Intoxicația cu monoxid de carbon apare în urma inhalării vaporilor de monoxid de carbon (CO), este o afecțiune care pune viața în pericol, fiind o urgență medicală.
CO este un gaz produs în timpul arderii incomplete a combustibililor, precum gazul natural, lemnul, motorina sau cărbunii. Pericolul intoxicației este cu atât mai mare, cu cât este un gaz incolor și inodor, ceea ce îl face dificil de detectat. O intoxicație cu monoxid de carbon poate surveni în urma expunerii la niveluri ridicate ale acestui gaz în spații închise, cum ar fi locuințe sau vehicule.
Cuprins:
- Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon
- Cauze și factori de risc pentru intoxicația cu monoxid de carbon
- Diagnostic și tratament
Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon
Monoxidul de carbon, atunci când este inhalat, se leagă de hemoglobina din sânge de aproximativ 250 de ori mai puternic, formând carboxihemoglobină, care nu poate transporta oxigenul eficient către țesuturi și organe. Acest proces duce la afectarea creierului și a inimii. De asemenea, CO poate declanșa reacții inflamatorii și produce radicali liberi, contribuind la leziuni tisulare.
Gradul de afectare provocat de intoxicația cu monoxid de carbon depinde de cantitatea inhalată și de durata de timp a expunerii, astfel pot apărea de la simptome ușoare, nespecifice care pot fi confundate cu gripa fără febră până la forme severe și deces:
- dureri de cap;
- amețeli;
- greață;
- slăbiciune musculară;
- vedere încețoșată.
- confuzie;
- somnolență;
- leziuni cerebrale;
- boli cardiovasculare care pun viața în pericol;
- pierderea stării de conștiență.
Simptomele legate de afectarea sistemului nervos și a creierului pot apărea și post recuperare după intoxicația cu monoxid de carbon. Riscul ca acestea să apară este mai ridicat la persoanele care și-au pierdut cunoștiența în urma inhalării gazului și la persoanele în vârstă. Simptomele pot include:
- pierderea memoriei;
- modificări ale personalității;
- probleme de mișcare.
Este foarte important să se recunoască aceste semne și să se acționeze rapid.
Intoxicația cu monoxid de carbon poate fi deosebit de periculoasă pentru persoanele care dorm sau cele aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor. CO poate provoca leziuni cerebrale sau moartea înainte ca cineva să-și dea seama că există o problemă.
Cauze și factori de risc pentru intoxicația cu monoxid de carbon
Principala cauză a intoxicației cu monoxid de carbon este expunerea la sursele care produc acest gaz, cum ar fi:
- instalațiile de încălzire defecte;
- aparatele de gătit;
- vehiculele rămase în funcțiune în spații închise;
- focurile aprinse lăsate nesupravegheate.
Alte cauze sunt reprezentate de respirarea fumului în timpul unui incendiu sau fumatul de narghilea, care a fost asociat cu un număr tot mai mare de tineri care se intoxică cu monoxid de carbon.
De cele mai multe ori, cantitatea de monoxid de carbon provenită din aceste surse nu reprezintă un motiv de îngrijorare în zonele foarte bine ventilate. Dar dacă sunt folosite într-un spațiu parțial închis sau închis, nivelul de monoxid de carbon poate reprezenta un pericol. Astfel,
Inhalarea de monoxid de carbon poate fi deosebit de periculoasă pentru:
- Făt – celulele sanguine fetale absorb CO mai ușor decât celulele sanguine adulte;
- Bebeluși și copii – copiii mici au o frecvență respiratorie mai mare decât a adulților (respiră mai des);
- Adulții mai în vârstă – persoanele în vârstă pot avea risc mai mare de a suferi leziuni cerebrale.
Diagnostic și tratament
Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va recomanda testarea de urgență a unei probe de sânge pentru monoxid de carbon. Acest test ar trebui făcut cât mai curând posibil după ce persoana a fost scoasă din mediul suspectat de expunere. Dar testul nu ar trebui să întârzie tratamentul, iar acesta va trebui să înceapă imediat pentru orice pacient adus la o cameră de urgență cu suspiciune de intoxicație cu monoxid de carbon.
Tratamentul implică administrarea de oxigen la concentrații ridicate pentru a accelera eliminarea monoxidului de carbon din organism și restabilirea nivelelor normale de oxigen. Așadar, în astfel de situații se recomandă:
- Oxigenoterapie – este un tratament standard, efectuat în camera de urgență și presupune respirarea de oxigen pur printr-o mască plasată pe nas și pe gură. Acest tratament ajută oxigenul să ajungă la organe și țesuturi. Persoanele care nu pot respira singure pot fi conectate la un aparat care respiră în locul lor, numit ventilator;
- Terapie cu oxigen hiperbar – constă în respirarea de oxigen pur, sub presiune, într-o cameră, etanșă, controlată pentru o perioadă de timp determinată și poate fi utilizată în cazul intoxicațiilor severe cu monoxid de carbon. Presiunea aerului din cameră este de 2 până la 3 ori mai mare decât de obicei, iar acest lucru ajută la înlocuirea monoxidului de carbon din sânge cu oxigen. Beneficiile terapiei cu oxigen au impact în protejarea țesutului cardiac și cerebral de leziunile cauzate de monoxidul de carbon și la femeile însărcinate, pentru a proteja copiii nenăscuți de posibilele afectări cauzate de intoxicarea cu CO.
În concluzie, intoxicația cu monoxid de carbon reprezintă o amenințare serioasă, iar conștientizarea riscurilor asociate, recunoașterea simptomelor și acțiunea imediată sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor grave. Îmbunătățirea educației publice și implementarea măsurilor preventive pot contribui semnificativ la reducerea numărului de cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon și la protejarea sănătății comunității.
Referințe:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carbon-monoxide/symptoms-causes/syc-20370642
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23087025/
- https://www.cdc.gov/nceh/features/copoisoning/index.html
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa013121
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carbon-monoxide/diagnosis-treatment/drc-20370646