Începând din luna decembrie 2023, laboratoarele Synevo Romania sunt partenere afiliate proiectului „Testare genetică în cancerele ereditare”, finanțat de Primăria Capitalei prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București în baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 188/29.05.2023.
Obiectivul proiectului îl reprezintă evaluarea riscului de apariție a următoarele tipuri de cancer: mamar, ovarian, de endometru, de prostată, colon și rect, pancreas, sarcoame, tumori rare și pacienți cu tumori maligne sincrone sau metacrone, precum și recomandare unor strategii de prevenție personalizate prin efectuarea testării panelului de gene care să includă genele BRCA1, BRCA2, PALB2, TP53, STK11, PTEN, CDH1, POLE, ATM, CHEK2, RAD51C, RAD51D, BRIP1, MLH1, MSH2, MSH6, PMS.
Testările genetice pentru screening-ul cancerelor enumerate se recomandă pacienților cu cancer (debut timpuriu, istoric familial).
Cum pot înregistra o cerere?
Până în decembrie 2024, după obținerea indicației de la medicul specialist oncolog, puteți înregistra cererea în vederea realizării și decontării serviciilor medicale pentru efectuarea testării genetice în cancerele ereditare accesând linkul următor: https://testarece.assmb.ro/campanie/
Solicitanții vor alege ca furnizor unul dintre centrele Synevo România și vor beneficia de recoltarea și efectuarea Profilului comprehensiv de evaluare a riscului de cancer ereditar fără costuri suplimentare, urmând etapele de înscriere în proiect detaliate în Regulament.
Care sunt condițiile de eligibilitate?
Pot fi beneficiari ai acestui proiect pacienții, cu domiciliul stabil în Municipiul București sau cu viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de data aplicării în proiect, cu vârsta de peste 18 de ani, care au indicație medicală de la medicul specialist oncolog.
Până în luna decembrie 2024 se pot testa gratuit 1.500 de beneficiari, sprijinul financiar acordat fiind în cuantum total de maximum 4.000 lei/ beneficiar.
Regulamentul complet al proiectului este disponibil în pagina Testarea genetică în cancerele ereditare.