECŢIA STREPTOCOCULUI DE GRUP B LA GRAVIDE?
Streptococul de grup B poate fi transmis la nou-născut, cel mai frecvent în cursul travaliului, la naşterea normală. Acesta poate fi detectat pe piele şi mucoase, chiar şi în cazul în care nou-născutul nu prezintă simptome caracteristice. 50% dintre nou-născuţii femeilor purtătoare de streptococ de tip B pot prezenta complicaţii neonatale (infecţii).
STREPTOCOCUL DE TIP B – INFECŢII LA NOU-NĂSCUŢI
Infecţiile survenite la nou-născut pot fi timpurii (în primele zile de viaţă), cu un caracter sever, manifestate prin pneumonie şi meningită, sau tardive (după aproximativ 7 zile), când se manifestă mai frecvent sub formă de meningită.
În cazul diagnosticului pozitiv al mamei, prevenirea acestor infecţii se poate face prin administrarea unui antibiotic împotriva streptococului de tip B, încă de la începutul travaliului. Din acest motiv este foarte importantă testarea la toate gravidele aflate în săptămânile 35-37 de sarcină pentru depistarea streptococului de grup B în flora vaginală şi rectală, instituirea tratamentului adecvat şi scăderea astfel a incidenţei infecţiei la nou-născut. De asemenea, identificarea streptococului de grup B în urina femeii gravide este un marker de colonizare masivă şi arată un posibil risc de infectare a nou-născutului.
ÎN CE CONSTĂ TESTUL DE DEPISTARE A STREPTOCOCULUI DE GRUP B?
Se recoltează proba pe un tampon vaginal (sau rectal) într-un cabinet ginecologic sau de către personalul specializat din cadrul centrelor de recoltare Synevo.
Cultură secreţie genitală pentru streptococ grup B (cu antibiogramă după caz) | Preţ: 50 lei |
---|